
Konya, gezilecek yerler bakımından oldukça farklı alternatiflere sahip bir şehirdir. İnanç turizminin yanı sıra Konya’da gezilecek pek çok arkeoloji ve etnografya müzesi, doğal park ve şehrin tarihini keşfedebileceğiniz tarihi yapı yer almaktadır. Bunların dışında yeşil alanları, mağaraları, gölleri ile doğal birçok güzellik barındırmaktadır. Hem Konya merkezinde hem de ilçelerinde birçok tarihi ve doğal cazibeye sahiptir. Konya’da başlıca görmeniz gereken yerler: Mevlana Türbesi, Alaeddin Tepesi, Karatay Medresesi, İnce Minareli Medrese, Meram Bağları, Selimiye Camii, Atatürk Evi ve Müzesi, Sille Köyü, Kilistra Antik Kenti ve Kaya Mezarları, Karapınar Çölü, Nasreddin Hoca Türbesi, Beyşehir Gölü, Yerköprü Şelalesi, İnbaşı Mağarası ve Şems Tebrizi Türbesi şeklindedir.Tarihin önemli isimlerinden Nasreddin Hoca’nın da yaşamına tanıklık etmiş, köklü tarihi ve kültürü ile Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken şehirlerden biri. Konya gezilecek yerler bakımından oldukça zengin bir çeşitliliğe sahip.Sadece kültür turizmi için değil inanç turizmi için de her yıl binlerce yerli ve yabancı turist burayı ziyaret ediyor. Konya’nın ruhani bir tarafı var gerçekten.Tasavvuf felsefesini yerinde yaşamak, Konya’nın kültür mirasını daha yakından tanımak, tarihte yolculuğa çıkmak ve şehrin doğal güzelliklerini keşfetmek için siz de biletinizi alıp seyahatinizi planlayabilirsiniz.Seyahatinizi 7-17 Aralık 2018 tarihleri arasında gerçekleşecek, Hz. Mevlana’nın 745. Vuslat Yıl Dönümü Anma (Şeb-i Arûs) Törenleri’ne denk getirirseniz çok daha unutulmaz bir Konya tatili geçirebilirsiniz.Anadolu’nun merkezinde yer alan Konya, yüzölçümü bakımından ülkemizin en büyük şehridir. Konya’nın haritadaki konumu bizlere Anadolu’nun tam ortasında yer aldığını göstermektedir.Diğer Anadolu şehirlerine nazaran çok fazla yerli ve yabancı turist sahibi olmaktadır. Bu yazımızda Konya’da gezilmesi gereken yerler hakkında bir yazı hazırlamak istedik.Konya şehri ile özdeşleşen ve felsefesi ile tüm dünyayı etkilemiş olan Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nın aşağıdaki öğütlerine kulak verelim. Akabinde Konya’da gezilecek yerleri incelemeye başlayalım.
Konya’da Mutlaka Gezilecek Yerler
Türkiye’nin en büyük ili olan Konya, insanlık tarihinin ilk yerleşim yerlerinden kabul edilmektedir. Konya, birçok medeniyete ev sahipliği yaparak zengin bir mirasa sahip olmuştur. Camileri müzeleri medreseleri ve türbeleri ile inanç turizminde önde gelmektedir.
Mevlana Türbesi
Konya’da gezilecek yerler listesinde ilk sırada bulunan Mevlana Türbesi, tarihimizin önemli kişiliklerinden biri olan, sözleri ve yaşamı ile bilinen Mevlana Celaleddin Rumi’nin dergâhıdır. Mevlana Müzesi olarak da bilinen yapı, 1926 yılından beri Mevlana Türbesi olarak ziyaretçilerini ağırlamakta ve yıl boyunca dünyanın her bir yanından ilgi görmektedir. Konya, tarihi yerler açısından büyük bir mirasa sahip iken; aynı zaman kültürel manada da oldukça zengin bir şehirdir. Türbede yılın belirli dönemlerinde şeb i arus törenleri yapılmaktadır.Mevlana’nın Yeşil Kubbe olarak bilinen türbesinde değerli elyazmaları, dergah eşyaları, kemanların öncüsü olarak bilinen sekiz telli keman ve Galileo’nun dönemlerinden astronomi dersleri için kullanılan küre sergilenmektedir.
Karatay Medresesi
Selçuklu Dönemi’ni yansıtan eserlerden biri olan ve merkezi ilçelerden biri olan Karatay’da bulunan bu tarihi medrese, günümüzde Çini Eserleri Müzesi olarak kullanılmaktadır. Selçuklu taş mimarinin ve işçiliğinin günümüze kadar gelmiş olan en güzel örneklerinden biri olan Konya Karatay Medresesi, iç bölümündeki kabartmalar ile göz alıcı bir görünüme sahiptir. Konya’da gezebileceğiniz tarihi yapılar arasında bulunan ve ücretsiz olarak ziyaret edebileceğiniz Karatay Medresesi’ne dolmuş veya raylı hat ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Yerköprü Şelalesi
Konya’nın Hadım İlçesi’nde bulunan şelale eşsiz doğal güzelliği ile ziyaretçilerini büyüleyebilecek başka bir atmosfere sahiptir. Konya’da gezilecek doğal güzellikler arasında yer alan şelale çevresinde piknik, doğa yürüyüşleri ve kamp gibi aktivitelerinizi de gerçekleştirebilirsiniz. Şelale etrafında kullanabileceğiniz bir doğal mesire yeri bulunmaktadır.Göksu Nehri üzerinde yer alan şelale 20 metre yükseklikten dökülerek doğa harikasının ne demek olduğunu hatırlatmaktadır. Hem huzur veren bir havası olan hem de doğa fotoğrafçılarına mükemmel kare yakalamanın fırsatının sunan Yerköprü Şelalesi şehirdeki saklı cennetlerden biridir.
