Kırıkkale’de Gezilecek Yerler ve Konaklama Tavsiyeleri

Kırıkkale Gezi Rehberi - Lebego1.Com

Ankara’ya olan yakınlığı sayesinde ulaşım sorunu bulunmayan Kırıkkale, önemli karayolları ve demir ağlarının kavşak noktasındadır.Şehrin nüfusu 300 bin civarında olup, il merkezi hariç 8 ilçesi bulunmaktadır. Kuruluşunun üzerinden 30 yıl geçmiş olsa da, binlerce yıldır medeniyet merkezi olarak kullanılmıştır. Herhangi bir nedenden ötürü yolunuz bu kente yanı kırıkkale’ye düşmüş olabilir. Kırıkkale’de gezilmesi gereken yerler arayışını için sizlere bu yazımız içerisinde güzel bir rehber oluşturmaya çalıştık.Anadolu’nun en mütevazi, en sessiz, en huzurlu şehirlerinden birisi de Kırıkkale’dir. Düşük nüfus sayısına sahip olan Kırıkkale’de genel olarak memurluk, tarım ve hayvancılık gibi işler yürütülmektedir.Kırıkkale’nin haritadaki konumu hakkında bilgi edindikten sonra gezilmesi gereken yerler listesine bakabiliriz. İç Anadolu Bölgesinin tam ortasında yer alan Kırıkkale başta Ankara olmak üzere Çankırı, Çorum, Yozgat şehirlerine komşudur.Kırıkkale’ye yolunuz düşerse ilk olarak Çeşnigir köprüsüne uğramanızı öneriyoruz. Kızılırmak’ın geçtiği bereketli topraklar üzerinde yer alan Kırıkkale, gezilecek yerler açısından doğal ve tarihi güzellikleri ile öne çıkan şehirlerimiz arasında bulunmaktadır. Selçuklu döneminden kalan bu köprü hakkında bilinen tek şey 13. yüzyıla ait olduğudur. Yapılan araştırmalarda 20’den fazla höyük bulunmuştur. Kırıkkale’de henüz Türk arkeologlar araştırma yapmamıştır. Yurt dışından gelen bilim adamlarının bulgularına göre, Kırıkkale’deki ilk yerleşimlerin Neolitik Çağ’da yapıldığı tahmin edilmektedir. Şehirde binlerce yıldır yerleşim olmasının ilk nedeni Kızılırmak’tır. Şehirdeki kalıntıların birçoğu Asur, Frig, Roma ve Bizans dönemlerine aittir. Selçuklulardan günümüze kadar Kırıkkale, Türk toprağı dahilinde yaşamını sürdürmüş bir yer olarak varlığını devam ettirmektedir. Kırıkkale şehir merkezindeki tarihi evler, bölgenin geçmişini günümüze taşıyan yapılar arasındadır.Kim tarafından net olarak hangi tarihte yapıldığına dair bir bilgi bulunmamaktadır.Eldeki bilgilere göre Yavuz Sultan Selim Mısır fethinden dönerken bu köprüyü kullanmış ve dönüşte köprüyü tamir ettirmiştir. 1998 yılına kadar araç trafiğine açık olan köprü son 20 yıldır sadece yürüme kullanılmaktadır.

Kırıkkale’de Mutlaka Gezilecek Yerler

Kızılırmak’ın geçişi üzerinde yer alan Kırıkkale’nin çok eski dönemlerden beri yerleşim alanı olduğu bilinir. Şehir doğal ve tarihi güzellikleri ile öne çıkar.Genellikle bozkırdan oluşan şehirin nadir yeşil alana sahip yerlerinden birisidir. Bu sebeple yerel halk tarafından yoğun ilgi görür. Temiz havası ile muhteşem manzarasının birleşimi, görenleri kendine hayran bırakır. Bahşili ve Keskin ilçeleri arasında yer alan park özellikle bahar aylarında çok tercih edilir.

