Lviv’de Gezilecek Yerler ve Konaklama Tavsiyeleri

Lviv Gezi Rehberi - Lebego1.Com

Lviv, vizesiz gidilen yerler arasında en popülerlerden olan , konumu sayesinde Ukrayna‘nın geneline hâkim olan Sovyet etkisinden uzak kalmayı başarmış, her yönden etkileyici bir şehir. Tarihi boyunca bağlantılı olduğu Orta Avrupa’nın seçkin atmosferini bünyesinde barındıran kent, mimariden gastronomiye kadar her konuda, ziyaretçilerine eşine az rastlanır deneyimler yaşatıyor. Eğer kentin zengin tarihine ve görkemli mimarisine dair detaylı bilgi edinmeyi amaçlıyorsanız, ziyaret önceliğinizi Lviv gezilecek yerler listesinde sıraladığım mekânlara verebilirsiniz.Lviv, Ukrayna’nın Polonya sınırı yakınlarında (70 km), Ukrayna’nın başkent Kiev’den sonraki turistik anlamda en popüler şehri diyebiliriz. Bir Odessa faktörü de var tabii ama, en azından Türkiye sınırları içinde Lviv’in şanının bir tık daha alıp yürüdüğünü söyleyebiliriz.Kültürel anlamda oldukça önemli bir şehir olan Lviv; ticari ve turistik açıdan da Ukrayna’nın önemli kentlerinden bir tanesidir. Lviv; Polonya’ya sınırı bulunan ve Lutsk, Rivne, Ternopil, Uzhhorod gibi şehirlere komşu olan gözde turistik rotalardan biridir.

Lviv’de Mutlaka Gezilecek Yerler

Tarihi ve doğal güzellikleri ile yıl içinde yüksek sayıda turist ağırlayan Lviv, gezginlerin gözde şehirleri arasındadır. Görenleri kendine hayran bırakan ve mutlaka görülmesi gereken yerler:

Lychakiv Mezarlığı

“Mezarlık gezmek” kulağa garip geliyor, değil mi? İlk duyuşta garip geldiğine kesinlikle katılıyorum ancak burayı gezerken hiç de öyle hissetmeyeceksiniz. Çünkü, burası tam anlamıyla bir açık hava müzesi!Burada yalnızca mezarlar değil, heykeller, anıtlar, tarihi şahsiyetlere ayrılmış özel yapılar gibi hem ürkütücü, hem gösterişli birçok nokta var.Lychakiv Mezarlığı, tüm mezar alanlarının şehir merkezinin dışına taşınmasına yönelik imparatorluk emri doğrultusunda 1787 yılında kurulmuş.42 hektarlık alana yayılan Gotik tarzdaki mezarlığın tasarımını, o dönem Lviv Üniversitesi Botanik Bahçesi’ni yöneten Karol Bauer yapmış.Yaklaşık 400 bin mezarın bulunduğu alan, hem kent hem de ülke tarihinde etkili olmuş şahsiyetlerin ebedi istirahatgahı konumunda.Yerel dildeki reform hareketlerinin başlamasına ön ayak olan Ivan Franko, General Roman Abraham, Mimar Zygmunt Gorgolewski alanda mezarları bulunan isimlerin başında geliyor.Mezarlıkta ayrıca Ukrayna Ulusal Ordusu Anıtı, Lviv’in Savunucuları Şehitliği, 1863 Ocak Asileri Tepesi gibi tarihi olaylar anısına oluşturulmuş özel mekânlar da yer alıyor.

Potocki Sarayı

Potocki Sarayı (Potocki Palace), Lviv’de gezilecek yerler arasında ilk sıralarda akla gelen noktalardan biri. Hem tarih, hem mimari, hem de sanat burada da bir arada.Saray 1880’li yıllarda, Başbakan Alfred Józef Potocki için ikametgâh olarak inşa edilmiş. Günümüzde ise Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın hizmetinde.Potocki ailesi sarayın tasarımı için Fransız Mimar Louis d’Overnu ile anlaşmış. Fransız mimar, Fransa’da 17 – 18. yüzyıllarda asillerin ve ayrıcalıklı sınıfın konaklaması için yapılan şehir saraylarının mimarisi “Hotel Particulier” yapı biçimini birebir kopyalamış.Böylece, ortaya Paris sokaklarından fırlamış gibi görünen büyüleyici bir yapı çıkmış. Lviv’de mimari genel olarak büyüleyici olsa da Potocki Sarayı’nı gördüğünüzde aradaki farkı anlayacaksınız.Sarayın içini de tabii ki gezebiliyorsunuz. İçerisi Kırmızı Oda (Red Hall), Mavi Oda (Blue Hall), Aynalı Oda (Mirror Hall) gibi isimlerle adlandırılmış ve çeşitli bölümlere ayrılmış durumda.

Lviv Yüksek Kale

Lviv Yüksek Kale (Lviv High Castle) ya da Lviv Yüksek Tepe (Lviv High Hill), Lviv’de gezilecek yerler arasında yer alan popüler nokta olsa da kimileri için hayal kırıklığı da olabilir.İlk olarak adında kale olsa da şu an bölgede bir kale yok. Aynı zamanda çok da aman aman bir yüksekliğe sahip değil. Ancak güzel yanları da elbet var. Gelin beraber göz atalım:Lviv Yüksek Kale, Vysokyi Zamok Park isimli bir parkın içerisinde yer alıyor. Yemyeşil bir parkta hem zaman geçirmek, hem de tarihi bir noktayı keşfetmek güzel bir deneyim oluyor.Kalenin en popüler özelliği ise şehri tepeden göreceğiniz keyifli bir manzara sunması. Özellikle güzel kareler çekmeyi sevenler için gün doğumu ve gün batımı enfes zamanlar.Bu manzara için parkın içerisinde 2 gözlem terası var. İlk teras daha alçakta yer alıyor, ikincisi ise en tepede yani 413. metrede bulunuyor.1250 yılında inşa edilen kalenin kalıntıları, 413 metrelik yüksekliğe sahip tepenin bu isimle anılmasına neden olmuş.

