Malatya’da Gezilecek Yerler ve Konaklama Tavsiyeleri

Malatya Gezi Rehberi - Lebego1.Com

Şehrin oldukça eski bir tarihe sahip olması ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olması, tarihi yapılar açısından birbirinden farklı seçenekler sunmaktadır. Tarihi yerler, Malatya şehir merkezinde ve Eski Malatya olarak da bilinen Battalgazi ilçesinde yoğunluktadır. Bir diğer yandan şehrin önemli konumu ve coğrafi özellikleri, doğal güzelliklerinin de oldukça çeşitli olmasını sağlamıştır. Darende ve Akçadağ mevkii Malatya tarihi yerler, Malatya doğal güzellikleri ile gezilecek yerler arasındadır. Malatya tipik karasal iklim özelliğine sahiptir. Kışları soğuk ve yağışlı, yazları ise sıcak ve kuraktır. Bu nedenle şehre gidilebilecek en güzel zaman ilkbahar ve yaz aylarıdır.Şehirde irili ufaklı birçok akarsu bulunmaktadır. Ayrıca şehrin Elâzığ ile sınırını oluşturan Murat Nehri de Malatya’nın can suyu niteliğindedir. İlkbahar ayları; özellikle bu su kaynaklarını ziyaret etmek ve çevresinde oluşan mükemmel manzaraya tanıklık etmek için ideal bir dönemdir.Şehir merkezine 25 km uzaklıkta bulunan havalimanına ulaşım yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Kendine has kültürü ve köklü tarihi ile en çok turist çeken doğu illerinden biri haline gelmiştir.Coğrafi konumu ve tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Malatya, Cumhuriyet’in ilanı ile il olmuştur.İpek ve Kral yolları üzerinde kurulan bu şehrin tarihi Neolitik Çağ’a kadar uzanmaktadır. Türkiyenin en kalabalık 27.ilidir. Malatya iline bağlı 13 ilçe bulunmaktadır.Malatya gezilecek yerlerinin bir bölümü merkezde toplanmış ve birbirine yakın konumda olsa da, bazı gezilecek yerler, Malatya ilinin ilçelerinde bulunduğu için birkaç gün ayırılması gerekmektedir.

Malatya’da Mutlaka Gezilecek Yerler

Malatya’da nereye gidilir, nereleri gezebilirim diye düşünüyor olabilirsiniz. Bizler de bu yüzden Malatya’da gezilecek yerleri derledik. Zengin kültürel mirası ve yeşil doğası ile Malatya, gezilecek yerler açısından Türkiye’de önemli bir yere sahiptir. O zaman hemen tanıtmaya başlayalım!

Levent Vadisi

Malatya ilinin Akçadağ ilçesine bağlı Levent köyü sınırları içerisinde bulunan Levent Vadisi, şehir merkezine 47 kilometre uzaklıktadır. Hem tarihi dokusu hem de doğal güzellikleri ile dikkat çeken vadi, Malatya gezisi sırasında mutlaka görülmesi gereken bir yer olarak değerlendirilmektedir. Son yıllarda bölgede tarihi gezilere ek olarak paraşüt, kaya tırmanışı, kampçılık ve doğa yürüyüşü gibi alternatif aktiviteler düzenlenmektedir. Birçok bölgede olduğu gibi doğal yerler, Malatya ilinde de çeşitli aktivite seçenekleri sunmaktadır.Levent Vadisi’nin eşsiz manzarasının rahat izlenebilmesi için 2012 yılında vadiye bir seyir terası inşa edilmiştir. 104 metre yükseklikte düz bir kaya bloğunun üzerine inşa edilen seyir terasının 8,5 metrelik bölümü boşluğa uzanmaktadır. Konumu ve manzarası ile bu teras, vadinin tanınmasına katkı sağlamıştır.Malatya’da doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Malatya gezi rehberi sayfasında listeledi.

Malatya Müzesi

İlk olarak 1971 yılında oldukça küçük bir müze olarak ziyarete açılan Malatya Müzesi, daha sonra 1979 yılında Kernek Meydanı’nda yer alan büyük binasına taşınmıştır. Bu müzede Malatya ve çevresinde yapılan kazılarda ortaya çıkan tarihi eserler sergilenmektedir. Neolitik Çağ’dan Osmanlı Dönemi’ne kadar birçok esere ev sahipliği yapan müzenin en önemli eserleri M.Ö. 8000’li yıllara ait kireçtaşından heykelciklerdir. Bu heykelcikler Cafer Höyük’te çıkarılmıştır. Müzenin içerisinde sergilenen Karakaya Barajı altından çıkarılan eserler de oldukça değerlidir. Arslantepe’de kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan ve Eski Tunç Dönemi’ne ait olduğu saptanan bronz kılıç ve mızrak uçları da dikkat çekmektedir. Tarih severler tarafından mutlaka görülmesi gereken yer arasındadır.