Celal Bayar Parkı

Kızılırmak’ın hemen kenarında bulunan Celal Bayar Parkı, Kırıkkale’nin doğal güzelliğini yansıtmaktadır. Şehir merkezine sadece 5 km uzaklıkta olması, özellikle hafta sonlarında parkın yoğun ilgi görmesine neden olmaktadır. Mutlaka görülmesi gereken bu dinlenme ve eğlenme alanı, oldukça büyük olmasından dolayı kalabalıklarda dahi huzur vermektedir. Çevrede piknik yapma alanları bulunmakta olup, sportif aktiviteler de düzenlenebilecek yerler görlebilmektedir..Park içerisinde büyük bir otopark alanı mevcuttur. Aileler parkı ağırlıklı şekilde piknik yapmak için kullanmaktadır. Çocukların eğlenmesi adına Celal Bayar Parkı içerisinde küçük bir lunapark da inşa edilmiştir. Parkın en dikkat çeken aktivitesi ise sandal gezisidir. Parkın ortasında bulunan doğal gölet içerisinde, sandal sefası yapılabilecek yerler de kullanılabilmektedir.

Haydar Sultan Camii ve Türbesi

Kırıkkale’nin Keskin ilçesinde bulunan ve ilçe merkezine 20 km uzaklıkta yer alan Haydar Sultan Camii ve Türbesi, Kırıkkale iline bağlı Haydar Sultan köyündedir. Böyrek Dağları’nın eteklerinde yer alan ibadethane, Geç Roma veya Erken Bizans Dönemi’nde inşa edilmiş bir manastır üzerine kurulmuştur. Yapı içerisinde cami, türbe, çeşme, kuyu ve hazire bulunmaktadır. Çok fazla restorasyon geçirmiş olmasına rağmen günümüze kadar sadece içerideki kuyu ve 2 kitabe orijinal hali ile gelebilmiştir. Türbe içerisinde Hoca Ahmet Yesevi’nin oğlu Haydar Sultan’ın yatıyor olma ihtimali çok kuvvetlidir. Cami ve türbe içerisindeki Deliler Kuyusu’nun suyu çok soğuktur fakat aynı zamanda kaynar bir görüntüye sahiptir. Su içerisinde yoğun kükürt bulunması, bu mucizeye sebep olmaktadır. Kaynamasının sebebi, yer altından fışkıran gazlardır. İçime uygun olup olmadığını gösteren bir bilimsel çalışma mevcut değildir. Kırıkkale’de gezilecek yerler arasında öne çıkan ve köy meydanından yapılacak 10 dakikalık bir yürüyüş ile Haydar Sultan Camii ve Türbesi’ne ulaşmak mümkündür.

Kırıkkale Yaylaları

Şehir sınırlar içerisinde yükseklikleri 1500 metre civarında çok sayıda yayla bulunmaktadır. Bu yaylaların büyük bölümü Küre Dağı ve Koçu Dağı üzerinde konuşlanmıştır. Hodar, Bedesten, Kamışlı ve Sarıkaya yaylaları, Küre Dağı üzerindeki turizm alanlarıdır. Gümüşpınar, Pehlivanlı, Suludere, Yeşilkaya ve Azgın yaylaları da büyük bölümü Koçu Dağı’nda bir kısmı ise Denek Dağları’ndaki turizm alanları kapsamında göze çarpmaktadır.Karakeçili ve Balışeyh ilçelerinde her yıl yaz aylarında bu yaylalarda şölenler düzenlenmektedir. Şölenlerin merkezi İzzettin, Kılevli ve Hüseyinbeyobası köyleridir. Şölenler köylerde düzenleniyor olsa da tüm Kırıkkale ilinden köylere katılımcılar akın etmektedir. Yaylalarda çadırlar kurulmakta ve yöresel kıyafetler giyilmektedir. Şölen boyunca şehrin yöresel tüm lezzetleri yapılarak, katılımcılara ikram edilmektedir. Yarışmalar, müzik ve oyun gösterileri ile eğlenceli birkaç gün geçirilmektedir. Şölene katılım ücretsiz olup, her yıl katılım tarihi farklılık gösterebilmektedir.

