Kırklareli’de Gezilecek Yerler ve Konaklama Tavsiyeleri

Kırklareli Gezi Rehberi - Lebego1.Com

Türkiye‘nin Avrupa‘ya açılan sınır kapılarından biri olan Dereköy Sınır Kapısı bu şehirde konumlanıyor olup diğer sınır kapılarımız kadar önemlidir. Bulunduğu konum itibariyle seneler boyu geçiş noktası olan ilimiz, sunduğu güzellikleriyle adeta gelenleri büyülüyor. Bir diğer yandan Istranca Dağları ve Karadeniz arasındaki konumu ile doğa gezileri açısından dünyada az örneği bulunan longoz ormanları, sit alanı ilan edilmiş koyları, berrak denizi ve yemyeşil ağaçları ile popüler olan Kırklareli, gezilecek yerler açısından alternatifleri bulunmakta olan bir şehirdir.Trakya’nın tam ortasındaki Kırklareli gezginlerin en favori seyahat rotasıdır. Üstelik İstanbul’a da 2.5 saat uzaklıkta. Marmara bölgesinde yer alan Kırklareli’nin 2020 yılında 361.836 nüfusu bulunmaktadır. Kırklareli, geçmişten günümüze hem batı hem de doğu kültürlerine ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Bu nedenle şehirde gezilecek yerler oldukça fazladır.Az ve öz olarak bölgede birkaç günlük gezi için bir seyahat planı oluşturmaya çalışacağız. Kırklareli’nin haritadaki konumu bizlere bu bölgenin ne kadar güzel, kusursuz bir şekilde yaratıldığını göstermektedir. Gerek kültürel gerekse doğal güzellikleri ile bölgede yaşamış olan tüm medeniyetlerin izlerini taşımaktadır.Kuzeyinde Bulgaristan, doğusunda Karadeniz, güneyinde Tekirdağ ve batısında Edirne bulunmaktadır. Ergene Nehri, Rezve Deresi, Teke Deresi başlıca su kaynaklarındandır. Önceleri Kırk Kilise olarak bilinen şehrin ismi, 1924 yılında Kırklareli Milletvekili Dr. Fuat Umay’ın teklifi ile adı Kırklareli olarak değiştirilmiştir. Kırklareli turizm açısından da oldukça gelişmiştir. Özellikle mayıs, haziran ve eylül aylarında yapılan meşhur yağ güreş festivali birçok turisti kendine çekmektedir.

Kırklareli’de Mutlaka Gezilecek Yerler

Etrafının dağlarla çevrelenmiş olması ve kıyısındaki Karadeniz nedeniyle Kırklareli’nde farklı iklim tipleri görülmektedir. Şehir merkezinde karasal iklim görülürken, Istranca Dağları’nın kuzeye bakan kısmında ise Karadeniz iklimi hakimdir. Türkiye’nin mühim av merkezlerinden biri olması nedeniyle ekim ve şubat aylarını tercih ederken, deniz tatili için temmuz ve ağustos aylarını tercih etmelisiniz.

İğneada Longozu

184 farklı kuş türüne ev sahipliği yapan İğneada Longozu, dünyada benzerine az rastlanan ormanlar arasında yer almaktadır. Su kuşları ve leyleklerin göç yolu olma özelliğini taşımaktadır. Organik bakımdan oldukça zengin topraklara sahip İğneada Longozu’nda yüzlerce farklı türde bitki ve ağaç yetişmektedir. Bahar ve yaz aylarında yemyeşil bitki örtüsünü ziyaretçilerine sunan orman, kış aylarında tamamen su altında kalarak eşine az rastlanır bir manzaraya sahip olmaktadır.

Poliçe Koyu

Kışlacık Köyü’ne bağlı bir diğer koy olan Poliçe Koyu, Kıyıköy mevkii ile Panayır İskelesi Koyu arasında bir konuma sahiptir. Koy boyunca uzanan orman ve masmavi deniz, ziyaretçilerine hem yaz tatili hem de doğa tatili imkanı sunmaktadır. Kıyıköy orman yolu boyunca gerçekleştirilecek kısa bir doğa yürüyüşü sonrasında Poliçe Koyu’na ulaşılabilmektedir. Kırklareli gezilecek yerler planına dahil edilmesi gereken Poliçe Koyu, doğa ile iç içe uygun bir tatil fırsatı sunmaktadır.

Panayır İskelesi Koyu

20 metre genişliğinde ve 200 metre uzunluğundaki plajı yaz aylarında denizinden faydalanmak isteyen ziyaretçileri ağırlarken, plajın haricinde tamamı orman ile kaplı koy, kamp ve karavan tutkunlarının bahar ve yaz aylarında en çok tercih ettiği bölgeler arasında yer alıyor.Kalkan balıklarına ev sahipliği yapmakta olan bir yer olmasından dolayı, balık avcılarının da dikkatini çekmektedir. Kıyıköy’e yürüme mesafesinde bulunan koyda, sezonluk konaklamalara uygun tesisler bulunmaktadır.

