
Assos muhteşem deniz manzarasına sahip bu küçük tatil beldesi, denizden tam 236 metre kadar yükseklikte yer almaktadır. Osmanlı Dönemi’ne geçtiği zamanlarda yerleşim alanı daha da yukarılara kadar çıkmıştır.Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Assos’un toprağında da geçmişin izlerinden var bolca. Yapılan araştırmalarda Assos ve çevresinde ilk yerleşimin izlerine Tunç Çağı’ndan itibaren rastlanmış.Yani yaklaşık 3000 yıl öncesinde insanlar buraların güzelliğini fark etmiş, gelmiş yerleşmiş. Tarihin, denizin ve doğanın iç içe geçtiği bu masalsı yer için hazırlandı. Aristo’nun felsefe okulunun bir zamanlar bulunduğu Assos’ta gezilecek çok sayıda tarihi mekana sahiptir. Buraya geldiğinizde heyecan içerisinde olabilir, keşfinizi mutlulukla yapabilirsiniz.
Tuzla Çayı, eski köprüler, amfi tiyatrolar, hamamlar ve daha pek çok tarihi mekanlar Assos’un bağrında bulunuyor. Assos (Behramkale), sakinliği, dinginliği, insanı kendine çeken mavinin her tonundaki denizi ve tarihi yerleri ile yaz aylarında tercih edilecek tatil yerlerinden biri. Assos’a gelince sadece kafanızı dinleyip, tadına doyum olmaz koylarında denize girmekle kalmıyorsunuz.Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale Köyü içerisinde bulunan Assos Antik Kenti ve çevresi bir Ege gezisi sırasında mutlaka rotaya eklenmesi gereken yerlerden biri. Çanakkale şehir merkezine sadece 85 km mesafede olan Assos gezilecek yerler için gezilebilecek çok fazla nokta var.
Assos’da Mutlaka Gezilecek Yerler
ilk durak Assos Antik Kenti. Burası efsane deniz manzarasına sahip. Antik kent içerisinde bulunan Athena Tapınağı, Batı Kilisesi ve Antik tiyatro mutlaka Assos gezilecek yerler listenize dahil edilmeli.Assos M.Ö 7. yüzyılda Midilli adasındaki halkın buraya göç etmesi ile bir polis kent haline gelmiş. Hermeias M.Ö 347 yılında kentte bir akademi kurmak istemiş. Bunun için Atina’dan Aristoteles, Eristos gibi ünlü filozaflar Assos’a gelmiş.Daha sonrasında kent sırasıyla Pers, Lysimachos Krallığı, Pergamon Krallığı, Roma ve Türk hakimiyetine girmiş. Athena Tapınağı’nın girişinde 2 tane kocaman Griffon bulunmaktaymış. O dönem içerisinde Griffon’lar bir nevi nazar boncuğu görevi üstlenmekteymiş.Assos Antik Kenti ziyaret ettiğinizde Athena Tapınağı’nın bir minyatürü ile karşılaşıyorsunuz. Bu minyatür sayesinde tapınağı gözünüzde canlandırabilir ve o dönemlere ait düşüncelerle sarmalanabilirsiniz.Assos Antik Kenti içerisinde yaşayan halk ise Kagırga Koyu çevresinde yerleşim alanı kurmuş. Kentin batı yönünde ise nekropolis adı verilen mezarlık alanı yer almakta. ilk karşılaştığınız yer Batı Kapısı oluyor. Eski dönemlerde de Assos Antik Kent’e giriş yapmak için Batı kapısını kullanmanız gerekiyormuş.1835 yılında Athena Tapınağı’nın kabartmalı blokları Fransızlara hediye olarak verilmiş. 1881-1883 yıllarında Amerikan mimarlar tarafından yapılan Assos kazılarında ortaya çıkarılan eserlerin üçte ikisi Osmanlı Devleti’ne verilmiş. Geri kalan eserler ise Boston Fine Arts Müzesine götürülmüş.Assos Antik Kente uğradığınızda gezebileceğiniz alan her ne kadar büyük olsa da şehir aslında tahmin edeceğinizden daha da geniş.Henüz kazı çalışmaları devam ettiği için her yeri göremeseniz de sanırım birkaç yıl sonra kenti gezerken ayaklarınıza kara sular inecektir.Kentin doğu tarafında eğitim kurumu olan Gymnasion ve Agora yer almakta. Agoranın güneyinde ise Roma hamamı ve Roma dönemi tiyatrosu bulunmakta.Güneybatı yönünde ise Batı Kilisesi ve Geç Antik Çağa ait konutlar yer almakta. 2006 yılından beri Assos kazı çalışmaları Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından sürdürülmekte.