MKE Silah Sanayi Müzesi

Kırıkkale’nin en önemli müzesi konumundaki MKE Silah Sanayi Müzesi, Osmanlı askerlerinin kullandığı silahları ve İkinci Dünya Savaşı sırasında toplanılan silah ve mühimmatları sergilemektedir. Silah müzesinde sadece Anadolu topraklarında üretilen değil, Avrupa ülkeleri tarafından üretilen silahlar da yer almaktadır. Müze, 1990 yılında açılmıştır ve şehrin merkezinde yer almaktadır. 1993 yılında genişletilerek başka bir alana taşınan müzedeki silahların hepsinin ayrı bir geçmişi vardır ve savaşlarda kullanılmıştır. Silahlara ek mühimmat ve çelik yelek gibi askeri ürünler de müzede sergilenen eserler arasındadır.Cumhuriyet ile başlayan müze seferberliği kapsamında 1950’lerden sonra Anadolu’daki eski silahlar toplanmaya başlanmış ve nihayet 1990 yılında müze kapsamında bir araya getirilerek sergiye açılmıştır. Türkiye’nin ilk silah müzesi, Kırıkkale sınırları içerisindeki MKE Müzesi’dir. Yılda sadece 1 hafta açık kalmaktadır. 18-24 Mayıs tarihleri aralığındakapılarını açan müzeye giriş için MKE’den izin alınması gerekmektedir.

Ballı Camii ve Türbesi

Kırıkkale il merkezine 22 kilometre uzaklıkta, Balışeyh’te bulunan Ballı Camii ve Türbesi, bölgenin önemli tarihi yapılarından olup; inanç turizmi kapsamında ziyaret edilmektedir.12. yüzyıl yapılarından Ballı Camii ve Türbesi’nin 1121 yılında inşa edildiği düşünülmektedir. Kim tarafından yaptırıldığı belli olmayan caminin tavan örtüsünde bulunan ahşap işçiliği, yapının öne çıkan detayları arasındadır.Kırıkkale’de tarihsel ve kültürel anlamda gezilecek yerlerden, günümüzde ibadete açık olan Ballı Camii ve Türbesi’ne ziyaretler ücretsiz yapılabilmektedir.

Ceritkale Kaya Mezarları

Kırıkkale iline bağlı Keskin ilçesinin güneybatısında olan Ceritkale köyü yakınlarında yer alan Ceritkale Kaya Mezarları, il merkezine 35 km uzaklıktadır. Kırıkkale gezilecek tarihi yerler açısından oldukça zengin bir bölgedir. Bu kapsamda bölgede gerçekleştirebileceğiniz tarihi geziler arasında yer alabilecek kaya mezarlarını, Kırıkkale tarihini keşfedebilmek amacıyla ziyaret edebilirsiniz.Bölgenin en eski yerleşim yerlerinden Ceritkale sınırları içerisinde bulunan yapılar, kayaların oyulmasıyla oluşturulmuştur. Demir Çağı’na uzanan yapılar, köy sınırları içerisindeki vadinin doğu yamaçlarında konumlanmaktadır.

Çeşnigir Köprüsü

Kırıkkale’de gezilecek yerler listesinde yer alan Çeşnigir Köprüsü, il merkezine 34 km uzaklıktadır. Kırıkkale’ye bağlı Köprüköy yakınlarında bulunan köprü Karakeçili ilçesi sınırları içerisindedir.Bölgede yapılan araştırmalara göre Çeşnigir Köprüsü ve köprünün yakınlarında konumlanan hanın, Selçuklu dönemine ait yapılar olduğu anlaşılmıştır.13. yüzyıl yapılarından olan köprünün, 1402 Ankara Savaşı sırasında Timur tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Yavuz Sultan Selim döneminde tahribata uğrayan köprü Mimar Sinan tarafından yeniden yapılmıştır.110 metrelik uzunluğa ve 6 metrelik genişliğe sahip köprünün ayak kısımları oldukça sağlam bir zemine bağlanmıştır.