Meram Bağları
Konya’nın Meram İlçesi’nde yer alan ve ilçenin adıyla bilinen bu doğal mesire alanı il merkezine 10 km mesafe uzaklıktadır. Konya’da gezilecek yerler arasında bulunan, bölge halkı tarafından da sık sık ziyaret edilen ve şehirden uzaklaşmak için ideal alanlardan biri olan Meram Bağları, muhteşem suyu, tertemiz atmosferi ve yeşillik içerisinde piknik yapabilme fırsatı ile yazın sıcak günlerinde kaçamak yapmak için tercih edilen bölgelerdendir.Konya gezilecek yerler listenizde mutlaka yer alması gereken mesire alanını aileniz ile birlikte, keyifle ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca bünyesinde birçok restoran ve kafe bulunan Meram Bağları’na Konya il merkezinden kalkan otobüsler ile 20 dk gibi kısa bir saat içerisinde ulaşmanız mümkündür.
Atatürk Müzesi
Konya’nın il merkezinde bulunan Atatürk Evi Müzesi, 20. yüzyıl mimarisini yansıtan yapılardan biridir. 1912 yılında inşa ettirilen yapı 1954 yılında müze olarak ziyarete açılmıştır. Konya’da gezilecek yerler arasında bulunan müze içerisinde, Atatürk’ün kullandığı eşyalar ve elbiseler ile Konya’nın Kurtuluş Savaşı’ndaki görevini anlatan fotoğraf, belge ve gazete küpürleri sergilenmektedir.19 Temmuz 1928 tarihinde Atatürk’e armağan edilen binanın tapusunda “Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal Paşa’ya Konyalıların hediyesidir” cümleleri yer almaktadır. Müze içerisindeki fotoğraflarda, Atatürk’ün Konya’ya gelişi, il merkezinde gerçekleştirdiği çeşitli ziyaretler ve bu evde konaklama yaptığı süre boyunca aldığı notlar bulunmaktadır.
İnce Minareli Medrese
Konya’da gezilecek yerler arasında bulunan medrese, hadis ilminin öğretilmesi amacıyla 1264 yılında Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus Dönemi’nde Vezir Fahrettin Ali tarafından yaptırılmıştır. Taş ve Ahşap Eserler Müzesi olarak da bilinen medrese, ilçe merkezinde, ulaşımın kolay sağlanabildiği bir konumda yer almaktadır.Konya’nın Selçuklu İlçesi’nde bulunan Alaeddin Tepesi’nin batısında bulunan İnce Minareli Medrese mutlaka görülmesi gereken tarihi bir mimari şaheserdir. Medrese içerisinde beylik ve Selçuklu dönemlerine ait taş ve ahşap eserler sergilenmektedir. Medresenin yanında bulunan mescidin üzerindeki i·nce minare detayından ötürü yapıya İnce Minareli Medrese adı verimiştir.
Sille Köyü
Tarihi oldukça eski dönemlere dayanan Konya, gezilecek yerler bakımından pek çok tarihi bölgeye ve yapıya ev sahipliği yapmaktadır. 6000 yıllık geçmiş tarihe sahip ve eski bir Rum köyü olan Sille Köyü mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerden biridir. Geçmişte Baharat ve İpek yolları üzerinde bulunduğundan dolayı Roma ve Bizans dönemlerine ait yapılar bulunmaktadır. Ayrıca dünyada bulunan en eski ve büyük manastırlar arasında bulunan Ak Manastır da Konya Sille Köyü’nde yer almaktadır.
Konya Arkeoloji Müzesi
Geçmişte birçok kez farklı yere taşınan sonunda 1962 yılında günümüzde de kullanılan müze binasına taşınan arkeoloji müzesi, Konya il merkezinde yer almaktadır. Kültür ve tarih turizmi kapsamında gezilecek yerler listenizde bulunması gereken bir yer olan müzede, bölge geçmişine dair pek çok önemli eser ve yapı bulunmaktadır.Müze içerisinde Neolitik, Eski Tunç, Orta Tunç, Demir, Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait tarihi eserler sergilenmektedir. İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden sonra gelen en eski müze olma özelliğine sahip Konya Arkeoloji Müzesi’nde en çok dikkat çeken ve görülmesi gereken eserler ise Roma Lahitleri’dir.
Selimiye Camii
Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde inşası başlayan II.Selim Dönemi’nde tamamlanan Selimiye Camii, çoğu kaynaktan edinilen bilgilere göre Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Konya şehir merkezinde yer alan yapı tek şerefeli iki minaresi ve güzel bir kesme taş işçiliği ile Osmanlı Dönemi dini yapılar arasındaki yerini almıştır. Mimari anlamda İstanbul Fatih Camii’ne oldukça benzer bir yapıya sahip cami, Konya için adeta bir tarihi miras olarak kabul edilmektedir. Üzerinde bulunan merkezi kubbe ile birlikte oldukça ihtişamlı bir görünüme sahip olan caminin son cemaat yerinde toplam 7 adet kubbe yer almaktadır. İç kısımlarında kullanılan kalem işi de camiyi benzersiz kılan detaylar arasındadır.
Tropikal Kelebek Bahçesi
Konya merkezde yer alan Avrupa’nın en büyük Konya Tropikal Kelebek Bahçesi 1600 m2 gibi devasa bir yer üzerine kurulmuştur. Burası, 20 bin bitki, 15 farklı kelebek türü ve böceklere ev sahipliği yapmakta olup, görülmeye değer bir yerdir.Rehber eşliğinde gezebileceğiniz ve inceleyebileceğiniz tropikal bahçe girer girmez kendinizi farklı bir dünyada hissedeceğiniz bir ortama sahiptir. Muhteşem bir deneyim fırsatı sunan bahçede ayrıca sunum, film ve belgesel gösterimleri yapılmaktadır. Konya’da gezilecek yerler arasında Japon Parkı dışında belki de en sıra dışı yerler arasında bulunan tropikal kelebek bahçesi, ilçe merkezine de yakın olduğu için kolay ve güzel bir şekilde ziyaret edilebilmektedir. Kelebekler Vadisi’nde birçok kelebek çeşidi hakkında bilgi sahibi olabilir; tesis içerisinde uzun yürüyüşler yapabilirsiniz.