Virmenska Caddesi

Virmenska Caddesi ya da bilinen diğer adıyla Ermeni Sokağı ile devam edelim.Sokağın tarih sahnesine çıkışı, 13. yüzyılın ortalarına denk geliyor. Bu dönemde anavatanlarından Moğol istilası nedeniyle ayrılmak zorunda kalan Ermeniler’in bir bölümü, şehir duvarlarının kuzeyinde kalan bölgeye yerleşmiş.Bölgeyi kendi kültürel yapılarına uygun olacak şekilde geliştiren topluluk, kısa sürede ticarette ve sanatta öne çıkmış.Virmenska Sokağı, kültürel dokusunu günümüzde de sürdürüyor. Sokakta göz alıcı mimariye sahip eski evler, Ermeni Katedrali, Ermeni Avlusu gibi dikkat çekici birçok yapı bulunuyor.Bunun haricinde Virmenska Sokağı, sosyal açıdan da oldukça canlı. Sanat galerilerilerinden el işi ürünler satan dükkânlara, keyifli kafelerden konserlere sokakta birçok alternatif var.Renkli evlerle çevrili yol üzerindeki sanat galerileri arasından Dzyga Art Gallery ve Green Sofa Gallery zengin içerikleriyle öne çıkıyor. Hatta Dzyga’da sergilerin dışında caz konserleri de düzenleniyor.Kentte yaşayan Ermeni topluluğunun gündelik yaşam ritüelleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz, Virmenska Street’i de Lviv gezilecek yerler listenize dâhil edebilirsiniz.Tepenin ağaçlarla kaplı zirvesinde yürüyüş yaparken kalıntılarını görebileceğiniz askeri yapı, 1704’te İsveç Ordusu’nun gerçekleştirdiği saldırı sırasında ağır hasar görerek kullanılamaz hale gelmiş. Tepedeki kalenin yerini 1869’da Lublin Birliği Höyüğü almış.Anıtsal değere sahip yapı, birliğin kuruluşunun 300. yıl dönümü anısına inşa edilmiş. Hemen yakınındaki televizyon kulesinin yapımı ise 1957’de tamamlanmış.

St. George Katedrali

Lviv’in çoğu gezgine göre, hem içerideki atmosferi hem de dış mimarisiyle en etkileyici katedrallerinden sayılan St. George Katedrali ile devam edelim.Temeli 1744’te atılan St. George Katedrali‘nin inşası 1760 yılında tamamlanmış.Şehrin Batı yakasında, bir tepeye kurulu katedral, Barok ve Rokoko karışımı mimarisi aracılığıyla konuklarına kentteki diğer türdeşlerinden daha farklı bir atmosfer sunuyor.Mimar Bernard Meretyn ve Heykeltıraş Johann Georg Pinsel, bu atmosferi yakalayabilmek için hem Batı etkisini yansıtan hem de klasik Ukrayna kilise mimarisine uygun bir tasarım oluşturmaya çalışmış. Açıkçası ortaya çıkan sonuç bir hayli etkileyici olmuş.Katedralin içerisine girdiğinizde eserleri incelemeye “Ejderha Avcısı” lakaplı Aziz George’u tasvir eden heykelle başlayabilirsiniz.Ardından Meryem Ana’ya ait olduğuna inanılan ikona göz atabilirsiniz. Ayrıca, Katedralde Lviv’de görev yapmış birçok önemli din adamının mezarlarını görebilirsiniz.

Ivan Franko Parkı

Yeşil severler, şehir içinde yeşile hasret kalanlar buraya. Lviv’in en güzel parkları arasında yer alan Ivan Franko Parkı adım adım dolaşmak ya da gezi arası mini piknik molaları için mükemmel.Ukrayna’nın en eski parkı olarak gösterilen yeşil alan, 18. yüzyılın sonunda Kutsal Roma İmparatoru II. Joseph’in emri doğrultusunda kurulmuş.Öncesinde ise bu alanın mülkiyeti Cizvitlere aitmiş. Bu nedenle park, yerel halk arasında Cizvit Bahçeleri adıyla da anılıyor.İmparatorun dini topluluklara ait alanların yeniden düzenlenmesi ve halka açılmasına yönelik emri sonrasında lokanta işletmecisi Johann Höcht, 1799’da alanı kiralamış ve içerisine Fransız stili bir tesis kurmuş.1855’te ise bahçe bilimci Karl Bauer yeşil alanı yeniden tasarlayarak günümüzdeki parkın temellerini atmış. Huzurlu ortamı ile konuklarına şehrin gürültüsünden kurtulma imkânı veren park içerisinde bu çalışmalar sayesinde 50 farklı ağaç türü bulunuyor.Zamanınız bolsa hele ki Lviv’e bahar veya yaz aylarında gelmişseniz Lystopadovoho Chynu ve Krushelnytskoi sokakları arasında yer alan Ivan Franko Parkı’nı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Yerel Mimari ve Kırsal Yaşam Müzesi