Selvez Koyu

Kırklareli ilinin Vize ilçesine bağlı Kıyıköy beldesine 4 kilometre mesafede olan Selvez Koyu, Kırklareli’nin koyları arasında en sakin olanıdır.Bahar aylarında kamp tutkunları tarafından tercih edilen Selvez Koyu, yaz aylarında denizinden faydalanmak isteyenlerin ziyaret ettiği güzel bir yer olarak kabul edilmektedir. Selvez Koyu, kamp ve karavan tatilleri ile günübirlik geziler için uygun bir bölgedir.Özel araç ile ulaşıma müsait olmayan bölgeye şehir merkezinden kalkan araçlar ile ulaşım sağlanmaktadır. Kırklareli gezilecek yerler listesinde önemli bir konuma sahip Selvez Koyu, doğal güzelliği ile herkesi kendisine hayran bırakmaktadır.

Babaeski Köprüsü

1633 yılında 4. Murat tarafından yaptırılan Babaeski Köprüsü, Lüleburgaz çıkışında konumlandırılmıştır. Yapıldığı dönemde Osmanlı ordularının İstanbul – Rumeli arası sefer yolunun önemli geçiş noktası bu köprüdür. Bu nedenle Kırklareli gezilecek yerler arasında tarihi değeri yüksek yapılar arasındadır. Kesme taş kaplı, kargir köprünün altında bulunan büyük delikler, nehir taşmalarına karşı önlem amacı ile yapılmıştır. Babaeski Köprüsü’nün kuzey ve güney olmak üzere 2 nöbet hücresi bulunmakta olup, taş işlemeli nöbet hücreleri haricinde köprünün bir de balkon bölümü bulunmaktadır. Babaeski Köprüsü’nün kitabesi mermer bir levhaya yazılmıştır. 5 satırlık yazının haricinde levhanın kenarlarında rozet ve çiçek motifleri bulunmaktadır.

Istranca Dağları

İstanbul Bulgaristan arası 300 kilometrelik bir dağ zinciri olan Yıldız Dağları, Kırklareli ilinin doğal güzellikleri arasında bulunmaktadır. Istranca Dağları’nın en yüksek noktası olan Mahya Dağı, Kırklareli sınırları içerisindedir. Istranca Dağları, kuzeyinden Karadeniz’e dökülen, güneyinden Ergene’ye ulaşan akarsular tarafından bölünmektedir. Eskiden kayın ormanları ile kaplı olan Istranca Dağları’nda günümüzde maki ve kızılçam görülmektedir. Yeşilin farklı tonlarını gözler önüne seren bu bölge özellikle doğa yürüyüşleri, dağcılık ve kampçılık ile ilgilenen ziyaretçiler tarafından tercih edilmektedir.

Küçük Ayasofya Kilisesi (Gazi Süleyman Paşa Cami)

Kırklareli ilinin Vize ilçesinde bulunan Küçük Ayasofya Kilisesi, Kale Mahallesi’nin iç ve dış surları arasındadır. Jüstinyen döneminde kilise olarak inşa edilen yapı, 14. yüzyılda yeniden düzenlenerek cami olarak ibadete açılmıştır. Gazi Süleyman Paşa Camii, dışarıdan bakıldığında hala bir kilise gibi görünmektedir. 2007 yılında detaylı bir restorasyondan geçirilen yapı, ziyarete açıktır.

Hızırbey Cami

Kırklareli şehir merkezinde bulunan Kırklareli Hızırbey Cami’nin bir diğer adı da Büyük Cami’dir. Köse Mihalzade Hızır Bey tarafından 1383 yılında yaptırılan cami, Avrupa’nın en eski camisi olma özelliğini taşımaktadır. Kubbe kasnağı, duvarlarının dış yüzeyleri ve minaresindeki kaplamalar, yapıldığı dönemin en güzel mimari örnekleri arasında bulunmaktadır. Caminin zengin kalem işi süslemeleri erken Osmanlı Dönemi mimarisini yansıtmaktadır.Kırklareli Hızırbey Cami, aynı anda 1000 kişiye ibadet olanağı sunmakta olan bir yer olarak bilinmektedir. 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından aslına uygun olarak restore edilen cami, hem ziyarete hem de ibadete açıktır.

Kadı Cami

1577 yılında Emin Ali Çelebi tarafından yaptırılan Kadı Camii, Kırklareli şehir merkezinde Ahmet Mithat İlkokulu’nun karşısında bir konuma sahiptir.Adını, yapıldığı dönemde yakınında bir mahkeme bulunmasından alan Kadı Camii, bölgenin önemli tarihi yapılarındandır. Mihrabı ve pencere söveleri köfeki taşından usta bir işçiliğin eseri olmakla birlikte, ahşap bir tavanı ve çatısı bulunmaktadır. Bunların yanı sıra çok köşeli kütüklü minaresi en çok dikkat çeken bölümleri arasında değerlendirilmektedir.