Beyşehir Gölü Milli Parkı
Konya’da gezilecek yerler arasında yer alan, Türkiye’nin en büyük 3. gölü ve en büyük milli parkı olan Beyşehir Gölü, muhteşem doğası ve manzarası ile doğaseverlerin ilgi noktalarındandır. Büyük küçük 33 adadan oluşan Beyşehir Gölü’nün turkuaz mavisi suyu gözlerinizi kamaştıracak güzelliğe sahiptir. Yürüyüş alanlarına sahip olan milli parkta göl kenarında gün batımı manzarası eşsizdir. Yaz aylarında serinleme amaçlı da kullanılan Beyşehir Gölü’nde yüzme aktivitesi de yapılmaktadır. Konya’ya geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerler listesinde olması gereken güzel bir doğal cazibe olan Beyşehir Gölü’ne ulaşım özel araçla sağlanmaktadır. Beyşehir’e ulaştıktan sonra ilçeden kalan dolmuşlardan da faydalanmanız mümkündür.
Alaeddin Tepesi
Konya’nın Selçuklu ilçesinde bulunan, ilin en popüler ve en yüksek noktalarından bir tanesi olan Alaeddin Tepesi, Frig, Hellen, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Konya il merkezinde yer alan tepe birçok tarihi yapıyı içerisinde bulundurmaktadır. Görülmesi gereken önemli eserlerden biri ise Alaeddin Camii’dir. Bunların haricinde tepe yeşillikler içerisinde ruhunuzu arındıracak atmosfere sahiptir.Tepenin üzerinde bulunan Alaeddin Cami, Selçuklu Sultanı I. Mesud döneminde yapımına başlanmış; I. Alaaddin Keykubad döneminde tam olarak bitirilmiş bir ibadethanedir. Selçuklu Mimarisi’nin en güzel örnekleri arasında bulunan caminin hemen yanıbaşındaki Alaeddin Çeşmesi de dönemin ünlü yapıları arasında bulunmaktadır.
İnbaşı Mağarası
Konya gezilecek yerler listenizde yer alabilecek güzellikle, Hadim İlçesi’nin sınırlarında bulunan İnbaşı Mağarası görülmesi gereken doğal güzelliklerden biridir. Bölgenin gezilecek harika bir doğal oluşumlarından olan mağarada, içerisinden ulaşım sağlanabilen bir şelalesi de bulunmaktadır.Her yaştan insanın kolaylıkla gezebileceği mağaranın ziyaretçileri kendine hayran bırakan bir yapısı vardır. Soğuk suyu ile yaz günlerinde serinlemenizi sağlayan mağarada şelale ve galerileri görmeden dönmemeniz önerilmektedir. Mağara çevresinde dinlenip piknik yapabileceğiniz doğa ile baş başa vakit geçirebileceğiniz mesire alanları da bulunmaktadır. Dolayısıyla bölgeyi aileniz veya arkadaşlarınız ile birlikte ziyaret ederek, çeşitli aktiviteler gerçekleştirebilirsiniz.
Şems-i Tebrizi Türbesi
Konya, gezilecek yerler bakımından, sınırları içerisinde yer alan tarihi yapı çeşitliliği ile ülkemizin en korunaklı şehirlerindendir. Dünyaya etki eden fikirleriyle ünlü Mevlana’nın eserlerinde de yer verdiği Şems-i Tebrizi Camii adına yapılmış türbeyi, Konya şehir merkezinde ziyaret edebilirsiniz. Mevlana’nın hayatını değiştiren ve onun maneviyata yönelip düşünceleri ile derinden etkilenmesini sağlayan Şems-i Tebrizi, büyük İslam mutasavvıflarından ve alimlerindendir. Türbe Selçuklu kümbetleri tipi ile dönemini yansıtan mimarisi bulunmaktadır. Kurşun bir çatısı bulunan türbenin üstü sonradan örtülmüştür. Mevlana Türbesi’nden sonra ziyaret edilen ilk türbe olma özelliği taşıyan Şemsi-i Tebrizi Türbesi’nin huzur dolu atmosferi ile dikkat çekmektedir.
Konya Etnografya Müzesi
Konya’da gezilecek yerler arasında yer alan etnografya müzesi, il merkezine yaklaşık 2 kilometre uzaklıktadır. Meram bölgesinde yer alan Atatürk Anıtı’na çok yakın bir mesafede bulunan müzeye ulaşım, yürüyerek kolaylıkla yapılabilmektedir.Konya tarihine ışık tutan pek çok eserin sergilendiği etnografya müzesinde, bölge halkının kullandığı, günümüzde antika olarak kabul edilen elbise, kumaş, anahtar, mutfak malzemeleri, halı, kilim gibi ürünler ve Çatalhöyük kazılarında çıkarılmış birtakım eserler sergilenmektedir.Özellikle Selçuklu ve Osmanlı dönemine ev sahipliği yapan bölgeye ait eşyaları görebileceğiniz müzede aynı zamanda, ateşli ve ateşsiz silahlar, hançer, ok ve sadak gibi aletleri de inceleme fırsatına sahip olabilirsiniz. Konya, gezilecek yerler bakımından pek çok tarihi yapıyı sınırları içerisinde bulundursa da; bu tip etnografya müzelerini ziyaret etmek, eskiden bölgede yaşamış insanların günlük yaşamlarına dair pek çok detayı incelemenize olanak sağlayacaktır.