Lviv Yerel Mimari ve Kırsal Yaşam Müzesi (Lviv Museum of Folk Architecture and Life) ya da bilinen diğer adıyla Shevchenkivskyi Hay, Lviv tatil programınıza eklemeye değer, keyifli bir yer.Büyük bir yeşil alan içerisinde faaliyetlerini sürdüren açık hava müzesi 1971 yılında kurulmuş.Devasa müzenin her bir köşesinde Batı Ukrayna’nın ahşap işçiliğinde öne çıkan mimarisine ve kırsal yaşama dair bilgiler bulunuyor.19. yüzyılın sonları, 20. yüzyılın başlarında Doğu Galiçya halkının yaşamını yansıtan müzede, Batı Ukrayna’nın Boikos, Lemkos ve Hutsuls isimli 3 etnik grubunun yaşamlarına keyifli bir yolculuğa çıkıyorsunuz.Evlerin, yel değirmenlerinin, kilisenin, okulun çevrelediği sokaklarda gezerken birden bölgeye özgü ürünlerin ekili olduğu tarlalarla ve el sanatları ile uğraşan ustaların tezgâhlarıyla karşılaşabilirsiniz.

Dominikan Katedrali ve Manastırı

Dominikan Katedrali (Dominican Cathedral), Lviv’in en eski katedrallerinden biri. Aynı zamanda içiyle, dışıyla en etkileyicilerinden. Dominikan Katedrali, Ukrayna Prensi Lev Danylovych’in eşi Macaristan Prensesi Constance’ın isteği doğrultusunda 13. yüzyılda kurulmuş.Kilise bölümü birkaç defa yangın nedeniyle kullanılamayacak duruma gelen yapı, günümüzdeki görünümünü 1749-1761 yılları arasında gerçekleştirilen yeniden inşa süreci sonunda elde etmiş.Kentin en eski yapılarından biri olduğu için gezginlerin yoğun ilgi gösterdikleri katedral ve manastır, 1970’li yıllardan bu yana Lviv Din Tarihi Müzesi’ne de ev sahipliği yapıyor. Bir de meraklısına Lviv’in zindanlarının meşhur bir kısmı da katedralin altında yer alıyor.Geç Barok mimariye özgü birçok ayrıntıyı görme fırsatı bulacağınız katedralden çıktıktan sonra doğusundaki meydana gidecek olursanız ise 16. yüzyılda Ukrayna’ya matbaanın gelmesini sağlayan Keşiş Federov’un heykelini de görebilirsiniz.Son olarak gelmişken katedralin de yer aldığı Museina Meydanı’nda kurulan antika pazarı da ilginizi çekebilir. Kitap, antika eşyalar ve daha birçok ürün satılıyor.

Lviv Ermeni Katedrali

Lviv Ermeni Katedrali (Armenian Cathedral of Lviv) yine Lviv’in en eski katedrallerinden ve Lviv’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirasları Listesi’ne eklenerek koruma altına alınan tarihi yapı Ermeni Sokağı’nda, Rynok Meydanı’na yalnızca birkaç adım mesafede yer alıyor. Ermeni Katedrali’nin tarihi 14. yüzyıla kadar uzanıyor. Yapı ilk olarak Caffa’dan gelen Ermeni bir tüccar tarafından 1363-1370 yılları arasında küçük bir kilise olarak inşa ettirilmiş.Hatta bu yapının tasarımında Kars’taki Ani Katedrali örnek alınmış. Ancak 1527’de çıkan yangında dini yapı ağır hasar görünce 1630 yılında genişletme çalışmaları yapılarak yeniden kullanıma alınmış.Kafkas esintileri taşıyan zarif mimarisi ile hayranlık uyandıran katedrali gezdikten sonra karnınızın acıktığını hissederseniz, hemen arkasındaki avluda faaliyet gösteren restorana gidebilirsiniz.Son derece huzurlu ortama sahip avlu, 17. yılın sonlarına doğru Başpiskopos Hunaniyan’ın isteği doğrultusunda inşa edilmiş. Ermeni gençlerin çeşitli etkinlikler için kullandıkları alanda birçok tarihi eser bulunuyor.

Korniakt Sarayı & İtalyan Avlusu

Korniakt Sarayı (Korniakt Palace) ve İtalyan Avlusu (İtalian Courtyard) ya da bilinen diğer adıyla İtalyan Mahkeme Bahçesi, Lviv’in kalbinde görülmesi gereken keyifli mekanlardan bir diğeri.Burada tam olarak ne var derseniz şöyle buyurun: Tarihi bir saray, keyifli bir avlu ve şehrin en etkileyici müzelerinden Lviv Tarih Müzesi.16. yüzyılda meydana gelen büyük yangın sonrasında kentte hâkim olan Rönesans stili mimarinin en güzel örneklerinden biri olarak gösterilen Korniakt Sarayı, Mimar Pietero Barbon gözetiminde 1580 yılında inşa edilmiş.Yapıların meydana bakan bölümlerinde en fazla 3 pencere olma zorunluluğunu aşan sarayı, şehir tarihindeki en zengin kişi olan Constantine Kornyakt yaptırmış.Sarayın en önemli bölümlerinden sayılan İtalyan Avlusu ise geçmişte mahkeme olarak kullanılıyormuş. Bu nedenle şu anda da İtalyan Mahkeme Bahçesi ismiyle de anılıyor.Sarayın mimarisi harici bir geçmişi kalmasa da ev sahipliği yaptığı Lviv Tarih Müzesi şehrin en iddialı müzelerinden. Bu nedenle müze severlerin zaman ayırmasını öneririm.Avlunun içerisinde ise 1586’da Lviv’de yapılmış çan, Utanç Sütunu’nun kalıntıları ile replikasını ve eskiden kentin simgesi olan aslan heykeli sizi bekliyor.