Hüdavendigar Cami
Hüdavendigar Cami. Erken Osmanlı Devri yapıları arasında bulunan Hüdavendigar Cami 1.Murat tarafından 14. yüzyılda yaptırılmış. Sadeliği ile ön plana çıkan caminin en büyük özelliği ise minaresiz olması.Cami’nin giriş kısmı aslında eski Cornelius kentinin kapısı. O dönemde Cornelius Kilisesini onartan Kral Skamandros’un kapıya yazdırdığı yazılar hala cami girişinde yer almakta. Bu yazıların türkçe çevirisi:‘Skamandros şehri başkanı Anthimos, mükafat olarak kendi günahlarının bağışlanması için istekli bir şekilde dua ederek, gayretle ve emek vererek, Aziz Cornelius Kilisesi’nin sağlam olmayan bölümlerini güzelleştirmek için tamir ettirdi.Her kim bu kilisenin güzelliklerine, durumuna, mozaiğine ve olağanüstü ihtişamına bakarsa, Tanrı’nın kölesi olan ve bu binayı tamir ettiren Anthimos’un ölmeden önce işlediği günahların affı için dua etsin.’İzmir’e 4 saat 2 dakika uzaklıkta bulunan Assos’u keşfetmek isteyen gezginler, İzmir araç kiralama hizmetlerine göz atabilirler.
Behramkale Köprüsü
Assos Behramkale Köprüsü. 14. yüzyılda Selçuklu Döneminde Tuzla Çayı üzerine inşa edilen Behramkale Köprüsü, 1.Murat tarafından yaptırılmış. 15 metre yüksekliğe sahip olan köprü, yerel taş dokusuyla ön plana çıkmakta.Günümüzde sadece yayaların kullandığı köprünün hemen yanında araçların da kullanabildiği yeni bir köprü bulunmakta.Yolculuğa İstanbul’dan geze geze başlamak isteyen seyahat severler, en uygun araç kiralama fiyatları için İstanbul araç kiralama fiyatlarını inceleyebilirler.
Assos Antik Tiyatro
Agoranın güneyinde doğal bir kayanın yamacına yapılan tiyatro, at nalı şekli ile ön plana çıkmakta. Tipik bir Yunan tiyatrosunun özelliklerini yansıtan tiyatro, beş bin kişilik kapasiteye sahip. M.Ö 4. yüzyılda yaptırılan Assos Antik Tiyatrosu, Roma Döneminde de gladyatör oyunları için kullanılmış.Tiyatro kendine has bir oturma düzenine sahip. taş işletmecileri, demirciler ve dericiler olarak üç farklı meslek grubundan oluşan oturma düzeni dönemin toplumsal yapısına vurgu yapmakta.Tiyatro yön olarak ise Midilli Adasına bakmakta. Assos Antik Limana inerken hemen yanından geçeceğiniz için mutlaka Assos gezilecek yerler listenize eklemenizi öneririz.
Assos Aristo Heykeli
Behramkale’ye giriş yaparken sizi Aristo’nun heykeli karşılıyor. Antik kente giriş yaptığınız andan itibaren heykel sayesinde tarihin ve kültürün sizi sarıp sarmaladığını hissediyorsunuz. Behramkale: Çanakkale’de mutlaka görülmesi gereken bir nokta.
