
Ağrı’nın dünyaca ünlü tarihi turistik yapısı olarak Ağrı gezilecek yerler arasına dahil edilmiştir. Şehrin hem merkezinde hem de çevresinde gezip görebileceğiniz birbirinden özel noktalar, unutulmaz deneyimler yaşamanıza olarak tanımaktadır. Ağrı’da şehir içi ulaşımda belediyenin tahsis ettiği toplu taşıma araçları kullanılmaktadır. Belediye otobüsleri ile şehre uzak mesafelerde bulunan ilçelere de seferler düzenlenmektedir Dilerseniz şehir içi ulaşımda kullanmak üzere Ağrı Kart satın alarak indirimli hizmetlerden yararlanabilirsiniz. Türkiye’nin doğu sınırında yer alan Ağrı’ya hava yoluyla oldukça konforlu bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.
Ağrı’da Mutlaka Gezilecek Yerler
Sahip olduğu doğal ve büyüleyici güzelliklerin yanı sıra ev sahipliği yaptığı tarihi hikayeler de hayranlık uyandıran Ağrı, keşfedilmeyi bekleyen pek çok rotasıyla turistlerin yakın markajında. Cami, kümbet ve saray gibi pek çok tarihi yapıyı keşfe çıkabileceğiniz şehir; kaplıcaları ve meşhur doğası ile de keyifli bir seyahat deneyimi vadetmektedir.
Diyadin
Ağrı iline bağlı Diyadin ilçesi, gezilmesi gereken yerler arasındadır. İlçeyi özel kılan, gezilecek yerler arasında bölgede geniş bir alana yayılan kaplıcaları ve mağaraları bulunmasıdır.Burada, Yılanlı, Davut ve Köprü kaplıcaları bulunmakta ve yıl içerisinde binlerce kişi tarafından termal turizm amacıyla ziyaret edilmektedir. Yapılan araştırmalara göre kaplıcalar, başta romatizma olmak üzere kadın hastalıkları, cilt hastalıkları, psikolojik hastalıklar ve mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.İlçede bulunan bir diğer gezilecek yer olan Meya Mağaraları da bölgede simgesel yerler arasında kabul edilmektedir. Diyadin ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan bu mağaralar Meya Köyü sınırları içerisindedir.Mağaranın etrafında farklı inançlara ait tapınaklar da bulunmaktadır. Tapınakların çoğu tahrip edildiği için günümüze ulaşamamıştır. İslam ve Yezidi mezarları hala sağlamdır.
Meteor Çukuru
Ağrı ilinde gezilecek yerler listesindeki meteor çukuru, öne çıkan noktalardan biridir. Dünyanın en büyük ikinci ve Türkiye sınırları içerisinde ise en büyük meteor çukuru kabul edilen bu alan, Ağrı iline bağlı Doğubayazıt ilçesindedir. İlçe merkezine uzaklığı 40 kilometre, Ağrı merkeze uzaklığı ise yaklaşık 110 kilometredir.Sene içerisinde özellikle yabancı turistler tarafından yoğun olarak ziyaret edilen yerler arasındadır. Meteor çukurunun olduğu alana gitmek için ilçeden, Gürbulak Sınır Kapısı yönüne seyahat edilmesi gerekmektedir. Ulaşım genellikle bir diğer seçenek olan özel araçlarla sağlanmaktadır.Çukura sebep olan göktaşı 1892 yılında bölgeye düşmüştür. Göktaşının bölgeye düşmesiyle birlikte 60 metre derinliğinde bir çukur oluşmuştur. Toprak aşındırmaları sebebiyle derinlik git gide kapanmaktadır. Sarıçavuş Köyü sınırları içerisinde görülmesi gereken yerler arasındadır.
