Elevit Yaylası Gezilecek Yerler ve Konaklama Tavsiyeleri

Elevit Yaylası Gezi Rehberi - Lebego1.Com

Elevit Yaylası 1071 yılında, Malazgirt Savaşından sonra, Alpaslan tarafından, Selçuklu topraklarına dahil edilmiş. 1072 yılında, Alpaslan savaş sonrasında, bölgeye 70 bin yaylacı ve göçer Türk yerleştirir. Elevit Yaylası, Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesine bağlı bir yayladır.Yayla daha çok gurbetçiler tarafından yaz aylarında ziyaret edilmektedir. Yörede muhtarlığı bulunan tek yayla olan Elevit’in denizden yüksekliği 1800 metredir.Eskiden beri muhtarlığı olduğu için resmi kayıtlarda Yayla Köyü olarak da geçer. Konaklama imkanı bulunan yaylanın geleneksel yayla evleri de ilgi çekicidir.Elevit yaylası horonları ile ünlü olması nedeniyle Ağustos aylarında yapılan şenlikleri ile de dikkat çeker. Başta yaban keçisi olmak üzere Karadeniz’e özgü diğer yabani hayvanlar da bulunur.

Elevit Yaylasında Mutlaka Gezilecek Yerler

Çat Köprüsü

Çamlıhemşin yerleşiminin Artvin ve Erzurum tarafındaki köylere ulaşımını sağlayan Çat Köprüsü eski ticaret yolu üzerinde bulunmaktadır.Kaçkar ve Verçenik Dağları’nın sarp geçitlerini bağlayan bu yorgun köprü, bir zamanlar hayvan ve kuru meyve ticareti güzergâhının önemli mihenk taşlarından birini oluşturmaktaydı.Çat ve Elevit derelerinin birleştiği noktada yer alan yapı, Çamlıhemşin’e 28 kilometre mesafede yükseliyor. Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre yapım yılı 1901, sanatçısı ise Kirkor Usta’dır.Çat köyü sınırları içerisinde bulunan ve Çilanç adıyla da anılan köprü selden zarar gördüğü için birkaç kez onarım geçirmiştir. Girişinde basamaklar, ayaklarında ise nişler vardır.Yuvarlak kemeri düzenli kesme taşla zemini ise küçük boy dere taşıyla kaplıdır.Bu mühteşem yaylayı gezerek tanımak en iyi. Bunun için yapmanın gereken Rize’deki günübirlik tur fimalarından biriyle Rize yayla turları programlarına katılıp bu eşsiz yerleri ziyaret edebilirsiniz.Kenar kanatları düzensiz moloz taşıyla örgülüdür. Yaklaşık 57 metre uzunlukta, 15 metre yükseklikte ve 2,4 metre genişliktedir. Rize ilinin tescilli köprülerinden biridir.

Şimşir Ormanı

Kaçkarlardaki şimşir ormanı ağaçlarının çapları 8-32 cm’ye, boyları ise 8-10 metreye ulaştığı için bu ağaçlar Anıt ağaç özelliği taşıyan Dünyadaki tek Şimşir Ormanları Rize ilinde bulunmaktadır.Fotoğraflardan görebileceğiniz gibi şimşir agaçlarını yosunlar kaplamış ve agaçlar yok olma teklikesiyle karşı karşıya.Çapları 32 santim ve boyları 8 metreyi bulan şimşir ağaçları ile dünyada tek olarak kabul ediliyor. Türkiye’de ise Rize ve Kastamonu’da sadece birkaç şimşir ormanı bulunuyor.

Zilkale

Bölgenin en dikkate değer eserlerinden birisidir. Kale 1. Derece Arkeolojik sit alanı içerisinde yer almaktadır.İlçe merkezinin 15 km. güneyinde, Fırtına Deresi’nin batı yamaçları üzerine kuruludur. Kalenin üzerinde inşa edildiği sarp kaya kütlesi denizden 750 m, dere yatağından yaklaşık 100 m. yüksekliktedir.Kale; dış surlar, orta surlar ve iç kaleden meydana gelir. Dış kalenin kapısına kuzeybatı yönündeki patika bir yolla ulaşılır.Bir teras yardımıyla orta surlar seviyesine çıkılır. Buradan ikinci bir kapı yardımıyla kale içerisine girilir.Orta kale içerisinde üç önemli yapı bulunur. Bunlar muhafız binası, şapel ve baş kuledir. Kulenin dört katlı olduğu duvarlardaki hatıl izleri ve kiriş deliklerinden anlaşılmaktadır.Duvarlar üzerinde doğu (vadi, manzara) yönünde kemerli pencereler, diğer taraflarda mazgal delikleri bulunmaktadır. Kulenin üstünün dendanlı bir teras şeklinde olduğu belirlenmiştir.Zil Kale, kentteki diğer, Varoş Kale, Ciha Kale ve Kız Kaleleri gibi hem yörenin, hem de Bayburt’a ulaşan önemli bir ortaçağ kervan yolu üzerinde güvenliği sağlıyordu.Osmanlıların bölgeyi fethinden sonra kalenin kullanılmaya devam ettiği biliniyor. 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan bakım, onarım ve restorasyon çalışmaları tamamlanmıştır.

