
Doğu Karadeniz, Orta Karadeniz ve Batı Karadeniz özelinde ayrı ayrı gezi rehberi hazırlamak ve öne çıkan yerleri belirlemek. Lafı çok dolandırmadan keşfedilmesi gereken Karadeniz tatil yerleri içeriğimize başlıyoruz.Karadeniz Bölgesi’ni kapsayabileceği gibi aynı zamanda belirli alanlarını kapsayan gezi imkanlarını da sunmaktadır.Doğu Karadeniz’in doğası ve tarihi, Orta Karadeniz’in kültürel mirası ve doğası, Batı Karadeniz’in eski sokakları, şelaleleri ve daha nice güzellikleri ile ayrı ayrı geziler yapılmakta, sizler için oldukça keyifli, bilgilendirici ve doyurucu seyahat seçenekleri sunmaktadır.
1- Rize: Çamlıhemşin Yaylası – Eşi Bemzeri Yok
Rize neyi ile meşhurdur diye sorsak çoğunluk cevap olarak çayı ve Ayder Yaylası’nı düşünür. Rize, çayı ile ünlü olabilir; ama doğa tutkunları bilir ki Rize’deki yeşil alanlar, çayın popülerliğini geride bırakır.Mesela Pokut Yaylası. Çamlıhemşin’in 2500 rakımlı bir noktasında bulunan Pokut Yaylası, tertemiz yayla havasını içine çekerek hem bedeni hem de ruhunu arındırmayı mümkün kılıyor. Rize turları ile bu eşsiz yerleri ziyaret edebilirsiniz.
2- Trabzon: Doğu Karadeniz – En Gelişmiş Şehri
Karadeniz’de gezilecek görülecek yerler konusunda en çok seçeneği sunan bu şehir hakkında detaylı bir yazı yazmıştık. Seni o içeriğe davet ediyoruz.Karadeniz ve Zigana Dağları arasında uzanan bu güzel şehir tarihi manastırları, konakları, camileri ve müzeleri ile tam bir kültür mozaiği sunuyor.Yemyeşil yaylaları ve tüm diğer doğal güzellikleriyle de göz dolduran Trabzon, tertemiz havası ve eşsiz manzaraları ile tüm ziyaretçilerini mutlu etmeyi başarıyor.
3- Giresun: Doğu Karadeniz – Gurme Şehri
Fındık ve badem gibi kuru yemişlerin yanı sıra Tirebolu peyniri gibi yöresel lezzetlerle gezginlere sağlıklı ve organik bir yiyecek alışveriş imkanı sunan Giresun, aynı zamanda kültürü ve doğası ile gezginlere bol seçenekli bir tatil de vadediyor.Kurtuluş Savaşı’nın önemli isimlerinden Topal Osman Ağa’nın şehri Giresun, müzesi ve kalesi ile insanı bir tarih gezisine çıkarırken Pangal Şelalesi, Giresun Adası ve Botanik Bahçesi gibi mekanlar ile doğa tutkunlarına sesleniyor. Karadeniz’e bir doğa macerası için gidiyorsan rotana Giresun’u da kesinlikle eklemelisin.
4- Artvin: Dağların Gölgesinde – Bir Doğa Macerası
Doğu Karadeniz’de yer alan Artvin, Borçka ve Şavşat ilçelerinin sınırları içerisinde yer alan Karagöl ile doğa tutkunları arasında çok ünlü. Sadece Karagöl mü? Kaçkar Dağları, Hatila Vadisi Milli Parkı, Maral Şelalesi.Ayrıca Artvin tarihi yerleri de ile Karadeniz bölgesi turistik yerleri için bir keşif yapmayı planlayanlara sesleniyor. Mesela Parhali Manastırı ya da İşhani Manastırı, Artvin’de yapılacak bir zaman yolculuğu için ideal yerler.Pokut Yaylası, Rize’nin tek incisi değil üstelik. Rize Kalesi, Rize Müzesi, Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi, Gölcük Gölü, Isırlık Tabiat Parkı ve Çayeli, Rize’de görülebilecek doğa ve kültür harikaları arasında.