Kıyıköy Kastro Sahili

Kıyıköy Kastro sahili Tekirdağ’a bağlı Çerkezköy ve Saray ilçelerini geçtikten sonra 30 kilometre mesafede bulunmaktadır. Kırklareli ilinin en meşhur sahilidir. Sit alanı ilan edilen bölgenin doğal güzellikleri koruma altına alınmıştır. Bir tarafında deniz, bir tarafında nehir bir tarafında ise orman bulunan Kastro Sahili, günübirlik konaklamalar için uygun ve güzel bir bölgedir. Sahil boyunca yapılaşmanın yasak olmasından dolayı konaklama tesisi bulunmamaktadır. Kıyıköy Kastro Sahili Kamp Alanı ise hem çadır hem de karavan ile konaklama imkanı sunmakta olan bir bölgedir. Kastro Sahili Kamp Alanı’na giriş ücreti 21 TL, çadır ile konaklama ücreti ise 36 TL’dir. Kamp alanında elektrik ve su bulunmaktadır.

İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı

Doğal güzelliği ile Kırklareli gezilecek yerler listesinde olan milli park, Kırklareli iline bağlı Demirköy ilçesinin turistik İğneada beldesinde bulunmaktadır. Milli park statüsünü 2007 yılında kazanmıştır ve Karadeniz kıyısı üzerinde bir konuma sahiptir. Avrupa sınırları içerisindeki en büyük su basar orman olarak kabul edilmektedir.İki parçadan oluşan milli parkın güney bölümü Pedina Gölü, Deniz Gölü, Saka Gölü, Mert Gölü, Hamam Gölü ve bu gölleri çevreleyen sazlık ormanlar, longoz ormanlar ve yaprak döken ormanlardan oluşmaktadır.Kuzey bölümünü ise Erikli Gölü ve gölün etrafını çevreleyen sazlık alanlar meydana getirmektedir. Dolu dolu farklı bir gün geçirebilmeniz için doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, yaban hayatı gözlemciliği, kuş gözlemciliği, olta balıkçılığı ve deniz turizmi gibi aktiviteler de gerçekleştirilebilmektedir.

Kırklareli Müzesi

Kırklareli Müzesi, Kırklareli şehir merkezine bağlı Karacaibrahim Mahallesi’nde bulunmaktadır. Kırklareli ilinin doğal tarih örneklerinin, bölgenin kültürel yaşam tarihi ile ilgili etnografik öğelerin, kent içinde ve Trakya bölgesinde bulunan arkeolojik eserlerin sergilendiği ulusal bir müzedir.Müze binası 1894 yılında Vali Mutasarrıf Neşet Paşa ve Belediye Başkanı Hacı Mestan Efendi için yapılmış ve 1962 yılına kadar belediye binası olarak kullanılmıştır. 1983 yılında binanın restorasyonuna başlanmış ve 1993 yılında tamamlanıp müze olarak ziyarete açılmıştır. Tarihi ve kültürel birikim için Kırklareli gezilecek yerler planında yer verilmelidir.

İğneada Feneri (Limanköy Feneri)

Hem tarihi hem de doğal güzelliği birlikte sunarak Kırklareli gezilecek yerler listesine dahil edilen İğneada Feneri, Kırklareli iline bağlı Demirköy ilçesinin İğneada tatil beldesinde bulunmakta olup, bu fener, sınır ve rota olmak üzere iki ayrı görevi üstlenmektedir.Denizin 50 metre yamacında konumlandırılmış fener, İğneada belde merkezine 4 kilometre uzaklıktadır. Karadeniz’in en batı noktasındadır. 1866 yılında Sultan Abdülmecit döneminde Fransızlar tarafından yaptırılmıştır. Bu sebepten ötürü yerli halk Fransız Feneri olarak da adlandırmaktadır.

Cehennem Şelaleleri

Kırklareli iline bağlı Vize ilçesinin Kızılağaç Köyü Yolu üzerinde yer alan Cehennem Şelaleleri, İstanbul ve diğer yakın illerden de yoğun ziyaret görmektedir. Istranca Ormanları’nda görülmesi gereken yerler arasındadır.Kırklareli gezilecek yerler listesinde bulunan Cehennem Şelaleleri, doğa yürüyüşü, kamp ve piknik gibi aktivite için de sıklıkla tercih edilmektedir.

Beğendik Köyü

Kırklareli ilinin Demirköy ilçesine bağlı olan Beğendik Köyü, Bulgaristan ile Türkiye sınırı arasındadır. Kırklareli il merkezine 110 kilometre, Vize ilçesine 89 kilometre ve Demirköy ilçe merkezine ise 40 kilometre uzaklıktadır. Özellikle kampçılar tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Köyün belirli bir bölümü doğal yaşam alanı olarak ayrıldığı için canlıların zarar görmemesi amacıyla bir bölümünde kamp yasaklanmıştır. Bölge üzerinde yer alan özel kamp alanları kullanılabilmektedir.Beğendik ismini almasının da güzel bir hikayesi vardır. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, bu köyü ziyaret etmiştir. Yerli halktan birisi “Köyü beğendiniz mi Paşam?” sorusunu yönelttikten sonra Atatürk “Beğendik.” diye cevap vermiştir. Bunun üzerine ismi Beğendik Köyü olarak kabul edilmiştir. Bu köy, hem tarihi hem de doğal dokusu ile Kırklareli gezilecek yerler arasındadır.