Boim Şapeli

Boim Şapeli (Boim’s Chapel), Lviv’de gözden kaçmayacak farklılıktaki yapılardan biri.Rynok Meydanı’nın yanındaki Katedral Meydanı’nda yer alan şapeli tanımak için çok çaba harcamanıza gerek yok. Simsiyah ve her bir yeri oymalarla süslü bir bina elbet gözünüze çarpacaktır.Boim Şapeli, 1609-1615 yılları arasında inşa edilmiş. Şarap ticareti ile ilgilenen ve Ukrayna vatandaşlığına geçtikten sonra belediye başkanlığı da yapan Macar asıllı Tüccar George Boim ve ailesinin ebedi istirahatgahı konumundaki yapı, Andrzej Bemer tarafından tasarlanmış.Mimar yapının Rönesans stilindeki tasarımını oluştururken Krakow’daki Wawel Katedrali’nin içerisindeki Sigismund Şapeli’nden ilham almış.Şapelin dış duvarlarında dini temalı birçok oyma heykel bulunuyor. Bunlar içerisinden en ilginç görünümü, Hz. İsa’yı bir elini başına götürüp üzüntülü halde oturur şekilde tasvir etmiş oyma sergiliyor.

Eczacılık Müzesi

Eczacılık Müzesi, Lviv’in en popüler turistik aktivitelerinden ve aynı zamanda önemli müzelerinden biri.1966 yılında kapılarını ziyarete açan Eczacılık Müzesi, askeri eczacı Wilhelm Natorp tarafından 1735’te kurulan ilaç dükkânında faaliyetlerini sürdürüyor.Bir yandan modern ilaçların satışı devam ederken, diğer tarafta eskiden kullanılan eşyaların sergileniyor olması müzeyi bir hayli ilginç hale getiriyor.İşletmenin müze haline getirilen giriş bölümünü gezerken ilk gazyağı lambası modellerinden birini ve tıbbi tedavi tanrısı Aesculapius ve kızı Hygeia’yı tasvir eden figürlerle bezeli ilaç ölçeğini görebilirsiniz.Bu odada ayrıca “Demir Şarabı” isimli içeceği de hediyelik eşya olarak satın alabilirsiniz. Eskiden satılacak malzemenin depolandığı bir sonraki alanda ise ilaç yapımında kullanılan ekipmanlar yer alıyor.

Shevchenka Bulvarı

Bulvar (Shevchenka Avenue) etrafındaki binaların mimari güzelliği, alışveriş olanakları ve yeme-içme mekanlarıyla gezginler için Lviv gezilecek yerler listelerinin vazgeçilmezlerinden biri.Yaklaşık 10 dakikada baştan sona yürüyebileceğiniz bulvarın her iki yanında araç trafiğine açık bölümler bulunuyor. Ağaçlarla çevrili orta kısmı ise soluklanmak için oldukça ideal.Şehrin en lüks caddesine sabah gelirseniz, Glory Café’de lezzetli bir Türk kahvaltısı ile güne başlayabilirsiniz.Bilime meraklıysanız, kahvaltının ardından 8 numaralı binanın altındaki Shevchenko Bilim Topluluğu’na ait kitapçıya uğrayabilirsiniz.Buradaki kitaplara göz atmayı bitirdikten sonra gezintinize her biri mimari yönden eşsiz detaylar barındıran 10, 17 ve 19 numaralı yapılarla devam edebilirsiniz.Lviv’de alışveriş yapmak istiyorsanız da bulvarın üzerindeki lüks mağazalara ve butiklere zaman ayırabilirsiniz. Lviv’de alışveriş, Lviv’den ne alınır konuları ilginizi çekiyorsa Lviv Alışveriş Rehberi‘ne de göz atmanızı öneririm.Eğer gezinti sırasında acıktığınızı hissederseniz, uygun fiyatlı Puzata Hata’da sunulan lezzetleri deneyebilirsiniz. Tatlı krizine ise Veronica’da çözüm bulabilirsiniz.

Bernardine Kilisesi ve Manastırı

Bernardine Kilisesi (Bernardine Church), Lviv’in en eski ve ihtişamlı yapılarından biri.Hem tarih severler, hem de mimariyle ilgilenenler için Lviv’de gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken bir nokta.Kilisenin tarihine keyifli bir yolculuk. 17. yüzyılın başlarında inşa edilmiş olmasına rağmen kilisenin tarihi 15. yüzyılın ortalarına dayanıyor.İtalyan ve Flemenk Yapmacılık stillerinin harmanlandığı tasarımıyla konuklarını büyüleyen dini yapının ön yüzünde ise Lviv’in en ihtişamlı Barok çalışmasını görebilirsiniz.Kilise, ilk inşa edildiğinde şehir dışında kaldığı için doğu ve güney duvarlarında savunma amaçlı kullanılabilecek bölümlere yer verilmiş.1733’te yapıya çan kulesi eklenmiş. Kilisenin ön tarafında bulunan ve Aziz John’u tasvir eden heykel ise çan kulesinin tamamlanmasından 3 yıl sonra yerleştirilmiş.Katolik kilisesi, II. Dünya Savaşı’nın ardından Ruslar’ın isteği doğrultusunda kapatılmış. 1991 yılında kapsamlı yenileme çalışmalarının ardından yeniden ibadete açılan yapıda hemen hemen her gün bir vaftiz töreni ya da ayin yapılıyor.İç kısmını süsleyen oyma sunaklar, heykeller ve freskler ile ilgi odağı haline gelen kiliseden çıktıktan sonra Hlyniany Kapısı’nı da görmenizi tavsiye ederim.