Assos Antik Liman
Assos en ilgi çekici yerlerin başında gelen Assos Antik Liman, eski tarihi binalarla çevrelenmiş durumda. Eski palamut depolarının restore edilmesi ile oteller ve pansiyonlar, limanı doldurmuş.Eski Rum evlerinin mimarisinin izlerini taşıyan otellerin altında birçok restorant ve meyhane mevcut. Buralarda akşam yemeğinizi yiyebilir, gün batımını izleyebilirsiniz.Assos Antik Limanı, sit alanı olduğu için yeni bina yapmak yasak. Liman 1950’lere kadar aktif bir şekilde ihracat için kullanılıyormuş. Çevresi dik yamaçlardan ve ağaçlık alandan oluşan limanın atmosferi gerçekten çok farklı.Limanda denize girme imkanı mevcut. Ancak deniz taşlık. Ayrıca burada birçok küçük balıkçı teknesi görmeniz mümkün. Siz yemek yerken, limana yanaşan balıkçı teknelerini görebilirsiniz.
Assos’ta Nerede Denize Girilir?
Yaz tatili için Assos gezi rehberi hazırlıyorsanız, Assos’un birbirinden güzel koylarını da mutlaka gezmelisiniz.Assos’un bizi en çok şaşırtan özelliği hangi koya gidersek gidelim, su berrak ve temizdi. Neredeyse hiç yosun görmedik.Plajlarda ister bir işletmeden faydalanın isterseniz de havlunuzu serip güneşlenin.
Kadırga Koyu
Assos koylarını araştırıyorsanız, Kadırga’yı mutlaka listeye eklemelisiniz. Mavi Bayrak ödülü almış sayılı plajlardan biri olan Kadırga Koyu, oldukça uzun ve geniş bir sahile sahip. Koyun denizi temiz ve berrak.Ancak biraz taşlı. Kadırga Koyu, derin denizlerde yüzmeyi sevenler için ideal çünkü deniz girdiğiniz andan itibaren derinleşmeye başlıyor.Kadırga Koyu, konaklamak ve denize girmek için tercih edilen başlıca yerlerden biri. Koya arabasız ulaşım zor. Zeytin ağaçlarıyla dolu bir yoldan inerek ulaşım sağladığınız Kadırga Koyu, her bütçeye uygun otel ve kamping alanlarıyla dolu.Koyun adının ise bir hikayesi var. Osmanlı zamanında donanmanın merkez üssü Midilli Adasından, savaş sırasında hasar alan kadırgalar bu koya getirilip, burada bulunan meşe ve kayın ağaçları ile tamir edilirmiş. Bu yüzden koya, Kadırga Koyu adı verilmiş. Kadırga Koyu: Gözden kaçırılmayacak kadar güzel.
Sivrice Koyu
Assos gezilecek yerler için Sivrice Koyu, dar ve taşlık bir plaj. Her tesisin önünde denize rahat girilebilmesi için tahta iskeleler yer almakta. Aynı zamanda, Sivrice Koyu Midilli’ye en yakın yer. Hatta o kadar yakın ki Midilli’nin ağaçlarını kolaylıkla görebiliyorsunuz.Sivrice Koyu’nun hemen yanında İskele koyu adı verilen bir yer bulunuyor. İskele Koyu, dar ve 500 metre uzunluğunda kumdan bir plaja sahip.İster işletmelerin şezlonglarını isterseniz kendi sandalyelerinizi götürüp, denizin tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca Sivrice Koyu, Türkiye’de Tekne Turu İçin Üç Harika Nokta‘dan biri.
Sokakağzı Koyu
Sokakağzı Koyu: Çanakkale’de bir keyif rotası olarak adlandırılabilir. Assos turu planınız için de çevresinde camping yapabileceğiniz yerleri ve küçük butik otelleri bulunmakta.Plajlarda işletmeler bulunsada, siz kendinizi bu güzel koyun kumlarına atabilirsiniz. İşletme sahipleri de oldukça sevecen ve ilgili.Koya ismi ise Sokak Deresi’nin döküldüğü yer olduğu için verilmiş. Dalgasız ve tertemiz denizi ile çocuklu aileler tarafından oldukça tercih edilen bir yer.
Assos’ta Ne Yenir?