Çini Eserler Müzesi
Konya’nın Karatay ilçesinde bulunan Çini Eserleri Müzesi, Karatay Medresesi olarak inşa edilmiş olup daha sonradan müzeye çevrilmiştir. Sultan 2. İzzeddin Keykavus Dönemi’nde yaptırılan medrese, Osmanlı Dönemi’nde de bir süre kullanılmışsa da ilerleyen devirlerde terk edilmiş olan yapı, günümüzde Çini Eserler Müzesi olarak hizmet vermektedir.Yapımında Sille Taşı kullanılan binanın girişinde, medresenin yapımıyla ilgili olarak kitabe yer almaktadır. Anadolu Selçuklu Dönemi için oldukça önemli kabul edilen müzede alçı süsler, çiniden yapılmış tabak, kandil ve çeşitli seramikler sergilenmektedir.
Konya Bilim Merkezi
TÜBİTAK tarafından desteklenen projeler arasında bulunan Konya Bilim Merkezi içerisinde tematik bir şekilde yapılan sergiler, seyir kulesi, açık hava sergileri, konferans salonları, çeşitli laboratuvarlar ve kütüphane bulunmaktadır.Konya’da yapacağınız kültür gezilerinde tercih edebileceğiniz Bilim Merkezi 2014 yılından beri faaliyet göstermektedir.
Aziziye Camii
Konya il merkezindeki Aziziye Camii, 17. yüzyıl yapıları arasındadır. Osmanlı dönemine ait bir yapı olan cami Şeyh Ahmet tarafından yaptırılmıştır. 1867 yılında Sultan Abdulaziz’in annesi tarafından restorasyon çalışması geçirmiş olan cami üzerindeki detaylar, Avrupa barok mimarisinden çeşitli esinlenmeler taşımaktadır.
Obruk Gölü (Kızören)
Konya il merkezine yaklaşık 70 kilometre uzaklıkta olan, Karatay sınırlarındaki göl, 228 metre çapı ve 171 metre derinliği ile bölgenin dikkat çeken doğal güzellikleri arasındadır.Karstik oluşum ile meydana gelen göl, 2005 senesinde Ramsar alanı olarak kabul edilmiştir. İçerisinde canlı yaşamının olmadığı büyük gölü, Konya gezilerinizde ziyaret edebilirsiniz. Türkiye’nin görünüşü bakımından en sıra dışı gölü olan Obruk Gölü, hava sıcaklıklarının ve mevsimsel koşulların değişmesi ile birlikte pembe renge dönüşmektedir.
Sahip Ata Müzesi
1277 yılında külliye olarak, Anadolu Selçuklu Devleti’nde görev yapan vezir Sahip Ata Fahreddin Ali’nin emri ile inşa edilen yapı, günümüzde müze olarak ziyarete açık durumdadır.Yapının kuzey bölümünde cami bulunurken; mihrap duvarının hemen yanında Fahreddin Ali ve ailesinin mezarlarının bulunduğu bir türbe yer almaktadır. Müze içerisinde yakından inceleyebileceğiniz 13. ve 14. yüzyıla ait birçok eser bulunuyor. Ayrıca Selçuklu Dönemi’ne ait çini örnekleri de müzenin öne çıkan detayları arasındadır.
Konya Günübirlik Gezilecek Yerler
Konya İç Anadolu Bölgesi’nin en önemli şehirlerinden biridir. Merkezine yakın konumda bulunan günübirlik gezi rotaları ile doğal güzellikleri ve tarihi yapıları görme imkanına sahipsiniz.Konya, gezilecek yerler bakımından pek çok alternatif sunsa da; tatilinizde daha farklı yerler görebilmek için, yakın çevresinde bulunan önemli destinasyonlara günübirlik ziyaretler düzenleyebilirsiniz.
Nasreddin Hoca Türbesi
Nasreddin Hoca Türbesi Konya’nın merkezine yaklaşık 135 km uzaklıktadır. Sivrihisar’da doğup Akşehir’e yerleşip hayata orada gözlerini yumduğu bilinen Nasrettin Hoca’nın Türbesi önemli bir yapıdır. Fıkraları ile güldürürken düşündürmeyi amaç edinmiş olduğundan manevi bir önemi bulunmaktadır. Türbe Akşehir ilçesinde yer almaktadır
Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Konya’ya yaklaşık 135 kilometre uzaklıkta, Aksaray ilçesi sınırları içerisinde bulunan Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde pek çok kayda değer eser sergilenmektedir.Toplamda iki kattan oluşan müzenin alt katında etnografik ve arkeolojik eserlere ait depo yer alırken; üst katında eserlerin sergilendiği kısım bulunmaktadır. Rüştü Bey Konağı olarak bilinen yapı, daha sonra müzeye çevrilmiştir. Nasreddin Hoca’nın içerisinde yer aldığı birçok detayla karşılaşabileceğiniz müzeyi Konya günübirlik gezilerinizde ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.
Kilistra Antik Kenti
Kilistra Antik Kenti Konya il merkezine yaklaşık 45 km uzaklıktadır. Kapadokya bulunan peri bacalarına benzer doğal oluşumlar üzerine M.Ö. 3. yüzyılda yerleşim alanı kurulmuştur. Antik Kent içerisinde birçok tarihi yapı yer almaktadır.
Tuz Gölü
Günübirlik gezilecek yerler arasında bulunan Tuz Gölü, Konya merkezine yaklaşık 170 km uzaklıktadır. Türkiye genelinde ülkenin tuz ihtiyacının %40’ını sağladığı bilinmektedir. Güneşin farklı renklere büründüğü batış vaktinde göl muazzam bir manzarayla ziyaretçilerini karşılamaktadır.
Meke Gölü
Meke Gölü Konya’nın merkezine yaklaşık 110 km uzaklıktadır. Dünya’nın nazar boncuğu olarak bilinen göl bir doğa harikasıdır. Türkiye’nin en önemli krater gölleri arasında yer almaktadır.