5- Orta Karadeniz’de Gezilecek Yerler: Karadeniz’deki Gizli Hazineler
Melen Çayı’ndan Sinop’un doğusuna kadar uzanan alanı kapsayan Orta Karadeniz, batı ve doğu bölümü kadar dağlık değil; daha düz bir coğrafyaya sahip.Bu durum, bölgenin tarımcılık yönünden gelişmesini sağlamış. Orta Karadeniz’den yolun geçerse üç şehri ziyaret etmeyi düşünebilirsin: Bölgenin en gelişmiş şehri Samsun, küçük ve sevimli şehir Ordu, tarihi evleri ile ünlü Amasya.
6- Amasya: Osmanlı’nın Peşinde Karadeniz Turu
Karadeniz bölgesinde olmasına rağmen daha çok bir iç Anadolu şehri gibi görünen Amasya; elması, doğası ve mimarisi ile pek ünlü.Harşena Dağları’nın eteklerine kurulmuş Amasya hakkında çok geniş bir gezi rehberi hazırlamıştık. Burada lafı çok uzatmıyoruz.
7- Samsun: Yeni Bir Devri Başlatan Tarihi Şehir
Karadeniz’in en gelişmiş ve modern şehirlerinden Samsun, aynı zamanda ülkemiz için en önemli günlerden birine ev sahipliği yapıyor: 19 Mayıs 1919.Mustafa Kemal Atatürk’ün bu tarihte Samsun’a ayak basması, Kurtuluş Savaşı’nın temellerinden biri olarak sayılıyor.Doğal olarak Samsun bu hatıraya tamamen sahip çıkmış. Yani Karadeniz’de gezilecek yerler, öğrenci minvalinde düşünüldüğünde Samsun’a toplanmış.Samsun’da ülkemizin tarihi adına görülebilecek birçok yer var. Gazi Müzesi, Bandırma Gemi Müzesi ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi, Onur Anıtı, Samsun Kent Müzesi.Bu yerlerde insanın gururun kabarmaması imkansız! Ayrıca Samsun sadece tarihi değil, aynı zamanda doğal güzellikleri ile de “Karadeniz’de gezilecek yerler nelerdir?” sorusuna cevaplar veriyor.
8- Ordu: Doğa Balık ve Çay Fındık
Karadeniz’de gezilecek ve konaklanacak yerler arasında Ordu’nun yeri ayrıdır. Öncelikle bir huzur şehri olan Ordu, keyifli bir atmosferde dinlenmek için.Karadeniz’de tatil yerleri arayanlara Yason Burnu, Perşembe Yaylası, Çarşamba Yaylası ve Ulugöl Tabiat Parkı gibi doğal güzellikleri ile sesleniyor.Ordu sahilindeki dalga sesi, insanın kulaklarını okşarken sahil boyunca uzanan balık restoranları ve kafeler, taze deniz ürünleri yedikten sonra sıcacık çayını içmek isteyenleri bir araya getiriyor.Karadeniz’de fotoğraf çekilecek yerler peşindeysen Ordu bir gizli hazine olarak seni bekliyor.
9- Batı Karadeniz’de Gezilecek Yerler: Oksijen Rotası Mühteşem
Tertemiz havası ile bahar ve yaz aylarında nefes almak için büyükşehirlerden kaçmak isteyenlere kucak açan Batı Karadeniz, özellikle İstanbul’dan yapılacak günübirlik sehahatler için ideal. Batı Karadeniz’de gezilmesi gereken yerler, aşağıdaki gibi sıralanıyor.
10- Bolu: Dağ Havası İsteyenlere Önerilir
Aşçıları ve dağı ile pek meşhur Bolu, Karadeniz turunda görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Tam bir kafa dinleme şehri olan Bolu, özellikle Abant Gölü ile pek ünlü.Burası göl manzarası eşliğinde balayı tatili yapmak isteyenlerin de uğrak yerleri arasında. Bahar ya da yaz aylarında evlenmeyi düşünenlere duyurulur.
