
Bergama, pergamon antik kenti üzerine kurulan medeniyet tarihinin en önemli yerleşim yerlerinden biridir. Bölgenin tarihi Tunç Çağı’na kadar gitmesine rağmen, Pergamon Antik Kenti’nin kurulduğu kalenin tepesindeki en eski buluntular M.Ö. 7-6. Bu demek oluyor ki, bugün Bergama’da tarih meraklılarına hitap eden sayısız site, bina ve eser var. Bergama neyi ile meşhur? Bergama güzellik ılıcalarıyla, meşhur Kozak yaylasıyla, plajlarıyla ünlü Ayvalık ilçesi bağlantısıyla, gelişmiş dokumacılığı ve kilimciliğiyle ünlü bir ilçedir.Bergama halkı nereden gelmiştir? Bergama ile ilgili görsel sonucu Helenlerden çok önce Batı Anadolu’da Pelasglar ve Luvi halkı yaşardı. O zaman Bergama’nın adı Parg-a-uma idi. Deriye yazı yazmayı geliştiren Bergama Krallığı papirüsten sonra daha kullanışlı bir kâğıt bulmuştu, buna “Bergama Kağıdı” anlamına gelen parşömen adını verdiler. Bergama’da sahil var mı? bergama’da gezilecek yerler ile ilgili görsel sonucu Bergama günümüzde İzmir’in kuzeydoğu ilçesi olup, Manisa Kınık ve Dikili’ye komşudur. Bergama’nın denize kıyısı yoktur. Bakırçay havzasının merkezinde yer alan yerleşim yerleri yaklaşık 1700 km² alana yayılmaktadır. Bergama’nın son kanun öncesine kadar 114 kadar köyü bulunuyordu.
Bergama’da Mutlaka Gezilecek Tarihi Yerler
Bergama Antik Kenti dışında, Bergama’nın birçok yeri Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin izlerini taşıyor. Mevlana Hacı Hekim Hamamı, Bergama’nın Büyük (Yıldırım veya Ulu) Camii, Selçuklu Minaresi, Zeus Sunağı, Pergamon Asklepion Harabesi, Kırmızı Bazilika (Serapis Tapınağı), 7 Kilise, Pergamon Akropol Harabesi, Selinos Çayı ve Antik Köprüler arasında yer almaktadır. onları. Bölgedeki kazılarda bulunan eserleri görmek için Pergamon Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Parşömen
Parşömen, Bergama denilince akla gelen ilk sözcüklerden biridir. Tıbbın atası Galen ve parşömen kağıdı, semtin dünya kültür mirasına yaptığı en önemli katkılar arasındadır.Parşömen, insanlığın şimdiye kadar bulduğu en kaliteli yazı aracı olarak bilinir. Geçmişte Bergama halkı, parşömen kağıttan yapılmış kitaplarından oluşan kütüphanelerinde büyük bir kültür hazinesi yaratmış ve bu sayede Mısır medeniyetiyle rekabet edebilmiştir.
Bergama’nın Neşeli Sokakları
İlçenin tarihi sokaklarında dolaşırken Bergama Evleri gözünüze çarpacak. Bergama Evlerinin en eski ve halen ayakta olan örnekleri 18. yüzyıla aittir.Geleneksel Türk evleri ile Rum taş evleri, yan yana duran Bergama’nın kıvrımlı mahallelerini oluşturmaktadır. Tarihi Bergama evleri, plan tipleri, kapı-pencere özellikleri, saçaklar, bacalar, balkonlar, girintiler gibi karakteristik cephe detaylarına sahip olup, çoğu kültür varlığı olarak tescil edilmiştir.
Arasta (Osmanlı Çarşısı)
14. ve 15. yüzyıllarda şekillenmeye başlayan Bergama Arasta, yüzlerce yıldır pek çok farklı işçiliğe ev sahipliği yapmıştır. Arasta, çizme, ayakkabıcılık, çarşaf, saraç, Bergama halıları ve tahıl tüccarları yetiştiren farklı loncaları bir araya getirdi.Günümüze ulaşan yapıların çoğu 19. yüzyıla aittir. Bunun nedeni 1853’teki büyük yangındır. Osmanlı Çarşısı’ndaki dükkanların dış cephelerinin onarımı 2007-2008 yılları arasında Belediye tarafından yapılmıştır.
Bergama’da Nereleri Ziyaret Etmeli?
Bölgenin tarihi dokusunu keşfetmek isteyenler için ideal destinasyonlar şehir merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan ve birçok tarihi ilklerle tanınan Pergamon Antik Kenti, ilk sağlık merkezi Asklepion’dur.Serapis Tapınağı’nın bir parçası olan ve Mısır tanrısına adanmış olan Roma dönemi, Kızıl Bazilika. İlçe merkezinde yer alan İzmir Bergama Müzesi ve Bergama Kütüphanesi bölge hakkında bilgi edinebileceğiniz yerler arasında yer alıyor. Kozak Yaylası ise doğa ile iç içe vakit geçirmek isteyenler için mükemmel bir yer.