Kayıp Oyuncaklar Müzesi

Sıra dışı aktiviteler ve farklı mahalleler ilginizi çekiyorsa burası tam sizlik. Lviv Kayıp Oyuncaklar Müzesi (Lviv Yard of Lost Toys), 25 yıldan uzun bir süredir terk edilmiş, kayıp, istenmeyen oyuncaklara ev sahipliği yapan bir açık hava müzesi.Kayıp Oyuncaklar Müzesi’nin kuruluş öyküsü, bir mahalle sakini olan Vasly Petrovych’in oturduğu apartmanın yakınında 2 oyuncak bulmasıyla başlamış.Bulduğu eşyaları sahipleri gelip alsın diye apartmanın ortak bahçesindeki bir sundurmanın altına koyan Petrovich, zamanla koleksiyonunu genişletmiş ve gayriresmi olmasına rağmen bir hayli ilgi gören bir mekân yaratmış.Zamanla yüzlerce oyuncağa ev sahipliği yapmaya başlayan bahçede peluş oyuncaklar, bebekler, müzik aletleri, figürler ve bisikletler bulunuyor.Tüm bu eşyalar rastgele yerleştirilmek yerine belirli bir temaya göre gruplandırılmış. Yeni oyuncakların eklenmesi ve eskilerinin sahipleri tarafından geri alınması nedeniyle bahçedeki koleksiyon devamlı değişiyor. Bu nedenle ilk gittiğinizde gördüğünüz bir eşyayı sonraki ziyaretinizde yerinde bulamazsanız sakın şaşırmayın.Dilediğiniz zaman, dilediğiniz saatte ziyaret edebilirsiniz. Ancak benden söylemesi karanlıkta, özellikle yağmurlu ve sisli havalarda avlu oldukça ürkütücü görünebilir!

Lviv Silahhane Müzesi / Lviv Arsenal Müzesi

Lviv Tarih Müzesi’ne bağlı olan Lviv Silahhane Müzesi ya da Lviv Arsenal Müzesi (Lviv Arsenal Museum) isimleriyle bilinen bu müze, Lviv müzeleri arasında en merkezi ve popüler noktalardan biri.Arsenal Müzesi, “City Arsenal” adıyla anılan şehrin eski cephaneliği olan tarihi bir yapı içerisinde yer alıyor.Tarihi 14. yüzyılın sonlarına kadar dayanan bu bina savaş zamanlarında savunmada kullanılan en önemli binalardan biriymiş. Aynı zamanda günümüze kadar ulaşmayı başaran nadir binalardan da biri. Kısacası, Arsenal Müzesi’nin binası da şehir için oldukça sembolik.

Lviv Etnografya Müzesi, Sanat ve El Sanatları

Lviv Etnografya Müzesi, Sanat ve El Sanatları (Lviv Museum of Etnography, Arts and Crafts), Lviv’de hem bulunduğu yapı hem de içeriğiyle ilgi çekici müzeler arasında geliyor.Miskevycha Meydanı’nda yer alan müze eski Galiçya Tasarruf Bankası’nın (Galician Savings Bank) binasında yer alıyor. Binaya dışarıdan baktığınızda hem mimari hem de binayı süsleyen heykel ve motifler dikkatinizi elbet çekecektir.Binanın en meşhur kısmı ise tepede yer alan, sanayi ve tarımı temsil eden alegorik heykellerle süslenmiş kadın figürü.İçeriye girdiğinizde de binanın kendine has iç mimarisinden gözünüzü alamayacaksınız! Bir tablo gibi başınızın üzerinde yer alan tavanı, su mermerinden yapılan sütunları, merdivenleri ve pencereleriyle döneminin muhteşem bir örneği.Gelelim müzenin içeriğine. 3 katlı bir müze. Lviv’in en kapsamlı ve büyük müzelerinden biri. Sovyet kültürüyle yaşamı yansıtan eşyalar sergileniyor.O kültürün yaşamına şahit olacağınız eşyalar, iç mekânlar, mobilyalar, mücevherler, sofra eşyaları, vitray camlar, art nouveau posterler, 19. ve 20. yüzyıllardan kalma çeşitli dekoratif öğeler bulunuyor.Bir de dönem saatlerinin yer aldığı keyifli bir departman bulunuyor. Eğer denk gelirseniz geçici sergileri de ziyaret edebiliyorsunuz.

Lviv Memorial Müzesi

Müzenin adıyla başlamam gerek çünkü müzeye dair söylenen birçok isim var ve oldukça kafa karıştırıcı olabiliyor.Lviv Memorial Müzesi (Lviv Memorial Museum) en kısa adı olsa da Lontsky Hapishanesi (Lonsky Prison) ve İşgal Rejiminin Kurbanlarını Anma Müzesi (The Museum – Memorial of the Victims of the Occupation Regimes) isimleriyle de anılıyor.Müzeye geçecek olursam Lviv’de gezilecek yerler rehberi boyunca az çok bahsettiğim gibi Ukrayna tarih boyunca işgallerden sıkıyönetimlere, yangınlardan darbelere birçok badire atlatmış.Bu badireler arasında tarihe daha bir derin kazınanlar ise Nazi ve Sovyet işgali. İşte müze de tam olarak bu işgal rejimlerinde yaşanan trajedileri konu alıyor.Lviv Memorial Müzesi’nin yalnızca içeriği değil, bulunduğu yer de çarpıcı. Müze, farklı rejimlerde ülkede yaşanan tüm bu trajedilere uzun bir süre tanıklık eden Lontsky Prison isimli eski bir hapishanede bulunuyor.Yani aslında gezerken okuyup ettikleriniz, şahit olduklarınız bir zamanlar tam da orada, gerçekten yaşanmış şeyler. Bu da müzeyi çok çok daha etkileyici yapıyor.