Koçubaba Camii Ve Türbesi

Kırıkkale il merkezine bağlı Balışeyh ilçesinin Koçubaba Köyü sınırları içerisinde yer alan Koçubaba Camii Ve Türbesi, bölgenin inanç turizmi kapsamında önemli destinasyonlarındandır.15. yüzyıla ait olduğu bilinen kare planlı cami, günümüze yakın bir dönemde restorasyon çalışması geçirmiştir. Restorasyon çalışmaları sırasında cami, aslında uygun olarak yapılırken; türbedeki yenileme çalışmaları yapının özgünlüğünü kaybettirmiştir.Sekizgen plana sahip olan türbe, sivri bir külahla örtülmüştür. İçerisinde Alevi Şeyhi Koçumbaba’ya ait sanduka yer almaktadır. Kırıkkale tatilinde kültürel bir gezi düzenlerken listenize ekleyebieceğiniz cami, ibadete açıktır.

Karaahmetli Tabiat Parkı

Kırıkkale, genel anlamında bozkırdan oluşan bir bitki örtüsüne sahiptir. Bu nedenle şehrin en bol yeşilliğine sahip Karaahmetli Tabiat Parkı, bölge halkı tarafından yoğun ilgi görmektedir. Temiz havası ve muhteşem manzarası ile dikkat çeken park, özellikle bahar ve yaz aylarında görülmeye değerdir. Şehir merkezine 1 saatlik araç yolculuğu uzaklığında bulunan park, Keskin ve Bahşili ilçelerinin sınırı üzerindedir. Parka adını veren ise sınırları içerisinde bulunduğu Karaahmetli köyüdür. Çok zengin bir bitki örtüsüne sahip olması nedeni ile çeşitli kuşlara ev sahipliği yapmaktadır. Bu doğal tabiatı korumak adına, 2009 yılında çıkarılan Bakanlar Kurulu kararı ile koruma altına alınmıştır. Onlarca farklı kuş ve balık türüne ev sahipliği yapan park içerisinde yürüyüş ve piknik alanları bulunmaktadır. Ayrıca dileyen ziyaretçiler için balıkçılık ve fotoğrafçılık gibi aktivitelere katılma imkanı da mevcuttur. İyi bir fotoğraf makinesi ile kuş gözlemciliği yapılması önerilmektedir.

Sulu Mağara

Kırıkkale’de gezilecek yerler listenizde bulunması gereken Sulu Mağara, Keskin ilçesine bağlı Arzu Bayırı mevkiinde bulunmaktadır. Yatay olarak gelişmiş fosil bir yer mağarasının bir kısmı sonradan inşa edilmiştir. Yarı doğal ve yarı yapay olarak nitelendirilen mağara, 3 kattan oluşmaktadır. Mağaranın toplam uzunluğu 300 metreye yakındır ve mağaranın bir bölümü kurşun madenciliği işletmesinde kullanılmıştır. Doğal ve yapay alanları birbirine bağlayan geçitler halen kullanılabilir durumdadır.Yarı doğal yarı yapay olan mağara aslında adı gibi sulu değildir, sadece yağışlı havalarda oluşan nem nedeni ile tavanından sular damlamaktadır. Antik Çağ’da bu sudan faydalanmak için mağara içerisine 2 metrelik kuyular kazılmıştır. Bizans Dönemi’nde yerleşim yeri olarak kullanıldığı tahmin edilen mağaraya, yerli turistlerin yanı sıra, yabancı turistler de ilgi göstermektedir.

Kırıkkale Günübirlik Gezilecek Yerler

Kırıkkale gezi planınızı tamamladıktan sonra keşfe çıkabileceğiniz farklı yerler de bulunmaktadır. Kırıkkale’nin Ankara’ya yakın konumu, turistik açıdan büyük bir avantaj sağlamakta ve gezilip görülmesi gereken yerleri geniş bir yelpaze ile sunmasına olanak tanımaktadır.

Hasanoğlan

Ankara’nın Elmadağ ilçesine bağlı Hasanoğlan, Kırıkkale il merkezine 47 kilometre uzaklıktadır. Hasandede Pınarı’nı ziyaret edebileceğiniz bölgedeki Hasandede Camii ve Türbesi 1605 yılında yapılmış olup; türbe kapsamında oğulları Şeyh Halil İbrahim, Şeyh Mustafa ile kızı Ümmühan Ana Türbesi de günübirlik gezilecek yerler arasındadır.