Şenyuva Köprüsü

Karadeniz bölgesinin coğrafyasına ve iklim şartlarına uygun olarak inşa edilen taş köprüler genelde tek gözlü olarak tasarlanırlar.Çamlıhemşin’in Şenyuva Köyü’nde, Fırtına Deresi üzerinde bulunan Şenyuva Köprüsü, bu tarz kemer köprülere güzel bir örnektir.40 metre uzunluğunda ve 20 metre yüksekliğindeki Şenyuva Köprüsü’nün kemer kısmı düzgün kesme taş, ayakları ise moloz taş kullanılarak inşa edilmiştir.Şenyuva köylülerine göre, köprünün kitabesi 1946 yılında yaşanan selde kaybolmuştur. Çamlıhemşin’e 7 kilometre mesafede yer alan köprünün girişindeki tabelada, yapım tarihi 1696 olarak belirtiliyor.Kemeri orta noktasında sivrileşen bir formda inşa edilen köprü Anıtlar Kurulu tarafından tescil edilmiştir.Şenyuva Köprüsü’nden karşıya geçerek izleyeceğiniz toprak yol sizi Bilginler ve Yoğurtlu mahalleleri üzerinden Ülkü Köyü’ndeki Mollaveyis Köprüsü’ne götürecektir.Yol boyunca yöreye özgü konakların yanı sıra Çat Vadisi’nin doğal güzelliklerini de izleme fırsatı bulacaksınız.

Elevit Yaylası’na Nasıl Gidilir?

Rize’deki pek çok yaylaya olduğu gibi Elevit’e de kiralık araç ile ulaşmakta fayda var. Özellikle uçakla gelecekler için Trabzon Havalimanı araç kiralama iyi bir tercih olabilir. Yaylaya giderken yol üzerinde harika yerlerden geçeceksiniz. Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine vardıktan sonra ilçe merkezinin çıkışında yol iki yöne ayrılacaktır. Sol taraf Ayder yaylası, sağ taraf ise Zilkale yönüdür. Takip etmeniz gereken yol Zilkale istikameti. Bu güzergahta Şenyuva eski adı ile Çinçiva köyünden geçeceksiniz ve sizi o ihtişamlı taş köprüsü ile karşılayacak. Buraya kadar gelmişken Zua Coffe uğrayıp o enfes el yapımı tatlılarından ve içeceklerinden denemenizi tavsiye ederin.

Elevit Yaylası’na Neden Gitmelisiniz?

Yaşamı iliklerine kadar hissetmek için
Kendimizi yaşamı daha çok sevmek için
Başı dumanlı dağları zirveden seyretmek için
Güzel deresine karşı bir kahve içmek için
Mis kokulu çiçeklerini yakından solumak için
Yeşillin binbir tonunu aynı anda görmek için

Elevit Yaylasının Genel Özellikleri

Çamlıhemşin: Doğu Karadeniz bölgesinde, Rize ilinin ilçesidir. Denize sınırı yoktur. Denizden, kıyıya doğru, 22 km. lik kara yolu uzaklıktadır. Kıyıdan içeride, fırtına deresi vadisindedir. Vadinin: deniz tabanından yüksekliği: 300 metredir. Bazı mahallelerde ise, bu yükseklik 700 metreye kadar çıkar. Yani: dağınık ve tepelik alanlardan oluşmaktadır. Düz alanlar, hemen hemen yok gibidir. Arazinin meyilli olması nedeniyle, ilçedeki akarsular, 70 km. lik bir uzaklıktan, 3000 metre rakımdan, sıfır rakıma düşmektedir. Bu nedenle, akarsuların muhteşem bir hızla aktığı görülür.İlçenin alanının: % 80 i ormanlarla kaplıdır.İlçenin, güneyi, doğu-batı doğrultusunda kavis çizen ve denize paralel, yükseklikleri: 2000-4000 metreyi bulan “Kaçkar Dağları” ile çevrilidir. Kaçkar Dağları üzerinde: birçok irili-ufaklı krater gölleri bulunmaktadır.Her mevsim yağışlıdır. Sıcaklık kışın, bir hayli düşer. Havadaki nem oranı ise, yüksek seyreder. Sıcaklık kışın eksi 7 dereceye kadar düşer.İlçenin en büyük sorunlarının başında, konut sorunu gelir.İlçede, çay tarımı, hayvancılık ve orman işleri yapılmaktadır. Kültür balıkçılığı ve arıcılık da önemli uğraşdır. Ayrıca, ilçede turizm faaliyetlerinden geçimini sağlayanların sayısı da hızla artmaktadır. Ayder Turizm bölgesi, 1200 yatak kapasitesine sahiptir.