Lviv Çikolata Fabrikası

Lviv Çikolata Fabrikası (Lviv Chocolate Factory) yani Lviv’in en lezzetli gezi noktasına hoş geldiniz!Orta Çağ’dan itibaren Lviv, lezzetli şekerlemeleri ile ününe ün katmış. 19. yüzyılda tüm Avrupa’yı lezzetli atıştırmalıklarla kendine bağlamış.Bugün ise kentte faaliyet gösteren tarihi Lviv Çikolata Fabrikası sayısız turisti lezzetiyle kendine bağlıyor!Çikolataya dair eğitimlerin de verildiği fabrikada, çikolata tutkunlarına tamamı el yapımı 39 farklı ürün sunuluyor.Fabrikanın ilk katında imalat bölümü yer alıyor. Buradaki cama yaklaşırsanız, el yapımı çikolataların deneyimli ustalar tarafından nasıl hazırlandığını görebilirsiniz.Sonraki iki katta, imalathanede hazırlanan ürünlerin açık ve ambalajlı halde satışları yapılıyor.Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız, özellikle ilk defa fabrikaya gelenlerin bilmedikleri ikinci kata çıkıp alışverişinizi daha az zaman harcayarak tamamlayabilirsiniz.İşletmenin son katında ise tatlı bir kafe bulunuyor. Hazır oradayken Lviv’in meşhur sıcak çikolatasını veya tazecik çikolatalarla beraber bir kahve içmenizi mutlaka öneririm.

Lviv Kahve Üreticisi

Şehrin bir başka lezzet noktasıyla devam edelim: Lviv Kahve Üreticisi. Çikolata fabrikasından, kahve dükkanından gezilecek yer mi olur diyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü, Lviv’de çikolata ve kahve yalnızca lezzet demek değil. Aynı zamanda birer kültür.2012 yılında hizmet vermeye başlayan Lviv Kahve Üreticisi, Lviv Eski Kent’in kalbinde yer alıyor. Kökenleri Lviv’in Avusturya-Macaristan İmparatorluğu yönetimi altında olduğu dönemde atılan kahve kültürü hakkında konuklara detaylı bilgi vermeyi amaçlıyor.Tabii konu hakkına bilgi edinirken zengin menüden damak tadınıza uygun bir seçim yapıp tazelenme imkânı da bulabiliyorsunuz.Lviv Kahve Üreticisi’nin ilk katında tıpkı Çikolata Fabrikası’nda olduğu gibi imalat bölümü buluyor.İmalathaneyi geçtikten sonra ise hediyelik eşya ve kahve satışının yapıldığı alana ulaşabilirsiniz. Dilerseniz burada oturup kahvenizi yudumlayabiliyorsunuz.Kahve madeni olarak adlandırılan yeraltı bölümünde ise kahve yapımına özel şovlar ve müze alanı var. Söylentiye göre eskiden madenciler kahve çıkarmak için burada çalışırmış.Üstelik, Lviv’de uzun dönemli bir planınız varsa yıl içerisinde düzenlenen eğitimlere katılıp sertifikalı bir kahve uzmanı haline gelebilirsiniz.

Rynok Meydanı

Rynok Meydanı (Rynok Square) ya da bilinen diğer adıyla Pazar Meydanı, Lviv’in en turistik yeri. Aynı zamanda da Lviv Old Town bölgesinin kalbi.Lviv tatili için amacınız öncelikle tarihi dokuyu hissetmekse, gösterişli Pazar Meydanı’nı Lviv gezilecek yerler listenizin ilk sırasına yazabilirsiniz. Zaten planlamasanız bile gün içinde birçok defa yolunuz buraya kesinlikle düşecektir. Meydan, Galiçya tahtında Prens I. Leo’nun oturduğu 13. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilmiş. Hem Polonya hem de Ukrayna tarihi için önemli birçok olaya sahne olmuş.Eskiden kentin tamamı gibi Rynok Meydanı’na da Gotik mimari hâkimken 16. yüzyıldaki yangın sonrasındaki yenileme çalışmalarında çoğu yapının tasarımında Rönesans stili tercih edilmiş.Rynok Meydanı’nda ilk yapmanız gereken ki çevrenizdeki o evleri görünce eminim ister istemez şöyle etrafı detaylıca süzeceksinizdır büyüleyici tarihi binaları incelemek.Adonis, Neptün, Diana ve Amphitria’yı tasvir eden heykellerle süslü meydandaki gezintinize Latin Katedrali’nden başlayabilirsiniz. Ardından Bandinelli, Sobieski ve Lubomirski saraylarını ziyaret edebilirsiniz.

Lviv Belediye Binası ve Ratusha Kulesi

Lviv seyahatlerinin vazgeçilmez ikilisiyle devam edelim. Lviv Belediye Binası (Lviv Town Hall) ve Ratusha Kulesi (Ratusha Tower), Rynok Meydanı’nın tam göbeğinde yer alıyor.Lviv Belediye Binası, tarihi boyunca yangın felaketleri nedeniyle defalarca yeniden yapılmak zorunda kalmış.İlk olarak 1357 yılında tamamen ahşap malzeme kullanılarak inşa edilmiş. 4 katlı yapının günümüzdeki görünümünü kazandığı çalışmalarsa 1827 yılında başlayıp 1835’te sona ermiş.Gerçekleştirilen son yeniden yapım süreci sırasında Viyana Klasik mimari stiline bağlı kalınmış.Ratusha Kulesi ise belediye binasına dahil bir saat kulesi. Mimar A. Bemer’in imzasını taşıyan kule, 65 metrelik yüksekliği ile konuklarına inanılmaz güzellikte kent manzarası sunuyor.Bu manzarayı izleyebilmek için öncelikle 350+ ahşap merdiveni çıkmak gerekiyor. Merdivenler dar ve uzun. Sıkıntı yaratacak bir sağlık probleminiz varsa dikkatli olmanızı tavsiye ederim.