Bergama’da Ne Yapalım?
İlçenin dar sokaklarında dolaşabilir, fotoğraf çekebilir, meşhur Bergama kilim ve halıları için Osmanlı Çarşısı’ndaki meşhur halıcıları ziyaret edebilir, avluda çay, kahve ve karadut suyu ile rahatlayabilirsiniz.Mayıs ayında Bergama’yı ziyaret ederseniz, Bergama Uluslararası Tiyatro Festivali’ni görebilirsiniz. Parşömen kağıdını hatıra veya hediye olarak da alabilirsiniz.
Bergama’da Ne Yemeli?
Bergama’da Bergama köftesi, Bergama Yörük kavurması, yörenin sarımsaklı, biber ve domatesle kızartılan özel Çığırtması, nohut böreği gibi pek çok özgün tarif var.Bergama’da bulacağınız restoranların çoğu esnaf lokantaları ve köfte restoranları. Dönüşünüzden önce Bergama’nın meşhur tulum peynirini almayı unutmayın.
Bergama Tarihi Hakkında Bilgiler
Bakır Çayı nehrinin (antik Kaikos) geniş ovasında yer alan modern Bergama kasabasının üzerinde antik Pergamon kulelerinin 300 metre yüksekliğindeki akropolü.Akropolis’in iki yanından nehrin iki kolu geçmektedir: batıda Bergama’dan geçen Bergama Çayı (eski Selinus) (bkz. Galeri sayfaları 3 ve 8); doğuda ise 1992 yılında akropolün aşağısında yapay U şeklinde bir göl oluşturmak için lanetlenen Kestel Çayı (eski Ketios) yer almaktadır (bkz. galeri sayfaları 25 ve 26).Ovadan yükselen ve antik kalıntılarla taçlanan dik kenarlı tepenin görsel etkisi oldukça etkileyicidir ve Akropolis’in tepesinden çevredeki manzara nefes kesici olabilir, özellikle berrak bir gökyüzü Ege ışığını esnettiğinde nefes kesici olabilir. büyü.Sitenin savunma avantajları, eski zamanlarda bir kale kenti inşa etmek için bariz bir yer haline getirmiştir. Helenistik Pergamon şehri, MÖ 4. yüzyılda Büyük İskender’in savaş ganimetlerinin çoğu için bir hazine olarak kuruldu (bkz. Bergama Tarihi).Yunanlılar ve Romalılar şehirlerini etkilemek için inşa ettiler ve Efes’te olduğu gibi tapınaklar, jimnastik salonları, pazar yerleri, tiyatrolar, saraylar ve ünlü Pergamon Kütüphanesi dahil olmak üzere her zamankinden daha büyük parıltılı binalar, ziyaretçileri büyülemek ve zenginlik ve kültür iddiası için antik çağda eklendi üstünlük.Bergama’nın tapınakları Efes’teki Artemis Tapınağı’nın ve hatta Atina’daki Parthenon’un büyük ölçeğinde olmasa da, bu kentin binalarının ve özellikle tiyatronun durumunun kolektif etkisi hayret uyandırıcı olmalıydı.
Bugün Bergama, dar sokaklarında turist vagonları kadar karpuzlarla dolu traktör ve kamyonet görme olasılığınız olan tipik bir Anadolu pazar şehridir.Kasabanın kuzey ucu (eski şehir) akropolün eteğinde, nehrin yakınında yer alır ve ana cadde Bankalar Caddesinin güneybatıya yakındaki sahil beldesi Ayvalık ve bölgenin başkenti İzmir’e doğru uzanır.Muazzam Roma Kırmızı Bazilikası’nın (Kızıl Avlu, Kızıl Avlu ve Serapis Tapınağı olarak da bilinir) harabesi, Bergama Çayı nehrinin yanındadır. Adından da anlaşılacağı gibi, antik tapınak, MS 2. yüzyılda büyük düz seramik tuğlalardan inşa edilmiş, çok kırmızıdır.Kızıl Bazilika yakınında, Bergama’nın kuzeyine ve doğusuna giden otobüsler için kasabanın iki otobüs durağından (otogar) daha küçük olanıdır. Yeni ana otogar, İzmir karayolu üzerinde, Bergama şehir merkezinin 7 km güneybatısında yer almaktadır.Bergama’nın antik şifa merkezi Asklepion (Asklepion) kalıntıları, Bergama ilçe merkezinin 2 km batısındadır.Pergamon’un turistik yerlerini gezmek, kolayca bir gün sürebilir, ancak mümkünse en az iki güne kadar uzatmaya değer. Küçük bir kasaba olmasına rağmen Bergama, birkaç iyi, uygun fiyatlı restoran, otel ve pansiyonlarla keyifli bir yerdir. Aynı zamanda birkaç Osmanlı camisi, Kurşunlu Cami ve Ulu Cami, hamamlar ve yerel tarım arazisinin etrafında bazı hoş patikalar vardır.Bergama’da ne bulundu? UNESCO Dünya Mirasi Listesi’nde yer alan Bergama Antik Kenti’nde, döneminin inanışına ışık tutan önemli bulgulara ulaşıldı. Antik kent ve çevresindeki kazılarda Anadolu tanrıçası Kibele için yapılmış 8 dini alan ile çok sayıda heykelcik bulundu.