Kırklareli Atatürk Evi

Kırklareli il merkezine bağlı Yayla Mahallesi’nde yer alan Atatürk Evi, 17 Ocak 2018 tarihinde Kırklareli Belediyesi öncülüğünde ziyarete açılmıştır. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik’te yer alan evinin mimari özelliklerine göre tasarlanmış ve inşa edilmiştir.Kısa sürede büyük popülariteye sahip olan Kırklareli Atatürk Evi, gezilecek yerler arasına mutlaka dahil edilmelidir. Mustafa Kemal Atatürk’e olan saygı ve bağlılılık simgelenmektedir.

Zindan Baba Türbesi

Zindan Baba Türbesi, inanç turizmi açısından Kırklareli gezilecek yerler arasındadır. Kırklareli Hükümet Binası’nın hemen yanında, Lüleburgaz ilçesinde yer almakta olup, Bursa tipi türbe özellikleri ile dikkat çekmektedir. Türbenin yapımında tuğla ve köfeki taş kullanılmıştır.Türbenin kime ait olunduğu bilinmese de, çeşitli rivayetler söz konusudur. İlk rivayete göre Çelebi Mehmet döneminde Gazi Evranos Bey’in bayraktarı için yaptırılmıştır. Bir diğer rivayet ise suçlu birisinin burada yattığını iddia etmektedir. İnanç turizmi amacıyla Lüleburgaz gezilecek yerler arasına dahil edilen Zindan Baba Türbesi, Ramazan ayında ve cuma günlerinde birçok ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

Ali Rıza Efendi Kültür Evi

Kırklareli il merkezinde yer alan Ali Rıza Efendi Kültür Evi, Trakya bölgesinin geçmişten günümüze kadar gelen kültürel özelliklerini yansıtmaktadır. Bulgaristan, Yunanistan, Karadağ ve Türkiye olmak üzere 3 balkan ülkesinin kültürel ve geleneksel eşyaları sergilenmektedir. Her bir ülke için özel bir oda ayrılmıştır.Bulgaristan odasında yeme içme geleneği, yöresel kıyafetler ve daha fazlası ziyaretçilerini beklemektedir. Yunanistan odasında Kırklareli iline gelip yerleşen Yunanların eski resimleri sergilenmektedir. Karadağ odası mutfak gereçleri, müzik aletleri, giysileri sunarken, Türk odaları zengin seçenekler ile ziyaretçilerini karşılamaktadır.

Aşağı Pınar Açık Hava Müzesi

Aşağı Pınar Açık Hava Müzesi, Kırklareli il merkezinde ziyaretçilerini beklemektedir. Bölgede yapılan kazı çalışmaları sonrasında Avrupa medeniyetlerine ait pek çok esere rastlanmıştır. Açık hava müzesinde farklı 7 bölüm bulunmaktadır.Bu 7 bölüm, zaman tüneli, köy canlandırması, kapalı ala sergisi, neolitik köy, deneysel arkeoloji alanı, eğitim alanı ve doğal çevre ortamı olarak bilinmektedir.

Dupnisa Mağarası

2720 metre uzunluğundaki Dupnisa Mağarası, Kırklareli iline bağlı Demirköy ilçesinin Sarpdere Köyü içerisinde bir konuma sahiptir. Trakya bölgesinin tek mağarası olma özelliği taşımaktadır.3 girişi bulunan mağaranın, giriş ile 1000 metre arasında kalan bölümü su ile kaplıdır. 2003 yılında turizme açılan Dupnisa Mağarası, Kuru, Sulu ve Kız mağaralarının birleşiminden meydana gelmektedir. Dupnisa Mağarası yıl boyunca ziyarete açıktır. Ancak Sulu Mağara bölgesi 15 Kasım – 15 Mayıs tarihlerinde yarasaların yoğunluğu nedeni ile ziyaret edilememektedir. Mağaranın bölgeleri içerisinde sıcaklık, değişim göstermektedir. Sulu Mağara bölgesinde sıcaklık ortalama 10 dereceyken, Kuru Mağara bölgesinde sıcaklık ortalama 17 dereceye yükselmektedir. Dupnisa Mağarası, Kırklareli gezilecek yerler planına mutlaka dahil edilmelidir.

Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü

Sokullu Mehmet Paşa tarafından, Mimar Sinan’a yaptırılmış olan Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü, Lüleburgaz Deresi üzerinde yer almaktadır. Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü’nü yapıldığı dönemin diğer köprülerinden ayıran özelliği taştan yapılmış olmasıdır. Yapıldığı dönemin köprüleri acil ihtiyaç nedeniyle tahtadan yapılmış köprüler olmaları nedeniyle günümüze kadar ulaşamamıştır. 6 metre genişliğinde ve 84 metre uzunluğunda olan köprü, kervan ve posta yolları üzerindeki suları aşmak için inşa edilmiştir.

Aya Nikola Manastırı

İmparator Jüstinyen dönemine ait tarihi bir yer olan Aya Nikola Manastırı, Kıyıköy Pabuçdere yolu üzerinde yer alıyor. Dünyanın ve Trakya bölgesinin en eski taş oyma manastırlarından biri olan Aya Nikola Manastırı, günümüze kadar gelen en iyi kaya manastırı örneğidir. Zemin katı kilise olarak inşa edilen manastırın bodrum katında ise ayazma bulunmaktadır. Yapının içerisinde kayaların oyulması ile oluşturulan hücreler ise keşişlere ait dinlenme yerleridir.

Kırklareli Günübirlik Gezilecek Yerler

Kırklareli, köklü geçmişi ile birçok tarihi yere ev sahipliği yapmaktadır. Bunun yanı sıra coğrafi konumundan ötürü doğal güzellikleri de çok dikkat çekicidir. Kırklareli çevresinde ise oldukça yakın konumda birçok turistik nokta bulunmaktadır.

Balkan Şehitleri Anıtı

Edirne’nin Süloğlu ilçesinde yer alan Balkan Şehitleri Anıtı, Kırklareli il merkezine 64 kilometre uzaklıktadır. Birçok kez Balkan Savaşları’na şahit olan Trakya bölgesi ve Edirne’de şehitlerin anısına yaptırılan güzel bir anıttır.

Kurt Bey Anıtı

Kurt Bey Anıtı, Edirne il merkezindeki belediye binasının yanında bir konuma sahiptir ve Kırklareli il merkezine uzaklığı 44 kilometredir. Osmanlı Dönemi’nin mezar mimarisinin en güzel örneklerindedir. Sokullu Mehmet Paşa’nın oğlu Kurt Bey’e aittir.

Sokullu Mehmet Paşa Cami

Edirne’nin Havsa ilçesinde yer alan cami, Kırklareli il merkezine 44 kilometre uzaklıktadır. Sokullu Mehmet Paşa tarafından 1577 yılında Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Tarih boyunca birçok kez zarar gören caminin orijinal haline uygun restoresi 1939 yılında tamamlanarak ibadete açılmıştır.

Kırklareli’deki Festivaller

Kırklareli doğa sporlarının yanı sıra festivalleriyle de tercih edilen iller arasında yer almaktadır. Şehrin Mayıs ile Eylül aylarında düzenlenen festivalleri oldukça eğlenceli geçmektedir. Hem Kırklareli’ne özgü lezzetleri tatmak, hem şehrin kültürünü tanımak, hem de düzenlenen konserlerde eğlenmek için festivallere katılabilirsiniz. Mayıs ayında düzenlenen festivaller, Çilek Festivali, Kaynarca Kültür ve Su Festivali, Büyük Yağlı Pehlivan Güreşleri, Kırklareli Karagöz Kültür Sanat ve Kakava Festivali’dir. Haziran ayında düzenlenen festivaller, Karahıdır Kiraz Festivali, Geleneksel Alpullu İlk Şeker ve Müzik Festivali ve Sinanlı Beldesi Geleneksel Vasfi Şen Yağlı Pehlivan Güreşleri’dir. Temmuz ayında Sakızköy Hasat Şenliği düzenlenirken, Ağustos ayı ise Tarım Şenliği’nin düzenlendiği zaman olarak belirlenmektedir. Eylül ayı ise iki farklı festivale ev sahipliği yapmaktadır. Panayır şeklinde düzenlenen bu festivallerin gelirleri değerlendirilmektedir. Pehlivanköy Panayırı’nda köy halkının el yapımı ürünleri sergilenmekte ve elde edilen gelirler ile geleneksel el sanatlarının yaşatılması amaçlanmaktadır. Sonbahar Hayvan ve Emtia Panayırı’nda elde edilen gelirler ise sokak hayvanlarına harcanmaktadır.

-Kavasoğlu Ve Şamdancıbaşı İbrahim Yağlı Peh.güreşleri
-Demirköy Belediyesi Çilek Festivali
-Nerdeyiz Büyükkarıştıran Lüleburgaz Motosiklet Festivali
-Babaeski Tarım Festivali
-İlk Şeker Kültür Ve Müzik Festivali
-Vize Tarih Ve Kültür Festivali
-Lübifest
-Pınarhisar Kültür Sanat Ve Gençlik Festivali
-Kırklareli Yayla Bolluk Bereket Ve Bağ Bozumu Şenliği