Karapınar Çölü
Karapınar Çölü Konya’nın merkezine yaklaşık 120 km uzaklıktadır. Türkiye’nin tek çölü kabul edilmektedir. Yakın zamanda yapılan ağaçlandırma çalışmaları ile çölün yeşillenmesine olanak verilmiştir.
Göksu Şelalesi
Göksu Şelalesi Konya’nın merkezine yaklaşık 110 km uzaklıktadır. Kuşbakışı açıdan oldukça büyüleyici bir manzarası bulunmaktadır. Yakın konumda olan Çakallar köyü de Konya günübirlik gezi rotasına eklenebilecek bir başka adrestir.
Konya’daki Festivaller
Her sene binlerce yerli ve yabancı turist için sayısız doğal güzellik ve festivaller vardır. Konya şehrimizde ülkemizde turizm açısından çok önemli bir yere sahiptir. Tarihi ve kültürel güzelliklerini tanıtmak için pek çok festival düzenlenmektedir. Konya Festivalleri denilince akla gelen birçok festival vardır.Bu yazımızda sizlere bunları tanıtacağız.Konya Festivalleri Etkinlikleri Ülkemiz turizm açısından dünyanın sayılı ülkelerinden birisidir. Her sene binlerce yerli ve yabancı turist için sayısız doğal güzellik ve festivaller vardır. Konya şehrimizde ülkemizde turizm açısından çok önemli bir yere sahiptir. Tarihi ve kültürel güzelliklerini tanıtmak için pek çok festival düzenlenmektedir. Konya Festivalleri denilince akla gelen birçok festival vardır.Bu yazımızda sizlere bunları tanıtacağız.
Konya Beyaz Kiraz Festivali
Her yıl Temmuz ayının ilk haftasında Ereğli ilçesinde düzenlenen bu festivalde yarışmalar,sergiler ve gösteriler düzenlenir. Beyaz Kiraz Festivali adını Ereğli ’ye özgü olarak yetişen beyaz kirazdan alır. Konya Festivalleri Eğer sizlerde bu festivale katılırsanız bu lezzetli kirazın tadına bakabilir ve festivalde ömrünüz boyunca hatırlayacağınız eğlenceli dakikalar geçirebilirsiniz.
Şeb-i Aruz Mevlana’yı Anma Etkinlikleri
Türk kültürünün önemli figürlerinden olan Mevlana Celaleddin Rumi’yi anmak için her sene çeşitli etkinlikler düzenlenir.Bunlardan en önemlisi de Şeb-i Aruz Mevlana’yı anma etkinliği olarak bilinir. Mevlana ölümü sevgiliye kavuşmak olarak görür ve bunu düğün gecesi olarak adlandırılır. Bu geleneksel etkinlik Aralık ayının 7-17’si arasında düzenlenir. Etkinlikte ney dinletisi , semazen gösterileri ve çeşitli etkinlikler düzenlenir. Bu tarihler arasında Konya ilimizi pek çok yerli ve yabancı turist ziyaret eder. Sizlerde Konya’yı ziyaret etmek istiyorsanız seyahatlerinizi bu tarihler arasında planlayabilir ve bu muhteşem etkinlikte çok güzel deneyimler yaşayabilirsiniz.
Bir Nefes Bir Ses Uluslararası Tiyatro Festivali
Devlet tiyatroları genel müdürlüğü tarafından organize edilen bu etkinlik her sene Konya ilimizde Nisan ayında gerçekleşmektedir. Tiyatro izlemeyi seviyor ve ilginiz varsa Bir Nefes Bir Ses Uluslar arası Tiyatro Festivali sizin sanat zevkinize hitap etmektedir. Pek çok yabancı ve Türk tiyatro ekibinin katıldığı bu festivalde oyuncular hünerlerini sergileyerek izleyicilerin kaliteli vakit geçirmesini sağlamaktadır. Pek çok alanda ülkemizin önde gelen illerinden olan Konya, bu etkinlikle beraber kültürel anlamda da çok gelişmiş bir il konumuna yükselmektedir. Sizlerde bu festivale katılarak güzel oyunlar seyredebilir ve eğlenceli anlar geçirebilirsiniz.
Nasreddin Hoca Festivali
Türk kültürünün önemli figürlerinden birisi olan Nasreddin Hoca, geçmişten günümüze hem eğlendiren hem de düşündüren fırkalarıyla genç, yaşlı, çocuk herkesin ilgisini çekmiştir. Konya etkinlikleri Her yıl Temmuz ayının 5 ve 10. günleri arasında Nasreddin Hoca Festivalleri düzenlenir.Konya’nın Akşehir ilçesinde düzenlenen festival de fıkralar anlatılır.Nasreddin Hoca’nın tanıtımı yapılır.
Konya Kültür ve Sanat Festivali
Her sene Konya’nın Cihanbeyli ilçesinde gerçekleşen bu etkinlikte av kuralları hakkında bilgiler verilir. Temmuz ayının ikinci haftasında yapılan bu etkinlikte bilinçli avlanma, av ve yaban hayatına dair bilinmesi gereken önemli şeyler katılanlarla paylaşılır. Sizlerin de av tutkusu varsa bu festivale katılarak bilmediğiniz değişik bilgiler öğrenebilirsiniz.
Yörük Türkmen Kültür Şöleni
Yaklaşık çeyrek asırdır düzenlenen Yörük Türkmen Kültür Şöleni Konya’nın Akşehir ilçesinde Temmuz ayının ilk haftasında düzenlenmektedir. Yörük kültürünün devam etmesi ve geleneklerinin yaşatılması için son derece önemli olan bu festival çok sayı da misafire ev sahipliği yapmaktadır.Bu festivaller dışında da hoşgörü ve samimiyet şehri Konya ilimizde pek çok etkinlik düzenlenmektedir.Bunları sizler için sıralayacağız.