Assos gezisi için Assos’a geldiyseniz, iyi bir gezi öncesi mutlaka Assos Taşlı Köşk’te kahvaltı etmenizi öneririz.Serpme köy kahvaltısı ve Assos merkez üzerinde yer alması ile hem oldukça doyurucu hem de ulaşımı kolay. Burada kahvaltınızı yaptıktan sonra yürüyerek Assos Antik Kente ulaşım sadece 3 dakika. Assos için nerede yemek yesem diye düşünüyorsanız, Assos Mantı Evi’nde mantı ve harika bir mercimek çorbası ile akşam yemeği yiyebilirsiniz.Genellikle Ege kıyılarında salınıyorsanız, yeme içme konusunda akla gelen ilk şey balık oluyor.Balık dışında yöreye ait otlar, bu otlardan yapılan mezeler ve tabi ki zeytinyağı Assos’ta sofraları süsleyen ve ön plana çıkan lezzetler arasında.Assos turunuza başladığınızda çevrede birçok zeytinyağı fabrikası görürseniz şaşırmayın. Hatta 2018 yılında Assos’un zeytinyağı, en iyi zeytinyağı olarak seçilmiş.Bu yüzden Assos gezisi için gezinizi tamamladığınızda eve dönüş yolunda yemeklerinizde kullanmak için bu lezzetli zeytinyağından alabilirsiniz. Behramkale’de gezerken, taşlı yollarda yürürken çevrede birçok yerel satıcının küçük stantlarında zeytinyağı, zeytinyağı ürünleri ve Assos’a özgü hediyelik eşyalar görebilirsiniz.Peki balık ve meze Assos’ta nerede yenir derseniz, birkaç yer sıralıyoruz hemen: Uzun Ev, Su Meyhane, Balıkçı Kahvesi Dutburnu Bar&Restaurant.Sokakağzı Koyu’nda kahvaltı veya yemek için Özlem Restorant’ı tercih edebilirsiniz. Koyun bitişiğinde yer aldığı için dalga sesleri eşliğinde güne güzel bir başlangıç yapmış oluyorsunuz.Behram’da Ehl-i Keyf adlı restorantta, Ege ve İç Anadolu bölgesine ait Dibek Kahvesini mutlaka tatmanızı öneririz. Muhteşem sunum, harika tadı ve güler yüzlü çalışanları ile en çok sevdiğimiz mekanlardan biri oldu.Assos gezilecek yerler için Assos Antik Kente uğrarken hafif yokuşlu yolu çıkarken yorulursanız, Unique Assos Otel’inin kafesinde filtre kahve içebilirsiniz. Assos denizine yukarıdan bakarken, kahve keyfi yapmak bir başka oluyor.
Assos’ta Nerde Kalınır? Otel Tavsiyeleri
Assos konaklama ve camping için birçok opsiyon mevcut. Behramkale’de Dolunay Pansiyon, Tekin Pansiyon, Bohemian Otel, Assos Mia Otel gibi birçok pansiyon ve otel seçenekleri mevcut.Otel veya pansyion değil, denize yakın bir yere çadır kuralım diyorsanız, Neverland camping, Yelken kamp, Athena Kamp, Gargara camping önerebileceğimiz yerler arasında.Kadırga Koyu’na yakın olan Kadırga Otel ve Barbarossa Otel, Sokakağzı koyu yakınında ise Zeytin Han Otel ve Alterna Köy evi, konaklama için tercih edilebilir.
Assos’taki En İyi Oteller
Assos’ta önerdiğimiz bu üç bölgede yer alan birbirinden keyifli işletmelerde konaklayarak yerel lezzetlerin ve bölgenin tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca Assos’ta farklı zevklere ve bütçelere uygun oteller mevcut. Bu sebeple sizin için otel tavsiyelerimizi bütçelere ayırarak lüks, orta seviye ve ucuz olarak hazırladık. Her kategoriye üç Assos oteli tavsiyesi ekledik. Hepsi daha önce belirttiğimiz bölgelerde hizmet veriyor.
Assos Lüks Otel Tavsiyeleri
Tatilinizi geçireceğiniz Assos’ta lüks bir konaklama deneyimi beklentiniz olabilir. Konfordan vazgeçmeden tatil yapabileceği lüks bir otel arayışı olan konuklarımız için hazırladığımız lüks oteller listesi bu arayışınızda size yardımcı olmak üzere son derece ince eleyerek oluşturuldu.