Urartu Kalesi
Ağrı, Urartu Dönemi’nden kalan birçok tarihi yapıya sahiptir. Bu tarihi yapıların en güzel örneklerinden bir tanesi olan kale, Doğubeyazıt sınırlarında bulunmaktadır. Doğubeyazıt ilçe merkezine 5 km uzaklıktadır. Doğubeyazıt Kalesi adıyla da bilinmektedir. Mutlaka gezilecek yerler listesine eklenmesi gerekmektedir.Simgesel yerler arasında kabul gören Urartu Kalesi, iç kısmında yer alan Urartu kaya mezarları ve kalıntıları ile dikkat çekmektedir. Çok dik bir yamaç üzerinde bulunmakta olup, büyük ölçüde taştan inşa edilmiştir. Yapılan araştırmalara göre kale ve çevresi, 2. yüzyıl başlarına kadar aktif bir şekilde yerleşke olarak kullanılmıştır. Antik kent özelliğini de taşıyan yapının eski ismi ise Duryank Kalesi olarak bilinmektedir.
Ağrı Balık Gölü
Sinek Yaylası’nda konuma sahip Balık Gölü, benekli alabalıklarıyla ünlü bir doğal güzelliktir. Çevresi yeşillikler içerisindedir. Ortalama 2300 metre rakıma sahip olan göl, Türkiye sınırlarında bulunan en büyük göllerden birisi olma özelliğini taşımaktadır. Gölün çevresi, özellikle kampçılık ve piknik için tercih edilmektedir. Ulaşım için taksiler veya özel araçlar kullanılmaktadır.Göl çevresi bitki çeşitliliği açısından zengindir. Balık Gölü çevresi, kelebek çeşitliliği açısından da son derece zengindir. Ağrı iline bağlı Doğubeyazıt ilçesinde mutlaka gezilecek yerler planına dahil edilmesi gereken bir noktadır.
Ahmed-i Hani Türbesi
Ağrı ilinde en çok ziyaret edilen türbedir. Ahmed Hani’ye aittir. Ahmed Hani, 1651 yılında doğmuş bir ilim adamıdır. Bölgede yaşamış olan Ahmed Hani, aynı zamanda İshak Paşa Sarayı’nda kâtiplik de yapmıştır. İnanç merkezi olma özelliği taşımakta gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda bulunmaktadır.Türbenin yanına daha sonradan cami de yaptırılmıştır. Bölgeye ulaşım özel araçlarla ve belediye otobüsleriyle sağlanmaktadır. Belediye otobüsleri her yarım saatte bir hareket etmektdir. Doğubayazıt ilçe merkezine 8 km uzaklıkta görülmesi gereken yerler arasındadır.
Nuh’un Gemisi
Ağrı Dağı’nın güney eteklerinde bulunan siluet şehrin dikkat çeken noktaları arasındadır. Gemi görünümündeki bu siluetin oluşmasının ardından Nuh’un Gemisi’nin burada olabileceği iddiası ortaya çıkmıştır.Nuh Tufanı sonrasında geminin burada karaya oturduğu söylenmektedir. Bölgede yapılan araştırmalar hala devam etmektedir. Bulunan midye fosilleri de bu iddiayı güçlendirmektedir.Günümüzde koruma altına alınmış bir alan olup, ulaşım sadece özel araçlarla yapılmaktadır. Gemi siluetinin manzarasına sahip bir de kafeterya hizmet vermektedir. İnanç turizminde simgesel yerler arasındadır.Ağrı’da iş toplantıları yaparken dinlenebileceğiniz bir çok imkanları bir arada sunan oteller Ağrı toplantı otelleri sayfasında yer almaktadır.
Ağrı Dağı
Ağrı Dağı, Türkiye sınırlarının en yüksek rakıma sahip dağı olup, şehrin en popüler ve en güzel noktasıdır. Yıl içerisinde binlerce yerli ve yabancı kişi tarafından turizm amacıyla ziyaret edilmektedir. Rakımı 5000 metreden yüksek olan Ağrı, volkanik bir dağdır.İki adet zirveden oluşmaktadır. Büyük Ağrı ve Küçük Ağrı şeklinde adlandırılan bu zirvelerin üzeri her mevsim karlıdır. Marco Polo, yazılarında Ağrı Dağı’ndan bahsederken hiçbir zaman zirvesine çıkılamayacağından söz etmiş olsa da, ilk tırmanış 1829 yılında gerçekleştirilmiştir. Tırmanışlar profesyonel dağcılar için önerilmekte ve izin gerektirmektedir. Dağın çevresi milli park ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır. Pek çok fotoğraf tutkununun da büyük ilgisini çeken Ağrı Dağı, karlı tepeleriyle eşsiz manzaralar sunmaktadır. Ağrı Dağı’nın farklı yüksekliklerinde kayak için oldukça ideal alanlar bulunmaktadır. Ulaşım ise genellikle özel araçlar ile yapılmaktadır.