Kaçkar Dağları’ndaki Şimşir Ormanları Neden Kuruyor?

Uzmanların yaptığı araştırmalar sonrasında Sibirya‘dan gelen ithal kömürde bulunan mantar hastalığının neden olduğu sanılan ağaçların kurumasını engellemek için başlatılan çalışma sürdürülüyor.Kaçkarlarda, yaklaşık 5 bin hektar alanda yer alan Şimşir ormanlarında son yıllarda kuruma başlandığının gözlenmesi üzerine, Rize Doğa Koruma ve Milli Parklar 12’inci Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Kaçkar Dağları Milli Park Müdürlüğü ekipleri kurumanın nedenlerini bulabilmek için çalışma başlattı.Kurumanın nedenini bulabilmek için Çat Vadisi’nde oluşturulan Şimşir Gen Ormanı’nda kabuk ve toprak analizleri alındı, İtalya‘dan gelen uzmanlar bölgede inceleme yaptı.İlk bulgulara göre Şimşir ağaçlarına, Sibirya’dan gelen ithal kömürlerin nakliyatı sırasında çevreye bulaşan bir mantar hastalığının zarar verdiği belirlendi.Çalışmalar sonrasında 10 ile 12 metre boyunda, 20 ila 30 santimetre çapındaki şimşir ağaçlarına geliştirilen bir ilaç türü ile aşı yapıldı.Şimşir Gen Ormanında gözlem altına alınan şimşir ağaçlarında baharla birlikte kurumanın azaldığı gözlendi. Bölgeden yeniden alınan kabuk ve toprak analizleri tahlil için laboratuvarlara gönderildi.Yine bölgede sürdürülen gözlem çalışmaları kapsamında zararlı mantar türünü yok eden faydalı bir mantar türüne rastlandı.Araştırmalar sürerken geçici olarak kendi haline bırakılan şimşir ormanlarında doğanın kendisini yenileyebileceği ve kuruyan ağaçlarının yeniden yeşerebileceği de ifade edildi.

Rize’ye Nasıl Gidilir?

İstanbul Rize kaç km? İki şehir arası mesafe 1.141,8 kilometre olup, İstanbul araç kiralama seçeneklerine göz atarak O-4, E80 ve D010/E70 üzerinden 13 saat 09 dakika’da Rize’ye varılabilir.Ankara Rize kaç km? Ankara ve Rize arasındaki mesafe 813,6 kilometre. Ankara’dan Rize için yola çıkanlar, Ankara araç kiralama fırsatlarına göz atabilir ve D010/E70 üzerinden 10 saat 04 dakika içerisinde şehre ulaşabilirler.Trabzon Rize arası kaç km? Araç ile Trabzon’dan Rize’ye D010/E70 üzerinden 1 saat 8 dakika içerisinde varılabilir. Trabzon araç kiralama seçeneklerini inceleyerek, 79,8 kilometre yolu rahat bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Elevit Yaylasında Ne Yenir?

Buraya has “Mısır Ekmeği” çok meşhur. Mısır ve mısır unundan yapılan bu ekmeği mutlaka tadın. Ayrıca: turşu kavurma, pazı dolması, kara lahana dolması, hamsili ekmek, hamsi çığırtması, hamsili pilav, hamsi köftesi, mıhlama, laz böreği, mutlaka tatmanızı önereceğim yiyeceklerdir.

Elevit Yaylası Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri

Rize üzerinden Çamlıhemşin ilçesine gitmek suretiyle bölgeden kolayca ulaşım sağlamanız mümkün. Bunu şahsi araçla yaparsanız daha kolay bir şekilde ulaşım gerçekleştirebilirsiniz.Elevit Tatil Koyu ve Cafe fırsatlarına bakın. Kaçkar Dağları Ulusal Parkı birkaç dakika mesafede.

Kaçkar Resort Hotel

Kaçkar Dağları Milli Parkı, Ayder Turizm Merkezi’nde bulunan otelimiz, yörenin büyüleyici güzelliğini ve modern mimarinin konfora dair tüm olanaklarını, Karadeniz’e özgü içtenlikle siz değerli konuklarına sunmaktadır. Deniz seviyesinden 1200 metre yüksekte, yemyeşil bir örtünün üzerinde kollarını doğanın güzelliğine açmış olan Kaçkar Resort Hotel, yüzünü ise masmavi gökyüzüne çevirmiştir.