Aqua Vega Akvaryum

Aqua Vega Akvaryum, Ankara’nın Mamak ilçesinde yer almakta ve Kırıkkale il merkezine 69 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Avrupa’nın en büyük ikinci akvaryumu olan Aqua Vega Akvaryum, Türkiye’de yer alan en büyük tünel akvaryumudur.

Mavi Göl

Ankara’nın Mamak ilçe merkezinde yer alan Mavi Göl, Kırıkkale kent merkezine 62 kilometre uzaklıktadır. 2400 metrekare alanı kapsayan Mavi Göl, yemyeşil ormanlar ile çevrilidir. Ayrıca keyifli zaman geçirebileceğiniz tesisler ve piknik alanları yer almaktadır.

Kırıkkale’dekİ Festivaller

Çok zengin kültürel ve tarihsel birikime sahip olmasının yanı sıra, Türkiye’nin başkentine de 1 saatlik mesafede konuşlanmıştır. Bu nedenle turizm potansiyeli oldukça yüksektir. Cumhuriyet’in kurulmasından 2 yıl sonra ilçe statüsünü kazanan Kırıkkale, 1989 yılında Ankara’dan ayrılarak şehir haline getirilmiştir.İstanbul, Ankara ve Diyarbakır üzerinden geçen trenlerin bir durağı da Kırıkkale’dir. Aynı zamanda Doğu Ekspresi de Kırıkkale üzerinden geçmektedir. Gezilecek birçok tarihi yapısı ve doğal güzelliği bulunan Kırıkkale’de yıl boyunca festivaller ve etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinlikler kimi zaman bölgesel, kimi zaman ise uluslararası karşılık bulabilmektedir.

Yahşihan Yoğurt Festivali

Geleneksel olarak her yıl düzenlenen Yahşihan Yoğurt Festivali kapsamında kültürel, sanatsal ve spor etkinlikleri organize edilmektedir. Festivalin kapanışı ise ulusal çapta ünlü ses sanatçılarının sahne alması ile gerçekleşmektedir. Kırıkkale’nin en önemli etkinliklerinden birisi olan Yahşihan Yoğurt Festivali’ne devlet erkanından da üst düzey katılım görülmektedir.Etkinlikler arasında, en güzel yoğurt yarışması bulunmaktadır. Kırıkkale halkı tarafından üretilen onlarca farklı yoğurt, jüri üyeleri tarafından tadılmakta ve ilk en iyi 3 yoğurdu yapan yarışmacılara hediyeler verilmektedir. Yahşihan Yoğurt Festivali’ne sadece Kırıkkale ve Kırıkkale ilçelerinden değil, çevre şehirlerden de yoğun katılım görülmektedir. Festival, 2011 yılından beri her sene Mayıs ayında düzenli olarak organize edilmektedir.

Tepreş Hıdrellez Şenlikleri

Kırım Türkleri tarafından geleneksel olarak kutlanılan bir şenliktir. Hıdrellez sonrasında kutlanan bir bahar bayramı olarak bilinmektedir. Şenlik boyunca çeşitli etkinlikler ve yarışmalar düzenlenmekte ve katılımcılar, geniş bir alanda piknik yapmaktadır. Kırım Türklerinin yoğun olarak yaşadığı Kırıkkale, Tepreş Hıdrellez Şenlikleri’nin yapıldığı şehirlerden bir tanesidir. Asırlardır Türk halkları tarafından uygulanan bu şenlik, Türklerin arasındaki bağı güçlendirmektedir. Geçmiş asırlardan günümüze kadar gelen kültürel değerlerin de yer bulduğu şenlik, her sene Mayıs ayının son haftasında organize edilmektedir.