Yeni Cami (Hacı Yusuf Cami)

Hocazade Hacı Yusuf tarafından 1843 yılında inşa edilen ve ayrıca bir diğer ismiyle halk arasında Hacı Yusuf Cami olarak bilinen Yeni Camii, Malatya il merkezinde yer almaktadır. 1893 yılında yaşanan büyük zelzele sonrasında caminin tamamı yıkılmış ancak caminin minaresi şerefesine kadar sağlam kalmıştır. Günümüzde camide bulunan minare, hala ilk yapılan minaredir. Yıkılan caminin yerine yenisi II. Abdülhamit’in katkılarıyla inşa edilmiştir. Ancak yapım sırasında yaşanan aksaklıklar nedeni ile cami ancak 1913 yılında tamamlanmıştır. Üç girişe sahip olan caminin, orijinal minaresi doğu bölümünde yer alır. Yeni Cami’nin eski minaresinin yanına yeni minarenin inşa edilmesi sırasında Hıristiyan bir işçinin minareden düşerek ölmesi sonucunda minareye 15 gün hapis cezası verilmesi ise caminin ilginç hikayeleri arasında yer almaktadır.

Malatya Kalesi (Eski Malatya Şehir Surları)

Malatya Kalesi’nin yapımına M.S. 79 yılında başlanmıştır ancak uzun yıllar tamamlanamamıştır. Titus Livius döneminde kalenin yapımına başlanmış, Traianus tarafından 98–117 yılları arasında genişletilmiş, 525–575 yılları arasında Justinianos döneminde tamamlanmıştır. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ne göre 95 burç ve 11 kapıya sahip olan kale, 2850 metre uzunluğunda inşa edilmiştir. Yıllar boyunca birçok bölümü aşınmış olsa da 550 metrelik kısmı günümüze kadar gelmeyi başarmış ve Battalgazi Belediyesi tarafından restore edilmiştir. Kale içerisinde bulunan tarihi yerler, Malatya ziyaretine gelenler için oldukça dikkat çekicidir. Şehir merkezine 11 kilometre uzaklıktaki Malatya Kalesi, Battalgazi ilçesinde bir konuma sahiptir. Malatya il merkezine yakın konumu nedeni ile sıklıkla ziyaret edilen tarihi yapılardan biridir.

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, Malatya iline bağlı Battalgazi İlçesi, Alacakapı Mahallesi’nde konumlandırılmıştır. IV. Murat zamanında Bosnalı Silahtar Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilen kervansaray, tipik Osmanlı kervansarayı özelliklerine sahiptir.Kervansarayın 12 odası, dükkanları, 1 havuzu ve 2 hancı odası bulunmaktadır. Bu 12 oda misafirlerin konaklaması için inşa edilmiştir. 2007–2010 yılları arasında restorasyonu tamamlanan kervansaray günümüzde Malatya ilinde çocuklar için sanat ve eğitim faaliyetleri düzenlenen bir merkez haline gelmiştir.Özel aktivitelerin ve düzenlenen turların dışında bu tarihi yapıyı günlük ziyarete gelen kişi sayısı 300’ün üstündedir. Kervasaray, görülmesi gereken yerler arasında önemli konuma sahiptir. Yapı içerisindeki simgesel yerler, Malatya ilinin mimari özelliklerini yansıtmaktadır.Bir turizm merkezi haline gelmiş olan kervansarayda her yıl Eylül ayında Melita’dan Battalgazi’ye Tarih Kültür Arkeoloji ve Sanat Günleri düzenlenmektedir.

Orduzu

Malatya ilinin küçük ve harika bir kasaba görünümüne sahip Orduzu mevkii, lahanası ve kayısı bahçeleri ile ünlüdür. Her yıl düzenlenen Malatya Kayısı Festivali ile bu bölge adını tüm ülkeye duyurmuştur. Orduzu’nun en önemli mahallesi Arslantepe’dir. Burada bulunan höyük, 7 farklı medeniyeti ağırlamıştır ve ülkenin en büyük höyükleri arasında yer alır. Tarihsel öneminin yanı sıra bölge tam bir doğa harikasıdır. Hem tarihi hem de doğal güzellikleri bir arada sunmasından ötürü Malatya gezilecek yerler listesine dahil edilmiştir.Orduzu mevkiinin tamamı ve bölgede bulunan Pınarbaşı Mesire Alanı, hem şehir halkı hem de ziyaretçiler tarafından yoğun ziyaret alan bölgeler arasında yer alır. Mesire alanları içerisinde yer alan gölet ve çevresindeki yemyeşil ağaçlar, ziyaretçilere doğa ile iç içe bir gün geçirme imkanı sunmaktadır.