Bergama’nın Diğer Turistik Yerler
• Geleneksel Osmanlı tarzı evlerin bulunduğu eski mahalle
• Selçuk Minare, 14. yüzyıl
• Çukurhan kervansarayı, 14. yüzyıl
• Taşhan kervansarayı, 1432
• Bergama Ulu Camii, 1399
• Hacı Hekim Hamamı (Türk hamamı), 1513
• Şadırvanlı Camii, 1550
Bergama’nın tarihi hazinelerinin çoğu, şehrin mükemmel arkeoloji müzesinde bulunabilir. Büyük Zeus Sunağı (aynı zamanda Pergamon Sunağı olarak da bilinir) gibi diğer arkeolojik buluntular şimdi, yakında rapor edeceğimiz Berlin Pergamon Müzesi’nde.
Bergama’da Nerede Kalınır? Otel Pansiyon Tavsiyeleri
Bergama bölgesindeki ortalama otel fiyatları nedir? Bergama bölgesinde kalmak için en iyi oteller hangileri? Bergama bölgesindeki ortalama otel fiyatları nedir? Bergama bölgesinde kalmak için en iyi oteller hangileri? Bergama seyahatinizde konaklamanız için pek çok alternatif bulunuyor. İlçenin kültürel dokusuna uygun butik oteller, pansiyonlar, büyük oteller ve daha fazlası Bergama’da büyük otellerin yanında apart otel işletmeleri de yer alıyor. Apart oteller genellikle ev şeklinde dizayn ediliyor.
Pergamon Pension
Bergama’da Barbaros mevkiinde yer alan Pergamon Pension, pansiyon tipi konaklama şeklinde hizmet vermektedir.Toplamda 10 odası ile hizmet veren otelde; bar, günlük kat hizmeti, bilgisayar odası, gidiş-dönüş havalimanı transferi, ücretsiz kahvaltı, ücretsiz internet, güneşlenme terası, ütü hizmeti, kütüphane, lobide şömine, çamaşırhane gibi olanaklar mevcuttur.Pergamon Pension; Bergama’nın turistik yerleri Kızıl Avlu’ya 5 dakika, Arkeoloji Müzesi’ne ortalama 10 dakika ve Asklepios Ören Yeri’ne ortalama 20 dakika yürüme mesafesindedir. Otel ayrıca; Adnan Menderes Havalimanı’naortalama 1.5 saat sürüş mesafesindedir.Uygun fiyatlı bir konaklama seçeneği sunan otelde, yıl içerisinde değişen fiyatlarla gecelik ortalama 250 ile 400 TL arasında bir ücret ödeyerek konaklayabilirsiniz.