Karakeçili Uluslararası Kültür Şenliği

Her sene Karakeçili Kaymakamlığı tarafından düzenlenen festivalde çeşitli halk oyunları oynanmakta ve gösteriler düzenlenmektedir. Kırıkkale mutfağının en önemli yöresel lezzetlerinin de katılımcılara ikram edildiği şenlik, her yıl Eylül ayında düzenlenmektedir. Şenlik kapsamında mehter takımı da sahne almaktadır.Şenliğin en dikkat çekici etkinliklerinden birisi de yağlı güreş müsabakalarıdır. Kırıkkale halkı tarafından yoğun ilgi gören şenliklerin amacı, şehrin kültürel zenginliğini ön plana çıkarmaktır. Şenliğe katılım ücretsizdir ve yeme-içme imkanları da ücretsiz olarak katılımcılara sunulmaktadır.

Kırıkkale Ulusal Tekvando Festivali

Kırıkkale Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen Ulusal Tekvando Festivali, Eylül ayının 3. haftasında düzenlenmektedir. Her sene tarihi değişebileceği için Spor il Müdürlüğü ile iletişime geçilmesi gerekmektedir. İlk kez 2014 yılında düzenlenen festivale, Türkiye’nin onlarca farklı şehrinden, yüzlerce sporcu katılmakta ve tüm sporcular birinci olabilmek adına kıran kırana bir mücadele içerisine girmektedir.Festival kapsamında kızlar ve erkekler ayrı olarak yarışmaktadır. Yarışmacılar, kilolarına göre de farklı sıkletlerde dövüşmektedir. Turnuvada 1. olan gençlere ödülleri Kırıkkale Valisi tarafından takdim edilmektedir. Ulusal Tekvando Festivali’ne katılım tamamen ücretsizdir.

Sulakyurt Kavun Karpuz Festivali

Kırıkkale’de her sene düzenlenen Sulakyurt Geleneksel Kavun Karpuz Festivali, Eylül ayında organize edilmektedir. Bu renkli festivalde, toplumdaki bireylerin arasındaki birlik ve beraberliğin artması amaçlanmaktadır. Kültür ve sanat boyutu da bulunan festivalde, eğlenceli etkinlikler düzenlenmekte ve bu sırada kavun-karpuz üreticileri de ürünlerini sergileme fırsatı bulmaktadır.Çevre illerden katılımın olması amacıyla ikramların yapıldığı ve çeşitli yarışmaların düzenlendiği festival, Kırıkkale’nin Sulakyurt ilçesinde gerçekleştirilmektedir. İlçe merkezinde düzenlenen festival alanına ulaşım, il merkezinden yaklaşık olarak 1 saat sürmektedir.

Kırıkkale Kültür, Üzüm ve Kavun Festivali

Delice Belediyesi tarafından gerçekleştirilen geleneksel Kültür, Üzüm ve Kavun Festivali, Eylül ayının ilk günlerinde gerçekleştirilmektedir. Festivale il valisi başta olmak üzere birçok üst düzey katılımcı da iştirak etmektedir. Kırıkkale’nin sürekli göç vermesi nedeni ile tarımsal ürünlerinin yeterli miktarda tanıtılamıyor olması, böylesine eğlenceli festivallerin ortaya çıkarılmasına etken olmuştur.Festival kapsamında konserler düzenlenmekte ve katılımcılar arasında eğlenceli yarışma oyunları organize edilmektedir. Ayrıca üzün, karpuz ve kavun yetiştiren üreticiler kendi aralarında yarışmaktadır. Oluşturulan jüri üyeleri, Delice’nin en iyi üzümünü, kavununu ve karpuzunu seçmektedir. Festival finalinde ise konserler verilmekte, halk oyunları gösterime sunulmakta ve mehter takımı sahne almaktadır.

Kırıkkale’de Ne, Nerede Yenir?