Kırklareli’de Ne, Nereden Alınır? Kırklareli Alişveriş

Kırklareli gezisi sırasında şehre özel ürünleri görmek ve hem kendinize hem de sevdiklerinize satın almak için doğru adres Hızırbey Külliyesi içerisinde bulunan Hızırbey Bedesteni’dir. Şehir merkezindeki bedesten, tarihi bir gezi yapma imkanı sunarken, bedestenin içerisinde bulunan dükkanlar hem şehrin meşhur lezzetlerini hem de el yapımı hediyelik eşyalarını yerli ve yabancı turistler ile buluşturmaktadır.Kırklareli’nin el yapımı hediyelik eşyaları arasında çeşitli çiçekler ve meyve aromalarından üretilen sabunlar ilk sırada yer almaktadır. Bu sabun çeşitleri arasında en meşhuru, gül esansı misk amber karışımından elde edilen Mis Sabunu’dur.Trakya’nın meşhur aynalı süpürgeleri Kırklareli’nde de oldukça popülerdir. Geçmişten günümüze bir gelenek olan aynalı süpürge, günümüzde hediyelik eşya olarak rağbet görmektedir. Geçmişte hanede evlenecek yaşta kızı olanların kapılarına astığı aynalı süpürgeler, özellikle yabancı turistlerin dikkatini çekmektedir.

Kırklareli’de Ne, Nerede Yenir?

Şehirde Bulgaristan mutfağı izlerine rastlanmaktadır.Kırklareli’ne özgü yemekler arasında keşkek, köfte, tuzlu bir kek çeşidi olan plaska, zerde, sütlü bir tatlı olan kaymaçina ve sini mantısı bulunmaktadır. Üzümden yapılan bir içecek olan hardaliye ise, Kırklareli’ne özgü içecekler arasında yer almaktadır. Kırklareli tarihi boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yapmış bir bölge olmasından dolayı yemek çeşitleri her kültürden izler taşımaktadır. Ayrıca bölgede hayvancılığın yaygın olması nedeni ile et yemekleri çeşitleri, denize kıyısı olmasından dolayı balık çeşitleri oldukça fazladır.

Kırklareli’nin Meşhur Et Yemekleri Ve Balık Çeşitleri

Kırklareli mutfağının büyük bölümünü et ve balık yemekleri oluşturmaktadır. Et yemekleri arasında özel davetlerin ve düğünlerin vazgeçilmez yemeği yahni, Hıdırellez kuzusu, tas kebabı ve ciğer sarması yer almaktadır. Kırklareli köftesi ise şehrin her ilçesinde ulaşılabilen özel lezzetlerden birisidir. Denize kıyısı olmasından dolayı Kırklareli, balık çeşitleri açısından da oldukça zengin bir mutfağa sahiptir. Palamut ve torik lakerdası ve kefal pilakisi şehrin meşhur balık yemekleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Bunların yanı sıra, korda pişirilen tekir, barbun, lüfer, hamsi, çinekop, istavrit ve palamut yöresel balık yemekleridir.

Kırklareli’nin Meşhur Tatlıları

Kırklareli mutfağında ağırlıklı olarak şerbetli tatlılar yer almaktadır. Baklava, irmik tatlısı, hurma tatlısı, hanımgöbeği, ekmek kadayıfı ve kabak tatlısı, şehirde sık tüketilmektedir. Sadece Kırklareli’ne özgü bir tatlı denemek isteyenler için şehrin en meşhur tatlısı sütle hazırlanan kaymaçina tatlısıdır.

Gusto Celepoğlu Konağı

Kırklareli’nin tarihi dokusu ve yerel lezzetlerini misafirlerine sunan Gusto Celepoğlu Konağı, bir Rum konağında hizmet vermektedir. Rum konağının odalarının her biri gruplara özel olarak düzenlenmektedir. 4 odanın haricinde bir de üst salonu bulunmaktadır. İşletmenin en meşhur yemekleri güveçte yürek yahnisi, polenta yatağında kuzu incik ve kuzu lokumdur. Ana yemekler haricinde işletmenin mercimek köftesi, irmik tatlısı ve ekmek tatlısı da sevilen lezzetleri arasında yer almaktadır. İşletmede alkollü içecek servisi de bulunmaktadır. Gusto Celepoğlu Konağı Kırklareli’nin en lüks restoranları arasında yer almaktadır. İşletmenin menüsündeki yiyecek ve içeceklerin fiyatları ise ortalamanın üstündedir.

288 Restaurant

Kırklareli, İstiklal Caddesi’nde 100 yıllık bir binada misafirlerini ağırlamakta olan 288 Restaurant, menüsünde şehrin yöresel lezzetlerine yer vermektedir. İşletmenin en meşhur yemeği ise, Kırklareli’nin yöresel lezzetleri arasında yer almakta olan tavuk kapamadır. Lezzetli yemeklerin bulunduğu menüsünün haricinde, tesiste akşam yemeklerinde canlı müzik hizmeti de sunulmaktadır. Alkollü içecek servisinin de bulunduğu işletmede, doğum günü, nişan, düğün gibi özel organizasyonlar da düzenlenmektedir. İşletmenin açık ve kapalı mekanı bulunmaktadır.288 Restaurant’ın fiyatları, Kırklareli restoranlarının ortalamasına göre yüksek olmakla birlikte büyük şehirlerle kıyaslandığında uygun bulunmaktadır.