Calidus Hotel
200 metre uzunluğundaki özel plajında harika bir deniz keyfi sunan Calidus Hotel, yüzlerce yıllık zeytin ağaçlarıyla çevrili muhteşem bir doğanın ortasında yer alıyor. Taş yapılarında konaklama imkanı sunan otel, yerel ve antika ögelerle zenginleştirilmiş dekorasyonuyla da oldukça ilgi çekiyor. Konaklama birimlerinde klima, LCD TV, kasa gibi olanaklar olan otel özellikle otantik bir deneyim arayan konuklarına konforlu bir seçenek olarak öne çıkıyor.
Assos Barbarossa Hotel
Modern ve konforlu bir tesis olan Barbarossa Hotel, konuklarına oldukça bakımlı ve şık bir ortam sunuyor. Kendine ait bir plajı olan işletmenin konukları güneşlenme üniteleri ve localarda dinlenerek deniz ve güneşin tadını çıkarabiliyor. Konaklama birimleri özenle tasarlanan otelin odalarında klima, kasa, oturma alanı, televizyon, ses yalıtımı, çay7kahve düzeneği gibi imkanlar mevcut. Oda kahvaltı konseptli işletmenin otoparkı ve internet bağlantısı misafirler tarafından ücretsiz kullanılabiliyor.
Assos Dove Hotel Resort & Spa
Assos’tan 5 kilometre mesafede, mavi bayraklı Kadırga Koyu’nda yer alan Assos Dove Hotel Resort & Spa, etrafı denizle çevrilmiş bir yarımadada konumlanıyor. 50.000 metrekarelik alanı üzerinde, Midilli Adası manzarasıyla huzurlu ve sakin bir tatil geçirmek için harika bir ortam sunan işletme SPA merkeziyle öne çıkıyor. Tertemiz bir hava, mavi deniz, pırıl pırıl kumsallar, modern ve şık konaklama birimleri sunan otel, misafirperver işletme çalışanlarıyla da tatili güzel bir anıya çevirmeyi başarıyor. Misafir odalarında klima, mini bar, televizyon ve saç kurutma makinesi standart olarak bulunuyor. İşletmenin spor salonu, açık ve kapalı yüzme havuzları, restoran ve barlar gibi sosyal mekanları da oldukça iddialı.
Assos Orta Seviye Otel Tavsiyeleri
Konaklamanızı daha mütevazi bir tesiste yaparak bütçenizi de rahatlatmak isterseniz Assos’ta orta seviye oteller de mevcut. Butik hizmet veren daha küçük işletmeler hizmet standartları açısından büyük otellerden de geri kalmıyor. İşte Assos orta seviye otel tavsiyelerimiz:
Assos Sardunya Hotel
Assos’ta denizin kıyısında yer alan Assos Sardunya Hotel, taş bir binada hizmet veriyor. Konuklar için hazırlanmış odalarında klima, televizyon, saç kurutma makinası gibi imkanlar bulunan otel yarım pansiyon konseptiyle hizmet veriyor. Otelin keyifli bir bahçesi, sahilde güneşlenebileceğiniz bir iskele ve restoranı bulunuyor. Resepsiyonu 24 saat çalışan tesisin konukları için internet bağlantısı da ücretsiz.
Assos Eden Beach Hotel
Assos bölgesinin en eski işletmelerinden biri Assos Eden Beach Hotel, Kadırga Koyu’nda konumlanıyor. 2011 itibari ile komple yenilenerek konuklarına daha iyi koşullarda hizmet vermeye başlayan tesis toplam 44 konaklama birimine sahip. Tertemiz bir deniz ve ona eşlik eden plajıyla dinlenmek için eşsiz bir yer olan Kadırga koyu kenarındaki otelin odalarında televizyon, klima, oturma alanı ve balkon gibi imkanlar mevcut. Otelin restoran ve barı ile özel otoparkı da konukların rahatı için hizmet veriyor.