Değerli tarihi miraslarıyla ve sevimli köyleriyle Kırıkkale ülkemizin en önemli şehirlerinden biridir. Yıllardır lezzetini koruyan pek çok yöresel lezzet de Kırıkkale mutfağında varlığını sürdürmektedir. Tuvalak, yoğurtlu tarhana çorbası, sızgıt ve keskin tava onlardan bazılarıdır. Çok daha fazlasının yer aldığı bu yazı, sizi Kırıkkale yemeklerine –daha tatmadan- hayran bırakacaktır. Kırıkkale; her adımında şahane lezzetler sunan bir şehirdir. İşte bu yazı, Kırıkkale mutfağını keşfe çıkmak isteyenler için hazırlanmıştır. Kızılırmak’ın geçtiği o bereketli topraklar, doğal ve tarihi güzellikler bir tarafa; yemekleri de oldukça ilgi çekicidir. Kırıkkale mutfağı Anadolu zenginliklerinden fazlasıyla nasiplenmiştir. Fakat ne yazık ki bu şehrin lezzetleri çok gündemde değildir. Amacımız Kırıkkale’nin gizli kalmış lezzetlerini duyurarak herkes tarafından bilinmesini sağlamak, bu şehre gitme fırsatı bulacak olanların şimdiden donanımlı bir ‘yenilecekler listesi’ oluşturmalarına yardım etmektir. Yazımızda Neler Var? (Başlıklara Tıklayıp Oraya Gidebilirsiniz) Kırıkkale’de Ne Yenir, Nerede Yenir? Kırıkkale mutfağı Gaziantep veya Kahramanmaraş mutfakları kadar ünlü olmayabilir fakat içinde birbirinden güzel lezzetler barındırmaktadır. Kırıkkale mutfağında Anadolu lezzetlerinin en güzel örneklerini bulmak mümkündür. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kırıkkale bu medeniyetlerin mutfak kültürlerinden izler taşımaktadır. Sebze yemeklerinin ağırlıkta olduğu Kırıkkale mutfağında et yemekleriyle de karşılaşılmaktadır. Elbette bu zengin mutfağın tatlıları da eksik değildir. İştah açıcı görüntüleri ve tadına doyulmayan lezzetleriyle en güzel Kırıkkale yemekleri aşağıda listelenmiştir.

Kırıkkale’de Ne, Nereden Alınır? Kırıkkale Alışveriş

Kırıkkale’de alışveriş hayatı iki büyük AVM ve işlek caddeler üzerinden yürütülmektedir. Şehrin en önemli alışveriş merkezi Podium AVM olarak bilinmektedir. Çeşitli mağazaların bulunduğu Zafer Caddesi, Menderes Caddesi, Millet Bulvarı ve Cumhuriyet Caddesi de diğer alışveriş mekanlarıdır. Kırıkkale’de eski Türk geleneklerini yansıtan el sanatları oldukça gelişmiştir. Bu caddeler üzerinde bulunan mağazalarda bu el sanatlarına ve el dokumacılığına ait ürünleri satın almak mümkündür. Karakeçili ilçesinde, Türkiye’nin en iyi dokuma kilim ve halıları üretilmektedir. Hediyelik eşya olarak şehre gelen yerli ve yabancı turistler, bu el emeği ürünleri tercih etmektedir. Kırıkkale’nin bir diğer alışveriş merkezi ise Makro AVM’dir ve şehir merkezinde bulunmaktadır. Daha büyük alışveriş alanları isteyen Kırıkkale sakinleri ise, 1 saat uzaklıktaki Ankara ilini kullanmaktadır.

Kırıkkale Gece Hayatı

Kırıkkale gece hayatı, şehrin ilçelerinden ziyade merkezde yoğunlaşmıştır. Gece kulübü tarzında birkaç mekan bulunmakta ve konukları sabahın erken saatlerine kadar eğlenme fırsatı yakalayabilmektedirler. Gece hayatı içerisinde sadece gençlerin ve bekarların değil, ailelerin de müzik eşliğinde güzel vakit geçirebilecekleri pek çok mekan mevcuttur.Kırıkkale küçük bir il olmasından dolayı gece hayatı çok aktif değildir. Çok aktif gece hayatına katılmak isteyen turistler ve şehrin gençleri, 1 saat uzaklıktaki Ankara’ya geçmektedir. Yine de Kırıkkale Üniversite’nin de etkisi ile şehirde belirli bir seviyede gece hayatından bahsetmek mümkündür. Gece aktif olan mekanlar, ağırlıklı olarak canlı müzik ile yemek yenilebilecek bar ve restoranlardan oluşmaktadır.