Endorfina Restaurant

Şehrin Kıyıköy mevkiinde bulunan Endorfine Hotel’in içerisinde hizmet veren restoran, deniz ürünlerinden zengin menüsü ile misafirlerini ağırlamaktadır. Taze balık çeşitlerinin tadına bakmak, yöreye özel balık yemeklerini denemek için Endorfina Restaurant’ı tercih edebilirsiniz. Menüsünde balık çeşitlerinin yanı sıra, meze, alkollü ve alkolsüz içecekler ve tatlı bulunan işletmenin, fiyatları bölgedeki diğer balık restoranlarının ortalamasındadır.

Yeşil Park Köftecisi

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde misafirlerini ağırlamakta olan Yeşil Park Köftecisi, 36 yıldır hizmet vermektedir. Bir esnaf lokantası görünümünde olan işletme, şehrin en meşhur köftecileri arasında yer almaktadır. Şehrin meşhur lezzetleri arasında yer alan Kırklareli köftesinin haricinde, tüm köfte çeşitleri menüde yer almaktadır. İşletmenin menüsünde, köfte çeşitleri haricinde, tatlı ve çorba da bulunmaktadır. Özellikle kelle paça çorbası, en az köfteleri kadar meşhurdur.

Kırklareli’nin Meşhur Çorbaları

Kırklareli mutfağında çorba çeşitleri oldukça fazladır. İşkembe çorbasına benzeyen Değirmendere çorbası, et suyundan yapılan Höşmel çorbası, içine hamur katılarak hazırlanan Umaç çorbası ve tüm Türkiye’de en çok tercih edilen çorbalar arasında yer alan Tarhana çorbası, bölgeye özel lezzetler arasında yer almaktadır.

Kırlareli’nin Meşhur Sebze Yemekleri

Kırklareli mutfağı, sebze yemekleri açısından da oldukça farklı seçeneklere sahiptir. Lahana ile yapılan kapuska, labada ile yapılan toğga, yoğurtlu borani ve biberle patlıcan közlenerek yapılan manca, şehrin en meşhur sebze yemekleri arasında yer almaktadır.

Kırklareli Gece Hayatı

Son yıllarda yeni açılan işletmelerle birlikte, Kırklareli’nin gece hayatı hareketli hale gelmiştir. Şehrin hem merkezinde hem de tatil beldelerinde, farklı kesimlere hitap edecek işletme alternatifleri bulunmaktadır.

Papazın Evi Cafe & Restaurant

137 yıllık tarihi bir binada hizmet vermekte olan Papazın Evi Cafe & Restaurant, gece eğlencelerinin en çok tercih edilen adresleri arasında yer almaktadır. Açık ve kapalı bölümü bulunan işletmede canlı müzik ve karaoke hizmeti verilmektedir. Gece eğlencelerinin yanı sıra gün içerisinde de kafe hizmeti sunan işletmenin menüsü de oldukça geniştir. Ana yemek ve atıştırmalık alternatiflerinin yanı sıra, alkollü ve alkolsüz içecek servisi de yapılmaktadır. Papazın Evi, yöresel şarapları ve mahzenindeki canlı müzik hizmeti ile şehrin en çok tercih edilen eğlence mekanları arasında yer almaktadır. İşletmenin menüsünde her bütçeye uygun seçenekler bulunmaktadır.

Flight Bar

Kırklareli’nin Demirköy ilçesinde yer alan İğneada Resort Hotel içerisinde hizmet vermekte olan Flight Bar, tesiste konaklayan misafirlerinin haricinde, günübirlik ziyaretçilerine de hizmet vermektedir. Özellikle yaz tatillerinde oldukça kalabalık olan işletmede canlı müzik ve Dj performansları ile eğlence sabaha kadar sürmektedir.

Köşem Pub

Kırklareli’nin en samimi işletmesi olarak tanımlanan Köşem Pub, şehir merkezinde hem gündüz hem de gece hizmet vermektedir. Alkollü ve alkolsüz içecek servisinin yanı sıra aperatif yiyecekler de sunulmaktadır. İşletmede maç yayını ve canlı müzik hizmeti verilmektedir. Dışardan bakıldığında tahta kapısı ile dikkat çeken işletmenin iç mekanının duvarları, misafirlerin yazıları ile kaplıdır. Özellikle canlı müzik hizmeti sunulan akşamlarda, eğlence sabahın ilk ışıklarına kadar sürmektedir. İşletmenin fiyatları oldukça uygundur.

The Peak Club

Kırklareli’nin en meşhur gece kulüplerinden biri olan The Peak Club, yılın 12 ayı, her gün sabahın ilk ışıklarına kadar misafirlerine hizmet vermektedir. Alkollü ve alkolsüz içecek servisi ve aperatif yemek servisi bulunan işletmede, canlı müzik ve Dj performans geceleri düzenlenmektedir.İşletmenin menüsünde her bütçeye uygun içecek ve atıştırmalık seçenekleri bulunmaktadır.