11- Kastamonu: Doğa, Deniz ve Tarih Arkeoloji
Karadeniz’de arabayla gezilecek yerler konusunda Kastamonu kesinlikle ön planda. Öncelikle Kastamonu’nun her bölgesinde ayrı bir güzellik yatıyor.Mesela denize girmek istiyorsan Cide’ye gidiyorsun. Tarihi yapıları görmek istiyorsan da rotan İnebolu olmalı.
12- Zonguldak: Doğal Güzellikler ve Kaynaklar Şehri
Ülkemizin kömür madeni Zonguldak, aynı zamanda doğal güzellikleri ile pek ünlü. Maden bölgeleri her ne kadar gri ve kasvetli olsa da Gökgöl Mağarası, Zonguldak Limanı ve Harmankaya Şelalesi gibi yerler.Batı Karadeniz’de gezilecek doğal güzellikler arasında. Şehrin yakın tarihini keşfetmek isteyenler ise Zonguldak Maden Müzesi’ni ziyaret edebilir.
13- Sinop: Türkiye’nin En Kuzeyinde Bir Saklı Cennet
Sinoplular şehirlerinin pek öne çıkmasını istemez, ama doğa tutkunu gezginler Sinop’un ne kadar özel olduğunu bilir. Akgöl, Tatlıca Şelaleleri, İnaltı Mağarası ve Hamsilos Koyu gibi doğal güzelliklere sahip bu şehir, aynı zamanda tarihi Sinop Cezaevi, Etnografya Müzesi, Sinop Kalesi, Arkeoloji Müzesi ve Balatlar Kilisesi gibi tarihi yerler ile kültür meraklılarına seçenekler sunuyor.
14- Bartın: Amasra’da Keyifli Bir Macera Hazırmısınız
Bartın, günümüzde sessiz sakin bir şehir olabilir; ama çok eski zamanlardan beri burası bir yaşam alanı. Yani burada görebileceğin tarihi eser çok.Mesela Kuşkayası Yol Anıtı ya da Amasra Kalesi. Bartın’ın en turistik ilçesi Amasra, ayrıca müzesi ile de kültür ve tarih meraklılarına bir aktivite sunuyor.Bartın’ın doğal güzellikleri ile ilgilenenler Balamba Tabiat Parkı, Güzelcehisar Lav Sütunları ve Ulukaya Şelalesi ile Kanyonu gibi destinasyonları görülecek yerler listesine eklemeli.Doğu Karadeniz, aynı zamanda gezginler için birbirinden güzel doğa seyahatlerine imkan tanıyor. Trabzon’un yaylaları, sümela manastırı, Artvin’deki büyüleyici doğası ile Borçka. Türkiye’nin en aşık olunası coğrafyası Doğu Karadeniz, yeşil ve mavinin onlarca tonunu göstermek için gezginleri kendine çağırıyor.
Karadeniz Bölgesi En iyi 10 Romantik Otel ve Dağ Evi
Karadeniz Bölgesi’nde her geçen yıl yenisi açılan çok sayıda konaklama tesisi var. Çünkü turizm potansiyeli giderek yükseliyor bölgenin. Şehir otellerinden tutun da butik otellere, pansiyonlara ve yayla evlerine kadar pek çok konaklama alternatifiniz var. Ancak turizm amaçlı geldiyseniz bölgeye kesinlikle küçük otellerde, pansiyon ya da yaylalardaki evlerde kalmalısınız. Böylece bölgenin ruhunu iyice hissedebilirsiniz.
Karadeniz’de Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri
1. Ayder Villa de Pelit Otel – Çamlıhemşin Rize
Dış görünüşünden iç dekorasyonuna kadar büyük bir özenle inşa edilen Villa De Pelit, otantik taş ve ahşap dokusu, geleneksel mimarisiyle, Ayder Yaylası’nın atmosferinde konforu ve samimiyeti konuklarına sunuyor.