-Seydişehir Bisiklet Festivali
-Konya Çocuk Film Festivali
-Renkli Fest Konya
-Konya Kahve ve Çikolata Festivali
-MilyonFest Konya
-Konya Bilim Festivali
-Hüyük Kültür Sanat ve Gençlik Festivali
-Bozkır Kültür ve Sanat Festivali
-Uluslarası Beyşehir Göl Festivali
Konya’da Ne,Nereden Alınır? Konya Alışveriş
Konya, harika alışveriş noktalarının yanı sıra tarihi çarşıları ile de gelen misafirlerine keyifli bir tatil sunmaktadır. Şehir magnetleri, kilimler, halılar, küflü peynir, tulum peyniri gibi pek çok yöresel ürün satın alabilir ve sevdiklerinize hediye olarak verebilirsiniz. Ayrıca el emeği ürünler, Mevlana bibloları gibi inanç turizmi açısından oldukça önemli olan hediyelik eşyalardan da seçebilirsiniz. Kadınlar Pazarı ile Melike Hatun Pazarı yöresel lezzetler bulabileceğiniz alışveriş noktaları arasında. Kent Plaza AVM ve Novada Outlet ise alışveriş meraklılarının ziyaret etmesi gereken AVM’lerden.Konya’da alınacaklar listesinin başında leziz yiyecekler ilk sırada. Küflü peynir, tulum peyniri, gevrek, Mevlana şekeri ve lokum mutlaka almanız gereken favori lezzetlerden. Mevlana bibloları, halı ve kilimler ise şehirde sıklıkla görebileceğiniz hediyelik eşyalardan bazıları.
Bedesten Çarşısı
Bedesten, “kumaş ve mücevher satılan kapalı çarşı” demek ama Konya’da bulunan ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde inşa edilen bedestenin üstü açık. Oldukça büyük bir alana yayılmış olan bedesten, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilmiş. Neredeyse her bütçeye uygun bir şeylerin bulunduğu bedesten, açık bir alışveriş merkezine benziyor. Bu tarihi merkez içerisinde ayakkabıdan mücevhere kadar neredeyse her şey bulunuyor. 105-A gibi birçok farklı otobüs ile “Şeraffettin-Eski Garaj” durağına ulaştıktan sonra inmeniz ve Tevfikiye Caddesi yönünde kısa bir yürüyüş yapmanız gerekiyor.
Kent Plaza AVM
Konya’nın en büyük AVM’leri arasında olan Kent Plaza, çocukların eğlenebileceği parkı ve zincir mağazaları ile biliniyor. Kent Plaza AVM’nin oldukça geniş bir otoparkı bulunuyor. Bu nedenle kiralık araç ile gidebilirsiniz. AVM’ye tramvay ile de ulaşılabiliyor. Aydınlıkevler tramvay durağının karşısında yer alan AVM, haftanın 7 günü açık.
Kulesite AVM
Konyalıların hafta sonlarında tercih ettiği bir başka AVM olan Kulesite, üst katlarından benzersiz bir Konya manzarası sunuyor. Konya’nın bir dönem en büyük AVM’leri arasında yer alması nedeniyle oldukça sevilen Kulesite, yüze yakın mağazaya ev sahipliği yapıyor.
Novada Outlet
Dünya markalarına ev sahipliği yapan Novada Outlet AVM, hesaplı bir alışveriş için ideal merkezlerden biri olarak gösteriliyor. Geniş bir otopark alanına sahip olması ise avantajlarından bir diğeri diyebiliriz. Novada Outlet, labirent gibi dizayn edilen AVM’lerden farklı olarak kolay gezilebilen bir yapıya sahip. 18-A, 58-A ve 80-A gibi otobüsler ile ulaşılabiliyor.
Kadınlar Pazarı
Geçmişte köylerde yaşayan kadınların bahçe ya da bostanlarında yetiştirdikleri ürünleri getirip sattığı bir merkez olan Kadınlar Pazarı, tarihi mekanında yüzlerce satıcısıyla hayatına devam ediyor. Özellikle yerel peynirler ve taze sebzeler burada bulabileceğiniz en önemli ürünler. Konya’nın özel olarak hazırlanan tulum peyniri meşhur. Kadınlar Pazarı’ndan İstanbul ya da Ankara’da satılan tulum peynirlerinin yarı fiyatına, kaliteli tulum peyniri alabilirsiniz. Melike Hatun Çarşısı olarak bilinen Kadınlar Pazarı’na ulaşmak için 106-A, 124-A ve 36-B gibi birçok otobüsü kullanabilirsiniz. Neredeyse şehirdeki tüm otobüsler bu bölgeden geçiyor.
Konya’da Ne,Nerede Yenir?
Konya Mutfağı, yemek çeşitleri, mutfak mimarisi, sofra düzenleri, pişirme tarzı ve servis usulleri ile kendine özgü bir mutfaktır. Geçmişten günümüze dek çok zengin bir kültürü taşıyan Konya Mutfağı mutlaka tadılması gereken lezzetleri içerisinde barındırmaktadır.Konya geleneksel mutfağı, Selçuklu saraylarından izler taşımakta ve Mevlevilik geleneği ile gelişmiştir. 13. yüzyıldan günümüze kadar ulaşan lezzetlerin çoğu Türk Mutfağı’nın dışında tutulmaktadır.
Bamya Çorbası
Konya’da meşhur olan ve geleneksel lezzetlerinden biri olan Bamya Çorbası, genellikle düğünlerde ve özel günlerde yapılmaktadır. İpe dizilerek kurutulmuş bamyayla yapılan çorbanın içerisine eklenen dana eti ve limon suyu ile eşsiz bir lezzet olan Bamya Çorbası tatmadan dönmemeniz gereken Konya’nın yöresel tatlarındandır.