Kırklareli Ulaşım

Kırklareli şehir merkezinden, diğer ilçelere özel halk otobüsleri, minibüs ve taksi ile ulaşım sağlanmaktadır. Özel halk otobüsleri ile şehrin tüm ilçelerine ulaşım imkanı bulunmaktadır. Şehirde otobüs seferleri 07.00 – 22.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Bu nedenle saat 22.00’den sonra ulaşım için taksi kullanılması gerekmektedir. Kırklareli tatili için otogara ulaşım sağlayan yolcular, şehir merkezine taksi ve halk otobüsü ile ulaşabilmektedir.

Kırklareli’de Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri

Kırklareli’nde harika bir tatil geçirmenize olanak sağlayan pek çok konaklama tesisi bulunmaktadır. Kaliteli ve konforlu hizmetlerden yararlanabileceğiniz tesislerin çoğu bütçenize uygundur. Bölgede hem doğal güzelliklere hem de tarihi yapılara yakın konumda yer alan konaklama tesislerini tercih edebilirsiniz. Tüm tesisler dört mevsimde hizmet vermektedir. Özellikle doğa ve kültürel turizm açısından büyük önem taşıyan şehre, yıl boyunca binlerce yerli ve yabancı turist gelmektedir. Şehir merkezinde bulunan tesisler, denize yakın yerlere göre daha uygun fiyatlıdır.

Bilgic Hotel Kırklareli

Şehir merkezi 100 m mesafede, Bu otelde kalırken yakınlarda bulunan Aşağı Pınar Höyüğü’ı keşfedip sadece 5 dakika yürüme mesafesinde bulunan Aya Nikola Manastırı’a yürüyebilirsiniz.

Longosphere Glamping Otel

Şehir merkezi 65.0 km mesafede, Begendik Mehmet Aga Cayiri Nekropol Alani’a 4.2 km uzaklıkta yer alan lüks kamp alanı, kano, bisiklet, balıkçılık sunmaktadır.

Kaya Palas Hotel

Şehir merkezi 1000 m mesafede, Kırklareli Üniversitesi’a 2.6 km mesafede yer alan bu otel, gastronomik restoran ve açık büfe kahvaltı sunmaktadır.

Lozengrad Hotel

Şehir merkezi 500 m mesafede, Kanligecit hoyugu’a yakın uygun bir şekilde konumda yer alan otel, ebeveyn banyolu odalar ve gastronomik restoran sunmaktadır.

Royal Bilgic Hotel

Şehir merkezi 1.7 km mesafede, Klasik odalar ile birlikte alakart restorana sahip olan bu otel, şehrin merkezinde yer almaktadır.

Burgaz Resort Aquapark Hotel

Şehir merkezi 35.9 km mesafede, Bu otelde güneş terası, su kaydırakları, açık havuz ve gastronomik restoran bulunmaktadır.
başlangıç fiyatı

Serenity Apart Daire

Şehir merkezi 1.7 km mesafede, Bu 55 m²lik konaklama birimi 1 yatak odası, mutfak ve 1 banyodan oluşmaktadır. Oldukça nezih bir ortamı vardır.

Royal Bilgiç Hotel

Royal Bilgiç Hotel, şehrin hemen girişinde yer almaktadır. Pek çok tatilci tarafından sıklıkla tercih edilen konaklama tesisleri arasındadır. Royal Bilgiç Hotel, hem iş hem de tatil amaçlı seyahat edenler için mükemmel bir seçim olmaktadır.

Butterfly Butik Hotel

Şehir merkezi 22.6 km mesafede, Bu otelde ortak dinlenme salonu, bahçe ve 24 saat açık restoran bulunmaktadır.

Line Suite Hotel

Şehir merkezi 300 m mesafede, TOKI Cami’a kolayca ulaşılabilecek bir konumda yer alan otel, yöresel mutfağından yemekler sunan lounge tarzı restorana sahiptir.

Marbes Hotel

Şehir merkezi 1.2 km mesafede, Atatürk Evi’a sadece 1.5 km mesafede yer alan bu otel, 20 oda ve bünyesinde gastronomik restoran sunmaktadır.

Camping Sile

Camping Sile, Mert Gölü Mesire Yeri gibi Kırklareli şehrinin önemli turistik mekanlarına yürüme mesafesinde yer alan yüksek kaliteli bir B&B dairesidir.

Act Suit Otel

Act Suit Otel, şehir merkezinde yer almaktadır. Özel aracı ile gelmek isteyen tatilciler, otelin ücretsiz otopark hizmetinden yararlanabilirler.

You May Also Like

About the Author: admin

Copyright © 2022 Lebego1.Com » Türkiye ve Dünya'da Gezilecek Yerler. All Rights Reserved.
Rize Günübirlik Turlar