Lviv Opera Evi

Lviv Opera Evi (Lviv Opera House) tartışmasız Lviv’in en önemli noktalarından biri. Hem mimarisi, hem ev sahipliği yaptığı çeşitli gösterileriyle her anlamda önemli.Rönesans ve Barok stillerinin başarıyla harmanlandığı mimarisiyle göz alıcı bir görünüm ortaya koyan yapı, Poltva Nehri’nin kıyısındaki bataklık alanın kurutulması sonucunda 1897-1900 yılları arasında inşa edilmiş.Tasarımını Mimar Zygmunt Gorgolewski’nin yaptığı Lviv Opera Binası, dış cephesiyle olduğu kadar içiyle de büyüleyici. Bana kalırsa dışına bakmakla yetinmeyin. Eğer fırsatınız varsa mutlaka içeriye de göz atın.Öncelikle Lviv Opera Evi’nde yıl boyunca ulusal opera ve bale topluluğunun yanı sıra çeşitli ülkelerden gelen sanatçılar da performanslarını sergiliyor.Bu performanslara bilet alıp Lviv’de opera deneyimini yaşamak isterseniz gelecek programlara şuradan göz atabilirsiniz. Ya da dilerseniz rehberli turlara katılarak içeriyi gezebilirsiniz. Rehberli turlar genelde 1 saat sürüyor.

Lviv’deki Festivaller

Yıl içinde yerli ve yabancı pek çok turistin katıldığı festivallerin düzenlendiği Lviv’de kültürel ve sanatsal açıdan oldukça keyifli anlar geçirebilirsiniz.

– Doughnut Festivali (Ocak)
– Çikolata Festivali (Mart)
– Lviv Moda Haftası (Mart)
– Lviv Uluslararası Çocuk Festivali (Mayıs)
– Uluslararası Müzik Festivali (Mayıs ve Haziran)

Lviv’de Ne, Nerede Yenir?

Lviv mutfağı tatlı ve balık severler için oldukça lezzetli alternatifler sunar. Lviv’e seyahat ettiğinizde Trout, Galician Strudel ve Lviv Syrnyk gibi lezzetlerin tadına mutlaka bakmalısınız.

– Lviv syrnyk, Galician Strudel: Nad Tsukerneyu
– Trout, Lazanky: Bratello
– Labchanka: Cukor Red

Lviv’de Ne, Nereden Alınır? Lviv Alışveriş

Lviv’e gittiyseniz ilk uğramanız gereken yerler kahve ve çikolata dükkanları olmalıdır.Muzeina Caddesi’nde bulabileceğiniz dükkânlardan nefis çikolatalar ve kahveler satın alabilirsiniz.Bunun yanında Rynok Meydanı’nda bulunan dükkânlardan alacağınız ahşap işlemeli ürünler ve matruşkalar da ülkenin kültürel yapısının simgeleri arasındadır.Büyük markaları bulabileceğiniz alışveriş merkezleri ise Shop Under Kumpel veya Magnus Shopping Center’dır.

Lviv’e Ne Zaman Gidilir?

Yarı topikal iklimin hâkim olduğu ve kış aylarının soğuk geçtiği Lviv’e seyahat etmek için en uygun dönem havanın ısındığı ilkbahar ve yaz aylardır.Özellikle mayıs ve ekim ayları arasında 20 derece civarındaki havalar Lviv seyahati için oldukça uygundur. Lviv seyahatiniz için en az 2-3 günlük bir plan yapmanız tavsiye edilir.

Lviv Gece Hayatı

Avrupa’da gece hayatının en hareketli olduğu şehirlerden biri olan Lviv’de dans ve eğlence mekânları oldukça fazladır.Güney Amerika kültüründen Avrupa kültürüne pek çok dans ve eğlence anlayışının bulunduğu Lviv’de; Millenium Club, Metro Club ve Fashion Club’da eğlencenin tadına varabilirsiniz.Eğlenceyi yemek ile birleştirmek isteyenler içinse Rafined People iyi bir alternatiftir.

Lviv Ulaşım

Lviv’de oldukça gelişmiş bir ulaşım ağı bulunur. Tramvay, otobüs, troleybüs ve taksi ile şehrin her noktasına ulaşım sağlayabilirsiniz.Lviv Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım; otobüs, troleybüs, taksi ve tramvaylar ile sağlanmaktadır. Lviv Havalimanı’ndan şehir merkezine 10.30-20.30 saatleri arasında hizmet veren tramvaylar ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Dilerseniz 48 ve 95 numaralı otobüslerle veya 9 numaralı troleybüs ile de şehir merkezine ulaşım sağlayabilirsiniz. Daha hızlı bir ulaşım için 15 dakikada şehir merkezine ulaşım sağlayan taksileri de kullanabilirsiniz. Seyahatiniz için araç kiralamak isterseniz Pegasus araç kiralama hizmeti sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Seyahat tarihlerinize göre sunulan araç seçeneklerinden seçeceğiniz aracı havalimanından teslim alabilirsiniz.