2. Hindiba Doğa Evi – Mengen Bolu
Şehrin stresinden ve karmaşasından uzak, doğanın içinde dinlenmek isteyenler için ideal; birbirinden bağımsız taş ve ahşap evlerde ya da çadırlarda konaklayabileceğiniz; ekolojik bahçelerinde yetişen ürünlerle zenginleştirdikleri Mengen’in sihirli mutfağını deneyimleyebileceğiniz Hindiba, sizin Doğadaki Eviniz. İster kış ister yaz, canınız ne zaman isterse.
3. Sinop Antik Otel
Sinop Antik Otel’de deniz suyu ısıtmalı ve deniz manzaralı kapalı yüzme havuzuyla 4 mevsim deniz keyfi yaşayabilirsiniz. Otel Sinop’un en özel koyunda denize sıfır konumda olup önünde plaja ve özel iskeleye sahip.
4. Safir Konak – Safranbolu
Safranbolu’nun tarih sayfalarını yansıtan otantik havasına uygun restore ve dekore edilen konak, misafirlerine kendilerini eski zamanlarda hissettirecek odalarda konaklama olanağı sunuyor.
5. Sarı Konak Spa & Hotel – Amasya
Amasya’da şaşırtıcı güzellikte bir otel; Sarı Konak Hotel & #Spa. 8500 yıllık tarihinde pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış kültür ve şehzadeler şehri Amasya’nın merkezinde yer alan otelin toplam 18 odası bulunuyor.
6. Kaf Konak – Bartın
Bartın’ın eski bir mahallesinde yer alan ve bizzat varisleri olan 2 kuzen tarafından restore edilip hayata kavuşmuş müthiş bir konak. Övündükleri en güzel odaları “Baş Oda”. Sabah kahvaltısını öyle her yerde yapamazsınız. İçinde emek ve sevgi de var.
7. Uğurlu Konakları – Kastamonu
Kastamonu’nun tarihi kent merkezinde bulunan 150 yıllık Uğurlu Konakları, aynı bahçe içinde yer alan iki binada 25 odasıyla hizmet veriyor. Konak, günümüz modern yaşamının gereksinimleri ve konforunu, geçmişin soluğunu hissederek yaşayabileceğiniz görkemli ve zevkli mekanlar sunuyor.
8. Tekkeliler Konağı – Mudurnu Bolu
Mudurnu ilçe merkezinde bulunan konak, klasik konak şıklığında döşenmiş 9 oda ile hizmet veriyor. 2015 yılında restorasyonu tamamlanan Tekkeliler Konağı’nın 50 kişilik kapalı, 100 kişilik açık restoranı bulunuyor.
9. Sebile Hanım Konağı – Ordu
Ünye merkezde bulunan Sebile Hanım Konağı, binanın tarihi özellikleri tamamen korunarak otel ve restoranda dönüştürülmüştür. Tarihi merdivenlerden çıkarak, ahşap tavanlı kanaviçelerle süslenmiş odanızda tarihin kokusunu soluyarak çocukluğunuzdaki izleri bulacaksınız.
10. KlaskurAdaş Dağ Köy Evi – Borçka Artvin
Artvin, Borçkada hizmet veren Klaskur Adaş Köy Evi & Restaurant, Borçka Otogarına 8 km mesafededir. Trabzon Havaalanı tesise 200 km uzaklıktadır. Bu pansiyonda araç kiralanabilir ve bölge balıkçılıkta popülerdir.
Tarihi kalıntıları, manastırları, kiliseleri bir yana yaylaları, plajları ve raftingin en eğlencelisinin yapıldığı nehirleri ile çok fazla turist alıyor bölge. Bölgeye gelen turistler, Karadeniz insanının samimiyeti ve enfes yemeklerini de tadınca bir daha gidemiyor; gitse de aklı Karadeniz’de kalıyor.