Kırıkkale Ulaşım

Kırıkkale’ye Ankara’dan özel araç ile gelmek isteyenlerin 78 kilometre yolculuk yapması gerekir. Yolculuk süresi 1 saattir. Ankara il merkezinden Mamak ilçesine doğru hareket edilmesi gerekmektedir. Sonrasında ise Elmadağ ilçesine geçerek 36 kilometrelik yolculuk sonra Kırıkkale’ye ulaşım sağlanmaktadır. İstanbul’dan Kırıkkale’ye özel aracı ile gelmek isteyen konukları 6 saatlik bir yolculuk beklemektedir. Gebze-Bolu-Susuz-Ortaköy-Elmadağ-Kırıkkale güzergahının uzunluğu 524 kilometre olarak belirlenmiştir.Şehir otogarı, şehrin merkezindedir. Bu sayede otogardan kalkan minibüsler ile şehrin tüm alanlarına direkt ulaşım sağlanabilmektedir. Kırıkkale, küçük bir şehir olduğu için saat 22.00 sonrasında tüm minibüs ve otobüs seferleri durdurulmaktadır. Geç saatlerde, şehirdeki ulaşım taksiler ile sağlanmaktadır. Şehirde otobüs ve minibüs ücretleri 2 TL’dir. Öğrenciler için indirimli fiyat tarifesi bulunmaktadır. Kırıkkale’de havalimanı bulunmadığı için Ankara Esenboğa Havaalanı tercih edilmektedir.

Kırıkkale’de Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri

Kırıkkale lux oteller ya da Kırıkkale havuzlu otel olan tesislerde gecelik kişi başı yaz sezonunda 400TL iken Kırıkkale kaplıca otelleri kişi başı gecelik konaklama fiyatı 300TL’dir. Yaz sezonunda Kırıkkale uygun otel fiyatları 150TL ile 200TL arasında değişen konaklama fiyatlarına sahiptir. Her bütçeye göre bir tesisin hizmet verdiği Kırıkkale uygun oteller listesinde yer alan tesisler oldukça makul seviyelerde konaklama fiyatı sunmaktadır. Kırıkkale ucuz otel olsun isterseniz de tavsiyemiz beğendiğiniz ve konaklamak istediğiniz tesise kesinlikle erken rezervasyon yaptırmanız yönündedir.

Dem Otel Kırıkkale

Şehir merkezi 8.1 km mesafede, NUR CAMI’a 9 km mesafede, yer alan bu otel, 24 saat açık restoran ve açık büfe kahvaltı sunmaktadır.

Grand Dogan Hotel Kirikkale

Şehir merkezi 200 m mesafede, Şehir Merkezi 100 m mesafede, Şehrin merkezinde yer alan otel, 32 oda ve çocuklar için çocuk yemekleri, özel menü, masa oyunları sunar.

Carmine Otel Kırıkkale

Şehir merkezi 600 m mesafede, Şehir Merkezi 500 m mesafede, Medine Camii yakınında yer alan bu otel, şehir manzaralıdır ve gastronomik restorana sahiptir.

Enar Hotel Kırıkkale

Şehir merkezi 200 m mesafede, Şehir Merkezi 100 m mesafede, Otel, Kırıkkale şehrinin kalbinde 32 odası ile Nur Camii’a kolay erişim imkanı olan konaklama sunmaktadır.

Nasa Gold Hotel & Spa Kirikkale

Buharlı hamam, Türk hamamı, masaj sunan otel, 30 odaya sahiptir ve Hasandede Camii ve Türbesi yakınındadır.

Acar hotel Kırıkkale

Şehir merkezi 400 m mesafede, Şehir Merkezi 300 m mesafede, Esentepe Camii’a 2.4 km mesafede, yer alan bu otel, 2.4 saat açık restoran ve açık büfe kahvaltı sunmaktadır.

Beyaz Saray Otel Kırıkkale

Şehir merkezi 3.5 km mesafede, Şehir Merkezi 3.4 km mesafede, Nehre bakan odaları otel Nur Camii’a yakındır.

You May Also Like

About the Author: admin

Copyright © 2022 Lebego1.Com » Türkiye ve Dünya'da Gezilecek Yerler. All Rights Reserved.
Rize Günübirlik Turlar