Ayder Meleklerin Evi Apart

Meleklerin Evi Apart Ayder, odalarına giriş, saat 14:00’ten itibaren başlar. Odalardan çıkış saati ise en geç 11:00’dir. Evcil hayvan kabul edilmiyor. Tesiste hizmet veren açık alanların kullanımı mevsim koşullarına bağlıdır. Aile odaları veya bazı özel odalar haricinde, diğer odalarda yapılacak 2 + 2 veya 3 + 1 konaklamalar, odada sıkışıklık yaratabilir ve verilen ilave yataklar sabit yatak konforunda olmayabilir.

Hasimoglu Otel & Spa

Hotel Ayder Haşimoğlu’ndaki konaklama birimlerinin tamamı ücretsiz Wi-Fi, uydu TV, minibar ve özel banyo ile donatılmıştır. Bazı konaklama birimlerinde taş şömineli bir oturma alanı bulunmaktadır. Hotel Ayder Haşimoğlu balıkçılık, bisiklet, yürüyüş ve heliskiing gibi birçok spor olanağı sunmaktadır. Otelde ayrıca spor salonu, sauna ve hidromasajlı küvet bulunmaktadır.

Pokut Yayla Evi

Pokut Yayla Evi, 2 katlı 4 odalı yayla evimizde her odada bir çift bir de tek kişilik yatak bulunmaktadır. Açık mutfak ile ortak banyo ve tuvalet bulunan yayla evinde genellikle kapalı grupları ağırlamaktayız. Ev içinde sıcak su imkanı bulunmaktadır. Isınma pilita (kuzine) ile sağlanmaktadır. Genelde yemekler de pilita ateşinde yapılmaktadır.

Sis Otel

Rize ili Çamlıhemşin ilçesinde ve Kaçkar Dağları Milli Parkında Ayder Yaylasında 1200 m yükseltide zirvede bir mekan Sis Otel.Otelimizde 10’u aile 27’si standart olmak üzere toplam 37 adet yenilenmiş oda, 120 kişilik çok amaçlı salon, şömineli oturma odası ve lobi bulunmaktadır.

Story Family House

Story House’da konuklar dört tarafı ormanla kaplı küçük ve şirin bir köyde çay bahçeleri ve meyve ağaçları ile çevrili tamamen izole 3+1 dairede doğa ile iç içe bir deneyim yaşayacaktır.

Hozboncuk Dağ Evi

Karadeniz bölgesi Rize ili Çamlıhemşin İlçesine bağlı Kaçkar Dağlarının eteğinde yer alan Doğa mucizesi olan Gito yaylasında yer almaktayız. 20 nisan 2017 Tarihi itibariyle yaz sezonuna hizmet vermeye başlıycaktır.

Zilkale Hotel & Köy Evi

2006 Yılında Murat Liman Tarafından Tesis Yapılmıştır. Tesisimizde çay / Filtre ve Türk kahvesi çeşitleri ile birlikte cafemizde ızgara et ve köfte çeşitleri, fırında alabalık, muhlama, salata vb. yiyecekler ve %100 doğal ürünler kullanılmaktadır.

Kaçkar Kavrun Dağ Evleri

Tesisimiz 5 adet bungalov odalardan oluşmaktadır. Odalarda; TV, ısıtma, elbise askılığı, banyo, duş, havlu seti, buklet malzemeleri, saç kurutma makinesi, 24 saat sıcak su bulunmaktadır.

Sumda Konaklar

Sumda Otel & Restoran toplam 22 odalı olup oda ve kahvaltı konseptinde hizmet vermektedir.Tesisimiz, 5 odalı butik bir aile işletmesidir.Harika bir konuma ve manzaraya sahip olan bu işletme tam keyif yeri denebilecek türden.

Elevit yayla olarak bilinmesine rağmen, Muhtarlığı olması nedeniyle, köydür. Yeni adı: Yaylaköy’dür. Ama, bu yeni ismi pek kullanılmaz. Yaylada: geleneksel yayla evlerinin yanında, modern evlerde bulunmaktadır. Burada eğlence, her yıl Ağustos ayının 15’nden sonra yapılır. Eğlence denince, akla horon geliyor. Gündüz: yayla gezisi, piknikler ve futbol maçları olur. Akşam saatlerinde ise, horon zamanı gelir. Horonun zaman kısıtlaması olmaz. Gençler yorulana, horon evindeki tahtaları kırana ve sevdalılarına attıkları türküler bitene kadar horon olur. Elevitli, her sene buraya gelmek ister. Çünkü, buraya horon oynamak için gelenler, toplam olarak gelenlerin % 90 dır. Hatta: günü birlik gelip, akşam horonunu oynadıktan sonra, köyüne ya da şehrine dönenler olmaktadır.

You May Also Like

About the Author: admin

Copyright © 2022 Lebego1.Com » Türkiye ve Dünya'da Gezilecek Yerler. All Rights Reserved.
Rize Günübirlik Turlar