Lviv’de Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri

Doğu Avrupa’daki nadide şehirlerden bir tanesi olan Lviv konaklama konusunda uygun seçenekler sunar. Şehirde gezilecek yerlere yakın pek çok otel bulabilirsiniz.Özellikle Pustomyty, Yavoriv ve Zhovka bölgelerindeki otellerde konaklayarak hem bütçenizi koruyabilir hem de şehir merkezine yakın olabilirsiniz.Bu bölgelerde bulunan Kapa Hotel, Hotel Styl ve Hotel Tustan, en sık tercih edilen konaklama seçenekleri arasında yer alır.

Rius Hotel Lviv

First Ukrainian Theatre for Children and Youths 100 m mesafede, Lviv Devlet Akademik Opera ve Tiyatrosu’a kısa bir mesafede yer alan bu otel, 52 iş oda ile iş konaklama sunmaktadır.

Swiss Hotel

Şehir merkezi 300 m mesafede, The Palace of Justice 100 m mesafede, Şehrin alışveriş bölgesinde yer alan otel, Roma banyo tedavisi, buhar banyoları, masaj ile birlikte en-suite banyolu odalar sunmaktadır.

Hotel Sonata

Şehir merkezi 5.6 km mesafede, The Holy Trinity Church in Sykhiv 800 m mesafede, Lviv şehrinin Arena Lviv’a yakın olan otel, klasik dekorlu 122 odadan oluşmaktadır.

Grand

Şehir merkezi 300 m mesafede, Museum of Ethnography and Arts and Crafts 100 m mesafede, Armenian street’dan birkaç dakika uzaklıkta merkezi konuma sahip olan bu otel, 121 rahat oda ve üst sınıf restoran sunmaktadır.

Ibis Styles Lviv Center

Şehir merkezi 500 m mesafede, The Palace of Biesyadetskikh 200 m mesafede, I Lyudy, I Lyalky’nin yanında yer alan bu çekici tesis özel yüzme havuzu ve tren istasyonuna uzak olmayan 77 oda sunar.

Danylo Inn

Şehir merkezi 200 m mesafede, Latin Katedrali 200 m mesafede, Özel yüzme havuzuna sahip bu tesis, Blessed Virgin Fountain ve Lychakiv Mezarlığı’a kısa bir mesafede yer almaktadır.

Blum Hotel

Şehir merkezi 500 m mesafede, Lviv Ivan Franko Ulusal Üniversitesi 200 m mesafede, Bahçe manzaralı 28 oda sunan otel, Prospekt Svobody semtinde, Lychakiv Cemetery’a sadece birkaç adım mesafede yer almaktadır.

Jam Hotel Hnatyuka

Şehir merkezi 400 m mesafede, Museum of Ethnography and Arts and Crafts 100 m mesafede, Church of St. Olha and Elizabeth’nın yanında yer alan otel, şehir manzaralı 35 odadan oluşuyor.

Central Hotel

Şehir merkezi 200 m mesafede, Latin Katedrali 100 m mesafede, Lviv şehrinin kalbinde Shevchenka Bulvarı’a yakın bir konumda yer alan bu otel, 11 oda sunmaktadır.

On The Square Guesthouse

Şehir merkezi 300 m mesafede, Something Interesting Gallery 100 m mesafede, Inanılmaz deniz manzarasına sahip bu daire, Old Town’nın yakınında bulunup balkon sunar.

Etude Hotel

Şehir merkezi 700 m mesafede, I Lyudy, I Lyalky 200 m mesafede, St. Onuphrius Church & Monastery’dan sadece 1.6 km uzaklıktaki otel çocuklar için bebek karyolaları, masa oyunları ve 19 oda içermektedir.

The Heart Of Lviv Apartments – Lviv

Şehir merkezi 400 m mesafede, Gallery of the History of Ukrainian Military Uniforms 100 m mesafede, Tren istasyonunun hemen yanında yer alan dairede mikrodalga fırın, elektrikli su ısıtıcısı, buzdolabı içeren tam donanımlı mutfak bulunmaktadır.

Hotel Plazma

Şehir merkezi 200 m mesafede, Museum of Ethnography and Arts and Crafts 200 m mesafede, Lviv şehrinin Forum Lviv’a yakın olan otel, sıcak renkli dekorlu 15 odadan oluşmaktadır.

Hotel Lviv

Şehir merkezi 800 m mesafede, The Palace of Arts 1000 m mesafede, Ukrayna yemekleri ve özel yüzme havuzu sunan bu otel, Zankovetski Drama Theater’a sadece 5 dakikalık yürüme mesafesinde merkezî bir konuma sahiptir.

Dream Hostel Lviv

Şehir merkezi 400 m mesafede, The Palace of Arts 700 m mesafede, Otel, yöresel mutfağından yemekler sunan klasik 24 saat açık restorana sahip olup Lychakiv Mezarlığı’nın hemen yakınında yer almaktadır.

Premier Hotel Dnister

Şehir merkezi 1000 m mesafede, Oleksa Novakivsky Artistic and Memorial Museum of 200 m mesafede, Lviv şehrinin kalbinde yer alan otel, özel yüzme havuzuna ve bünyesinde bahçedeki restorana sahiptir.

Taurus Hotel & Spa

Şehir merkezi 1.5 km mesafede, Lesya Ukrainka National Academic Theatre 500 m mesafede, Şık mimariye sahip bir binada yer alan bu 6 katlı otel, S lounge’a çok da uzak değildir.

George Hotel

Şehir merkezi 500 m mesafede, Lviv şehrinin ideal bir yerinde bulunan otelde konuklar panoramik manzaranın tadını çıkarabilir ve açık havuzda serinleyebilir.

You May Also Like

About the Author: admin

Copyright © 2022 Lebego1.Com » Türkiye ve Dünya'da Gezilecek Yerler. All Rights Reserved.
Rize Günübirlik Turlar