Battalgazi Ulu Cami

Battalgazi ilçesi, Eski Malatya olarak da anılmaktadır. Bu ilçede bulunan Ulu Cami, şehrin önemli dini yapıları arasında yer alıyor. Tarihi 7. yüzyıla dayanmaktadır fakat günümüzde ziyaret edilebilen formu, 1224 yılında Selçuklu hükümdarı Alaaddin Keykubat döneminde inşa edilmiştir. Cami, Selçuklu Dönemi’nde birçok kez onarımdan geçmiş olmasına rağmen özgünlüğü kaybetmemiştir. İran’da yer alan Büyük Selçuklu camileri ile benzer mimari özellikler taşımaktadır. Yakup Bin Ebubekir tarafından inşa edilen caminin hat işlerini Ahmet Bin Yakub, taş işlemelerini ise Üstad Hüsrev el-Benna yapmıştır. Caminin tuğladan yapılmış bölümleri, ilk yapım dönemlerinden kalmadır. Taş olarak inşa edilmiş kısımlar ise sonradan eklenmiştir. Malatya gezilecek yerler listesinde önemli bir konuma sahiptir.

Malatya Atatürk Evi

Eski halk evi binası olan Malatya Atatürk Evi, Malatya il merkezine bağlı Büyük Hüseyinbey Mahallesi’nin Yunus Emre Caddesi üzerinde bir konuma sahiptir.1981 yılında düzenlenmiş ve ziyarete açılmıştır. Atatürk’ün Malatya ziyareti sırasında konakladığı bu binanın girişinde yer alan iki odada Atatürk’ün kullandığı işlemeli sehpa, koltuk ve masa sergilenmektedir. Girişin solunda ise Atatürk kitapları bulunuyor. Ayrıca bu evin bir de geniş salonu yer alıyor. Cumhuriyet Dönemi’ne ait fotoğraflar burada sergilenmektedir. Malatya gezilecek yerler listesinde önemli bir konuma sahiptir.

Karakaya Baraj Gölü

Malatya ilinin önemli turizm alanlarından biri olan Karakaya Baraj Gölü, Türkiye’nin ikinci büyük barajı olma özelliğini taşımakta ve güzel bir manzara sunmaktadır.Kültür ve Turizm koruma alanı kapsamına alınan Karakaya Baraj Gölü’nün çevresinde turistik tesisler hizmet vermekte, bölgede feribot işletmesi çalışmaları yapılmaktadır. Türkiye’nin en uzun demiryolu köprüsü de bu gölün üzerinde yer alır.Günübirlik gezilerin yanı sıra, bölgede bulunan tesisler konaklamalı gezilere de imkan tanımaktadır. Malatya gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yerini almıştır.

Beşkonaklar Etnografya Müzesi

Geleneksel Malatya Konakları’nın en önemli örneklerinden biri olan Beşkonaklar, 1900’lü yılların başında inşa edilmiştir. Saray Mahallesi’ne bağlı Sinema Caddesi üzerinde bulunan bu konaklar, 5 tanedir ve yan yana dizilmiştir. Bu konakların her biri iki katlı olmakla birlikte sokağa açılan kapıları bulunmaktadır. Beşkonaklar, Malatya ilinde düzenlenen çeşitli kültürel ve sanatsal faaliyetlere ev sahipliği yapmaktadır. Bu konakların iki tanesi ise 2008 yılından bu yana Etnografya Müzesi olarak hizmet vermektedir. Uzun yıllar restorasyon çalışmaları nedeni ile kapalı kalan müze, 2017 yılında yeniden ziyarete açılmıştır. Müzenin içerisinde Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait para ve saat keseleri, tarım araçları, takılar, saatler, silahlar, mühürler, dokuma araçları, müzik aletleri ve günlük kullanım araçları sergilenmektedir. Restorasyon çalışmaları sonrasında Geleneksel Malatya Evi düzenlemesi de yapılmıştır.