İshak Paşa Sarayı
Şehrin, Ağrı Dağı’ndan sonra en ünlü turistik değeridir. Türkiye sınırlarında, döneminin en gösterişli saraylarından birisi kabul edilmektedir. Sene içerisinde binlerce turist tarafından ziyaret edilen saray, Ağrı sınırlarında mutlaka görülmesi gereken yerler listesinde 2. sırada yer almaktadır.Saray, Ağrı iline bağlı Doğubayazıt İlçesi’ndedir. Hemen yakınlarında pek çok tarihi yapıya da sahiptir. Şehir merkezine yaklaşık 100 km, ilçe merkezine ise 6 km uzaklıktadır. Eski saray, günümüzde külliye amacıyla kullanılmaktadır. Doğubayazıt’ta düzenlenen birçok etkinliğin başlangıcı ve açılış konuşması burada yapılmaktadır.İlçenin en önemli festivali kabul edilen Doğubayazıt Ahmed-i Hani Kültür Sanat Turizm Festivali de İshak Paşa Sarayı’nda gerçekleştirilmektedir. İddialara göre Ahmed-i Hani burada kâtiplik görevini yürütmüştür.Sarayın yapımı ve projesi Abdi Paşa’ya aittir. Abdi Paşa’nın ölümü üzerine aynı soydan gelen İshak Paşa inşasını tamamlamıştır. Birçok farklı uygarlığın mimari özelliklerini taşıyan sarayda Selçuklu mimarisi daha ağır basmaktadır.
Ağrı Günübirlik Gezilecek Yerler
Farklı yerler ve kültürler keşfetmeyi sevenlerin listelerinde yer alan gezilecek yerler, Ağrı şehir merkezinin yanı sıra çevre ilçelerinde de zengin seçenekler sunmaktadır. Şehrin merkezinde yapacağınız gezinin ardından çevre ilçelere geçerek turizm amacıyla günübirlik ziyaretlerde bulunabilirsiniz.
Taşlıçay Üç Kilise
Önemli bir ibadet merkezi olup, kutsal kaynaklarda geçmektedir. Hz. Nuh’un mezarının burada olduğuna dair rivayetler vardır. Günümüzde kilisenin temeli ve 2 adet kuyusu kalmış olsa da, geçmişteki öneminden dolayı yoğun ziyaretçi çekmektedir. Taşlıçay Üç Kilise – Ağrı arası mesafe ortalama 37 km’dir.
Atabindi Kaya Mezarları ve Kaya Yerleşimi
Ağrı’nın Tutak İlçesi’nde yer almaktadır. Urartu Dönemi’nden günümüze mirastır. Odaların kemerli nişleri ve düzgün taşları dikkat çekmektedir. Atabindi Kaya Mezarları ve Kaya Yerleşimi, Ağrı’ya ortalama 40 km mesafededir.
Hamur Mağarası ve Deresi
Hem tarih hem de doğa gezileri için uygun yerler içerisinde kabul edilmektedir. Urartular Dönemi’nden kalan mağara 100 insan büyüklüğünde olup, derenin kenarında yer almaktadır. Derenin yavaş akan yerlerinde oluşan küçük ormanlıklar ise doğa ile iç içe zaman geçirme olanağı sunmaktadır. Hamur Mağarası ve Deresi ile Ağrı merkez arası ortalama 15 kilometredir.
Güneykaya Kayak Tesisleri
Ağrı ilinin kış turizminde öne çıkan noktasıdır. Eleşkirt İlçesi’nde yer alan tesislerde sezon Kasım ayı gibi başlarken, Mart ayına kadar devam etmektedir. Çığ tehlikesi bulunmayan alanda kayak tutkunları oldukça keyifli zaman geçirmektedir. Konaklamak isteyen misafirler için otelin yanı sıra burada restoran da hizmet vermektedir. Güneykaya Kayak Tesisleri, Ağrı şehir merkezine 45 km mesafededir.