Etli Ekmek
Konya ile özdeşleşen yöresel tatlardan biri olan Etli Ekmek, Türkiye’nin her yerinde de bulabileceğiniz fakat Konya’da yapılanın tadını yakalayamayacağınız gelenekselleşmiş lezzetlerdendir. Lahmacuna benzetilen fakat oldukça farklı bir tat olan Etli Ekmek, Konya’nın millileşmiş yemeklerinden biridir. Pide gibi yapılan incecik hamurun üzerine kıyma, domates, biber ve soğan karışımının ilave edilip pişirilmesi ile damağınızda tadının kalacağı bir ziyafete dönüşmektedir.
Höşmerim Tatlısı
Farklı şehirlerde farklı tarzlarda karışımıza çıkan Höşmerim, Konya’da da en çok yapılan tatlı çeşitlerinden biridir. Konya’da kaymakla yapılan tatlının üzerine fıstık, pudra şekeri veya tarçın serpilerek servis edilmektedir.Konya’da yer alan restoranların tatlı menülerinin vazgeçilmez tatlarındandır.
Fırın Kebabı
Yaklaşık 4 saat pişirilen ve ne kadar çok et o kadar lezzet düşüncesi ile yapılan Fırın Kebabı, kullanılan ocaktan hayvanına kadar değişiklik göstermektedir. Konya’da geleneksel lezzetler arasında olan Fırın Kebabı sıcak pidenin üzerine kızarmış kuzu veya koyun etinin konulması ile hazırlanmakta ve yanında közlenmiş domates ve biber ile servis edilmektedir.Kırmızı et severlerin unutamayacağı lezzetlerden biri olan Fırın Kebabı Konya’da mutlaka tadılması gereken yöresel tatlardandır.
Tirit Kebabı
Tirit, Türkiye’nin çoğu ilinde görüp yiyebileceğiniz Konya’da ise düğün zamanlarında pişirilen geleneksel lezzetlerdendir. Kırmızı et sevenlerin vazgeçemeyeceği tatlardan olan Tirit Kebabı, güveç kabında pişirilen et ile yapılmaktadır. Etin lezzeti de pişirilirken suyunu kaybetmemesinden gelmektedir.
Çebiç
Konya’ya geldiğinizde kahvaltıda sunulan şaşırtacak lezzetlerden biri olan Çebiç, sabah vakitlerinde kuzu ciğerinin ızgarada pişirilmesi ile servis edilmektedir. Konya’da Çebiç tatmak isterseniz günün erken saatlerini tercih etmeniz gerekmektedir. Geleneksel tatlardan biri olan bu yemek ızgaradan sonra tandırda pişirilerek bulgur pilavı ile birlikte yenilmektedir.
Mevlana Böreği
Konya’da yaşamış olan meşhur Mevlana’dan ismini almış olan her evde pişirilen hamur işlerinden biridir. Üçgen şekline getirilen yufkaların içerisinde kıyma, soğan ve maydanoz karışımı konularak yapılmaktadır. Piştikten sonraki kıtır kıtır oluşu damağınızda unutulmaz bir lezzet bırakacaktır.
Etli Topalak Çorbası
İç Anadolu Bölgesi’nde ve Konya’da meşhur olan çorbalardan biri de Etli Topalak Çorbası’dır. Sulu yemek kıvamında hazırlanan çorba et, bulgur, yumurta, maydanoz, un, soğan ve tuzdan oluşan karışımın küçük yuvarlaklar haline getirilmesi ile hazırlanmaktadır. İçerisinde nohutta katılan yemek et suyu ile pişirilmektedir. Oldukça doyurucu olan Etli Topalak Çorbası ana yemek kıvamındadır.
Düğün Pilavı
Türkiye’nin birçok ilinde kendine özgü yapılışı ile meşhur olan lezzetlerden biri de Düğün Pilavı’dır. Konya usulü yapılan Düğün Pilavı içerisinde önceden hazırlanmış ve haşlanmış kuzu eti, nohut ve kuş üzümü eklenmektedir. Bolca karabiberle yapılan pilav, Konya’da geleneksel etkinliklerin olduğu özellikle de köy düğünlerinde vazgeçilmez tatlardan biridir.
Sacarası
Konya’da ana yemek sonrası tercih edilen tatlılardan biri olan Sacarası düğün ve özel etkinliklerde sıkça servis edilmektedir. İki sac arasında pişen tatlı olduğundan dolayı Sacarası olarak anılan tatlı, özel yufka ve Antep fıstığından yapılmaktadır. Kaymak ile servis edilmesi de tatlının eşsiz lezzetini ortaya koymaktadır.
Sac Böreği
Konya’da hamur işlerinden biri olan Sac Böreği, hazırlanan incecik yufka içerisine ıspanaklı beyaz peynirli harç eklenerek yapılmaktadır. Sac Böreğini diğerlerinden ayıran özellik ise üzerinde tereyağı eritilmesidir.
Papara
Konya yöresel lezzeti olan ve Ramazan aylarında sofraların vazgeçilmezi olan Papara, bayat ekmeklerin değerlendirilmesi ile yapılmaktadır. Ekmekler dizilerek üzerine tulum peynir, salça sosu ve yoğurt dökülerek tadını damağınızda bırakacak bir lezzete dönüşmektedir.
Arabaşı Çorbası
Konya’nın yöresel lezzetleri arasında önemli bir yeri olan Arabaşı Çorbası, Bamya Çorbası tercih etmeyenler için başka bir seçenektir.Bütün bir tavuğun tencerede pişip ve iç kısmı didiklenerek yapılan çorba ana yemek kadar doyurucu olabilmektedir. Üzerine maydanoz eklenerek servis edilen çorba Konya’ya geldiğinizde tadabileceğiniz geleneksel tatlar arasındadır.
Dilber Dudağı
Konya’da yöresel lezzetlerden biri ve şerbetli tatlıların başlıca gelenlerinden biri olan Dilber Dudağı, minik sandviç şeklindeki hamur parçalarının arasına ceviz konularak yapılmaktadır. Üzerine tereyağı sürülerek pişirilen Dilber Dudağı Tatlısı mutlaka denemeniz gereken geleneksel tatlardan biridir.