Berksoy Hotel
Bergama’da Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan Berksoy Hotel, 3 yıldızlı otel konsepti ile hizmet vermektedir.Toplamda 57 odası bulunan otelde; restoran ve bar, açık havuz, spor salonu, gece kulübü, 24 saat açık resepsiyon, çamaşırhane, ücretsiz kahvaltı ve internet, çocuk havuzu ve konferans alanı gibi olanaklar mevcuttur.Berksoy Hotel; Dikili Plajı’na ortalama 25 km, Çandarlı Kalesi’ne ortalama 30 km ve Bademli Halk Plajı’na ortalama 35 km uzaklıktadır. Otel, Adnan Menderes Havalimanı’na ise yaklaşık 1-1.5 saat sürüş mesafesinde bulunmaktadır.Bergama tatilinizde uygun fiyatlı bir konaklama için tercih edebileceğiniz Berksoy Hotel’de gecelik konaklama ücreti, yıl içerisinde ortalama 300-350 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Attalos Hotel
Bergama’da Kurtuluş mevkiinde bulunan Attalos Hotel, 1 yıldızlı otel konsepti ile hizmet vermektedir.Toplamda 8 odası bulunan otelde; günlük kat hizmetleri, zemin katta teras, bahçe, kuru temizleme ve çamaşır yıkama hizmeti, ücretsiz internet ve kahvaltı, odalarda klima, gidiş- dönüş havalimanı transferi, araba kiralama, atıştırmalık büfesi, güneşlenme terası, restoran, mini golf alanı ve kahve dükkanı gibi olanaklar mevcuttur.İlçe merkezine oldukça yakın bir konumda yer alan otel; Kızıl Avlu’ya ortalama 5 dakika, Arkeoloji Müzesi’ne ortalama 15 dakika ve Bergama Akropol Ören Yeri’ne ortalama 25 dakika yürüme mesafesindedir. Otel, Adnan Menderes Havalimanı’na ise yaklaşık 90 km uzaklıkta bulunmaktadır.Konforlu bir tatil için tercih edebileceğiniz Attalos Hotel’de gecelik konaklama ücreti, yıl içerisinde ortalama 400-500 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Bergama Taş Konak
Bergama ilçe merkezinde bulunan Taş Konak, yerli ve yabancı turistler tarafından bölgede en çok tercih edilen otellerden biridir.Taş Konak, toplamda 6 odası ile hizmet vermektedir. Otelde; restoran ve bar, oturma salonu, çatı katında teras, ücretsiz internet, ücretsiz kahvaltı, gazete servisi, gidiş- dönüş havalimanı transferi, iş amaçlı bölüm, restoran, çamaşır yıkama hizmeti, odalarda küçük mutfak ve çocuk aktiviteleri gibi olanaklar da mevcuttur.Bergama Taş Konak; Kızıl Avlu’ya ortalama 5-6 dakika, Arkeoloji Müzesi’ne ortalama 15 dakika, Akropol Ören Yeri’ne ortalama 25 dakika ve Asklepios Ören Yeri’ne ortalama 25 dakika yürüme mesafesindedir. Otel ayrıca, Adnan Menderes Havalimanı’na yaklaşık 1.5 saat sürüş mesafesindedir.Tarihi bir konakta konaklamak için tercih edebileceğiniz Bergama Taş Konak’ta gecelik konaklama ücreti, yıl içerisinde ortalama 300-450 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Hotel Labella Bergama
Bergama’nın merkezinde Atatürk Bulvarı mevkiinde bulunan Hotel Labella Bergama, dört yıldızlı otel konsepti ile hizmet vermektedir.Toplamda 85 odası ile hizmet veren otelde; restoran ve bar, açık yüzme havuzu, ücretsiz internet ve kahvaltı, toplantı odası, çamaşır hizmeti, günlük kat hizmeti, restoran ve gidiş-dönüş havaalanı transfer hizmeti gibi olanaklar mevcuttur.İlçe merkezine yakın bir konumda olan otel, Kızıl Avlu’ya ortalama 4 km, Bergama Akropol Ören Yeri’ne ortalama 9 km ve Dikili Plajı’na ortalama 27-28 km uzaklıktadır. Hotel Labella Bergama, en yakın havalimanına ise ortalama 90 km uzaklıkta yer almaktadır.Şık ve konforlu bir konaklama seçeneği sunan Hotel Labella’da, gecelik ortalama 300-350 TL ödeyerek konaklayabilirsiniz.
Ayvazali Hotel
Bergama’da Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan Ayvazali Hotel, 3 yıldızlı bir oteldir.Toplamda 24 odası bulunan otelde; sezonluk açık havuz, havuz kenarı barı, ofis, toplantı odası, çamaşır yıkama hizmeti, otelde araba kiralama, tur hizmetleri, ücretsiz internet, gidiş- dönüş havalimanı transferi, odalarda minibar gibi olanaklar mevcuttur.İlçe merkezine yakın bir konumda bulunan Ayvazali Hotel; Arkeoloji Müzesi’ne yaklaşık 20 dakika, Asklepios Ören Yeri’ne yaklaşık 30 dakika ve Kızıl Avlu’ya yaklaşık 35 dakika yürüme mesafesindedir. Çevre plajlara uzak bir konumda bulunan otel, Dikili Plajı’na ortalama 28 km ve Bademli Halk Plajı’na ortalama 38 km uzaklıktadır. Otel, en yakın havalimanına ise yaklaşık 1.5 saat sürüş mesafesindedir.Bergama tatilinizde uygun fiyatlı konaklama için tercih edebileceğiniz Ayvazali Hotel’de, gecelik konaklama ücreti yıl içerisinde ortalama 250-300 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Dünyanın 999. mirası olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeyi başaran ilçe, hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile oldukça etkileyicidir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu ilçede, yaz ayları sıcak ve kurak geçmektedir. Sunduğu tarihi miraslar, kendine has atmosferi ve gezilecek yerleri ile kış aylarında sakin bir atmosfere sahip olan ilçe, bahar ve yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin akınına uğramaktadır.