Ağrı’daki Festivaller
Ağrı’da diğer şehirlere nispeten yıl içerisinde fazla toplu etkinlik olmasa da özellikle haziran ayında icra edilen kültür ve sanat festivali oldukça dikkat çekicidir. Şehirdeki başlıca festival ve etkinlikler şunlardır:
-Şehrin Düşman İşgalindan Kurtuluşu Etkinlikleri (Nisan)
-Ehmedi Fani Kültür Sanat ve Turizm Festivali (Haziran)
-Ağrı Dağı Efsanesi Festivali (Ekim)
Ağrı’da Ne, Nerede Yenir?
Yüzlerce yıllık tarihi lezzetleriyle Ağrı birbirinden güzel sofralara ev sahipliği yapar. Ağrı mutfağının büyük kısmını hamur işleri ve etli yemekler oluşturur. Ağrı seyahatinizde; haşıl, halise, çiriş ketesi, hengel gibi pek çok özgün lezzeti tadabilirsiniz.
Yöresel mutfak (Abdigor köfte vs.): Ergül’ün Mutfağı
Ağrı’nın meşhur kebabı: Emin Kebap Salonu
Geleneksel Türk mutfağı: Semazan Restoran
Döner: Sultan Sofrası
Ağrı’da Ne, Nereden Alınır?
Ağrı merkezinde bulunan İsmail Beşikçi Caddesi üzerindeki mağazalardan ve yöresel lezzetleri sunan esnaflardan alışveriş yapabilirsiniz. Buraya geldiğinizde şehrin doğal balından ve lezzetli peynirlerinden de alabilirsiniz. Merkezde bulunan yöresel dükkanlardan Ağrı’nın kültürel kıyafetlerinden de satın alabilirsiniz. “Dev bir halı ve kilim pazarı” şeklinde tanımlanan Doğubayazıt bölgesinde ise göz kamaştıran Anadolu, İran ve Kafkasya halılarından satın alabilirsiniz. Çoğu el dokuması olan bu halılar hediyelik olarak da alınabilir.
Ağrı’da Gece Hayatı
Ağrı merkezde bulunan kafeler ve türkü barlar akşamları canlanarak eğlenceli saatler geçirmenizi sağlar. Buradaki gece hayatı kültürü daha çok türkülerle harmanlanmıştır ve sizi alıp Anadolu’nun eşsiz atmosferi içerisinde gezintiye çıkarır.
Ağrı Ulaşım
Ağrı’da şehir içi ulaşımda belediyenin tahsis ettiği toplu taşıma araçları kullanılmaktadır. Belediye otobüsleri ile şehre uzak mesafelerde bulunan ilçelere de seferler düzenlenmektedir. Dilerseniz şehir içi ulaşımda kullanmak üzere Ağrı Kart satın alarak indirimli hizmetlerden yararlanabilirsiniz.
Ağrı’da Nerede Kalınır? Ağrı Otelleri
Ağrı’da hem butik otel hem de daha lüks konaklama seçenekleri bulmanız mümkündür. Vatan Mahallesi, Büyük Ağrı Caddesi, Kağızman Caddesi; konaklama seçeneklerinin sıklıkla yer aldığı konumlar arasındadır. Buna karşın Ağrı’nın merkezinde bütçenize uygun konuk evleri de bulabilirsiniz.
Grand Cenas Hotel Ağrı
Haritada gösterŞehir merkezi 2.2 km mesafede, 91 odadan birinde konaklayan misafirler, buharlı hamam, Türk hamamı gibi olanakların yanı sıra bahçe manzarasının tadını çıkaracaklar.
Cenas Otel Ağrı
Haritada gösterŞehir merkezi 200 m mesafede, Pizza restoranında yemeğin tadını çıkarabilir ve bu merkezi otelde kalırken odanızdan açılan şehir manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.
Birlik Sahin Otel Ağrı
Haritada gösterŞehir merkezi 400 m mesafede, Polis Cami’a erişim sağlayan bu otel, Omer Faruk Cami’a 15 dakikalık yürüme mesafesinde ve kapalı restorana sahiptir.
Alp Otel Ağrı
Haritada gösterŞehir merkezi 400 m mesafede, Bu otelde kalırken yakınlarda bulunan Hani Baba Cami’ı keşfedip sadece 5 dakika yürüme