Konya Gece Hayatı
Konya il merkezinde yar alan cafeler, publar ve gece kulüpleri geç saatlere kadar hizmet vermektedir. Muhafazakâr bir kimliğe sahip olmasından dolayı Konya’ya yeterli olacak kadar eğlence mekanı bulunmamaktadır. Ancak şehrin turizme açılması ve üniversite nüfusunun artması ile öğrencilerin yoğunlukta olduğu Alaeddin Tepesi, Bosna-Hersek Mahallesi ve Zafer Caddesi’nde keyifli vakit geçirilebilecek birçok mekân bulunmaktadır.Konya’nın gece hayatı genellikle canlı müzik ve pub kültürü ile ön plana çıkmaktadır. Şehirde eğlence dendiğinde ise akla ilk zincir otellerin içerisinde yer alan restoran ve barlar gelmektedir. Diğer bir kültür ise kentin gelenekselliğini yansıtan ve sıcak ortamlara ev sahipliği yapan kafeler şeklindedir.
Konya Ulaşım
Kampüs-Alaaddin arasında sefer düzenleyen birinci hat 05.40-00.35 arasında hizmet verirken Alaaddin-Adliye arasındaki ikinci tramvay hattı ise 06.00-00.25 saatleri arasında yolcu taşıyor. Konya’da toplu ulaşım için ElKart adı verilen elektronik biniş kartı kullanılıyor. Ulaşım araçlarında ücreti, temassız özelliğe sahip kredi kartlarınız ile de ödeyebilirsiniz. Konya şehir içi ulaşımda taksi hizmetlerinden de faydalanabilirsiniz. Konya’da şehir içi ulaşım otobüs, minibüs ve tramvay ile sağlanıyor. 25 kilometre uzunluğunda, iki ayrı hatta sahip olan tramvay, şehir içi ulaşımda en fazla tercih edilen seçeneklerden biri. İlk hat Selçuk Üniversitesi’nden başlayarak Alaaddin’de sona ererken ikinci hat Zafer’den başlayıp Adliye durağında son buluyor.
Konya’da Nerde Kalınır? Otel Tavsiyeleri
Konya’da keyifli ve huzurlu bir tatil geçirmenize fırsat sunan pek çok konaklama tesisi bulunmaktadır. Geneli şehir merkezinde bulunan tesislerden bütçenize en uygun olanı seçip, rezervasyon yaptırabilirsiniz. 5 yıldızlı otellerin yanı sıra hem konforlu hem de ekonomik otel seçenekleri de bulunmaktadır. Şehirde yer alan tüm konaklama tesisleri dört mevsim de hizmet vermektedir. Özellikle inanç turizmi açısından önemli olan şehirde; türbelere, müzelere ve medreselere yakın konumda olan pek çok konaklama tesisi bulunmaktadır. Konaklama süreciniz boyunca şehrin tarihi yapılarını yakından görebilir, doğal güzellikleri keşfedebilirsiniz.
Ibis Konya
Şehir merkezi 2.1 km mesafedeŞehir Merkezi 2.1 km mesafede, 24 saat açık restoran ve açık havuza sahip olan bu otel, Atatürk Evi Müzesi ve otoyolun yakınında yer almaktadır.
Novotel Konya
Şehir merkezi 2.0 km mesafedeŞehir Merkezi 2.0 km mesafede, Sağlık kulübü, spa merkezi, tedavi odası ile birlikte 178 modern odaya sahip olan otel, Konya şehrinin merkezinde uygun konuma sahiptir.
Anemon Konya
Şehir merkezi 1.9 km mesafedeİnce Minare Müzesi 1.7 km mesafede, Konya şehrinin merkezinde Karatay Medresesi Müzesi’a yakın bir konumda yer alan bu otel, 183 oda sunmaktadır.
Bera Konya Hotel
Şehir merkezi 100 m mesafedeİnce Minare Müzesi 1000 m mesafede, Konya Şehir Merkezi semtindeki Alaaddin Camii’ın hemen yanında yer alan tesis, buhar banyoları, hamam ile lobideki bar sunmaktadır.
Dündar Hotel
Şehir merkezi 1.3 km mesafedeİnce Minare Müzesi 800 m mesafede, Buharlı hamam, Türk hamamı, masaj gibi olanakların yanı sıra 24 saat açık restorana sahip olan otel, Alaaddin Camii ‘ın yakınında merkezi konum sunar.
Dedeman Konya Hotel & Convention Center
Şehir merkezi 1.9 km mesafedeİnce Minare Müzesi 2.0 km mesafede, Konya şehrinin merkezinde yer alan tesis, buhar banyoları, Türk hamamı, masaj gibi olanakların yanı sıra 206 en-suite banyolu oda sunmaktadır.
Ozkaymak Konya Hotel
Şehir merkezi 1.7 km mesafedeİnce Minare Müzesi 900 m mesafede, Mevlana Müzesi yanında yer alan tesis misafirlerine geniş odalar ve buharlı hamam, Türk hamamı, masaj gibi imkanlar sunar.
Hilton Garden Inn Konya
Şehir merkezi 2.9 km mesafedeMevlana Kültür Merkezi 300 m mesafede, 24 saat açık restoranda yemeğin tadını çıkarabilir ve bu para karşılığında çok iyi otelde kalırken odanızdan açılan peyzaj manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.
Grand Hotel Konya
Şehir merkezi 14.6 km mesafede, Konya şehrinin iş bölgesinde yer alan bu otelde güneş terası, ortak dinlenme salonu, tenis kortu bulunmaktadır.
Ramada Plaza By Wyndham Konya
Şehir merkezi 7.0 km mesafede, Konya şehrinde Konya Büyükşehir Stadyumu’nin yanında yer alan bu otel, 24 saat açık restoran ve buharlı hamam, Türk hamamı, masaj sunmaktadır.