Gülhan Motel
Kaz Dağlarının doğasına da çok uygun keyifli bungalovlarda konaklama imkanı sunan Gülhan Motel sahildeki konumuyla oldukça beğeniliyor. Konaklama birimlerinde televizyon, saç kurutma makinesi ve ücretsiz Wi-Fi bulunan otelin denize uzanan iskelesinden denize girebilir, güneşlenerek dinlenebilirsiniz. Yeşil bahçesi ve güneşlenme üniteleriyle çocuk parkı gibi sosyal imkanları da olan otelin ortak televizyon alanı ve engelli otoparkı mevcut.
Assos’taki Uygun ve Ucuz Oteller
Assos’ta önerdiğimiz bölgelerde yer alan pek çok ekonomik tesis arasından beklentilerinize uygun bir fırsat yakalayabilirsiniz. Uygun fiyatlı konaklama için bu listede yer alan alternatifleri gözden geçirip bağlantıları izleyerek rezervasyon yapabilirsiniz.
Dut Ağacı Pansiyon
Taş bir evde hizmet veren dut Ağacı Pansiyon toplam üç odalı bir pansiyon. Geniş ve aydınlık odalarında klima, merkezi ısıtma sistemi, televizyon, uydu yayınları, ayrı oturma grubu, elektrikli su ısıtıcısı, masa ve kablosuz internet erişimi olan otelin odalarında banyo da bulunuyor. Doğanın içinde doğal ürünlerle misafirlerine oda & kahvaltı hizmet veren Dut Ağacı Pansiyon uygun fiyatıyla da iyi puanlar alıyor.
Assos Yalı Butik Otel Beach
Çakıl plaja birkaç dakikalık mesafede yer alan ve harika bir deniz manzarasıyla konuklarını büyüleyen Assos Yalı Butik Otel Beach oda & kahvaltı konseptiyle hizmet veriyor. Modern ve fonksiyonel konaklama birimlerinde klima, televizyon ve mini bar bulunan otelin konukları internet bağlantısını da ücretsiz kullanıyor.
Alterna Köy Evi
Assos’un sahilden uzak bölümünde tam bir köy konseptiyle hazırlanmış olan Alterna Köy Evi, tatil süresince doğa ile iç içe olmak ve köy deneyimi yaşamak isteyen konuklara hizmet veriyor. Sahile 5 kilometre mesafedeki tesis klimalı, balkonlu odalarında ücretsiz şişe su ve elektrikli su ısıtıcı gibi donanımlar mevcut.
Assos’a Nasıl Gidilir?
Uçak ile Çanakkale’ye gitmek ve oradan ucuz kiralık araç bularak yolculuğunuzu tamamlayabilirsiniz.Çanakkale-Behramkale arası yolculuk yaklaşık olarak 1.5 saat sürüyor. Behramkale’ye İstanbul’dan gidenler için iki seçenek var, Çanakkale üzerinden Eceabat, Gelibolu ya da Kilitbahir arabalı vapur seferlerini kullanarak gitmek ya da Osmangazi Köprüsü’nü kullanarak gitmek.Çanakkale üzerinden gidenler, vakit kaybetmemek adına tatil dönemlerinde arabalı vapurda oluşan olası yoğunluğu göz önünde bulundurmalı. Osmangazi’den gitmek bir tık daha pahalı olsa da araç yoğunluğu atlatmaya birebir.
Görenleri kendine hayran bırakan bu eşsiz tatil noktası, bir kez ağırladığı misafirini mutlaka 2.kez de ağırlıyor. Assos’a bir giden bir daha gidiyor.Behramkale’ye ilk kez gidecek olanların en merak ettiği soruyu yanıtlayacağız. Assos’a nasıl gidilir? sorusunun cevabından ve Assos’a ulaşım seçeneklerinden bahsedeceğiz.Baştan söyleyelim, eğer özel araçla gitmeyecekseniz ulaşımı biraz zor. Buraların böyle bakir, sessiz ve kafa dinlemelik bir yer olarak kalabilmesinin en önemli nedeni de bu.Bu yüzden Çanakkale araç kiralama ve Çanakkale Havalimanı araç kiralama olanaklarına bakmanızı öneririz.