Tohma Çayı Kanyonu

Malatya ilinin Karakaya Baraj Gölü’nde son bulan Tohma Çayı Sivas’ta doğarak gelmektedir. Fırat Nehri ’nin önemli bir koludur.Bu çay, Malatya iline bağlı Darende ilçesinden geçerken, 20 kilometre uzunluğunda bir kanyon oluşturmaktadır.Somuncu Baba Camii ile Taş Köprü arasında bulunan kanyonun iki yanı da dik kayalıklardan oluşmaktadır ve bu kayalıkların üzerinde oluşan mağara şeklindeki yapılar ve doğal oyuklar kanyona farklı bir görünüm kazandırmaktadır. Son yıllarda, Malatya ilinde doğa sporları açısından oldukça talep gören bir alan olan Tohma Kanyonu, trekking, rafting ve tırmanış aktivitelerine oldukça elverişli bir yapıdadır. Ülkemizin sayılı rafting alanlarından biri burada yer alır. 4 kilometre uzunluğa sahip olan rafting alanında bu aktivite 45 dakika boyunca gerçekleştirilebilmektedir. Doğaseverler tarafından görülmesi gereken güzergahlar arasında bulunmaktadır.Sadece raftingcilerin değil, hem doğa tutkunlarının hem de fotoğrafçıların dikkatini çeken Tohma Çayı Kanyonu’na, Somuncu Baba otoparkından 10 dakikada ulaşılabilmektedir.

Arslantepe Ören Yeri

Malatya iline bağlı Orduzu beldesinde yer alan Arslantepe Ören Yeri, şehir merkezine 7 kilometre uzaklıktadır. Arslantepe Ören Yeri, Türkiye’nin en büyük höyüklerinden biri olma özelliğine sahiptir. Arslantepe Höyüğü üzerinde yapılan kazı çalışmalar sonucunda burada ilk yerleşimin M.Ö. 5000 yılına kadar dayandığı ve köklü bir geçmişinin olduğunu ortaya çıkarmıştır. Roma ve Bizans dönemlerine tanıklık eden Arslantepe’de yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılan eserlerin bir bölümü Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, bir kısmı da Malatya Müzesi’nde sergilenmektedir.

Arslantepe Açık Hava Müzesi

Arslantepe Ören Yeri’nin yanında yer alan Arslantepe Açık Hava Müzesi üzerinde bulunan eserler, oldukça dikkat çekicidir. Arslantepe Höyüğü üzerinde yapılan ilk kazılarda ortaya çıkarılan aslan ve Kral Tarhunza heykelleri, o dönemde Malatya sınırlarında bir müze bulunmadığından dolayı Ankara’ya gönderilmiştir.Günümüzde ise Arslantepe Açık Hava Müzesi’nin girişinde bu heykellerin birebir kopyaları ziyaretçileri karşılamaktadır. Malatya’da görmeniz gereken yerlerin başında gelmektedir.

Yusuf Ziya Paşa Cami

Malatya il merkezine bağlı İzzetiye Mahallesi’nde bulunan Yusuf Ziya Paşa Cami, dikdörtgen plan üzerine inşa edilmiştir. Yusuf Ziya Paşa tarafından 1793 yılında yaptırıldığı camiye ait kitabe üzerinde belirtilmektedir.Dört adet ahşap sütuna bağlı ahşap çatı kısmı, taştan yapılmış yan duvarlar üzerindedir. Sade yapılmış mihrabı, güney duvarının ortasında yer almaktadır. İbadete açık olan camiye giriş ücretsizdir.

Turgut Özel Tabiat Parkı

Doğal güzelliği ve gezilecek yerleri ile zengin olan Turgut Özal Tabiat Parkı, Malatya il merkezine bağlı Orduzu beldesinde yer alır. Bölgedeki en önemli kaynak değeri Pınarbaşı Göleti’dir. Ekolojik alanda endemik türler tespit edilmiştir.Turgut Özal Tabiat Parkı içerisinde bulunan simgesel yerler, Malatya halkı ve turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Yapılabilecek aktiviteler arasında ise bisiklet turu, piknik, doğa yürüyüşü, olta balıkçılığı ve fotoğrafçılık gibi seçenekler yer alır.

Günpınar Şelalesi

Malatya iline bağlı Darende ilçesinde bulunan Günpınar Şelalesi, ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıktadır. Tohma Çayı üzerindeki Günpınar Şelalesi, 50 metre yükseklikten üç kat halinde akmaktadır. Bu akış şekli ve şelalenin çevresindeki yemyeşil alan doğal güzellikler açısından görsel bir şölen oluştururken, şelalenin su kaynağına doğru oluşmuş olan 1,5 kilometre uzunluğundaki doğal yürüyüş parkuru, keyifli bir dağ yürüyüşü imkanı sunmaktadır. Şelalenin ana kaynağının haricinde sol tarafından akan doğal kaynak suyu, kış aylarında tamamen donmakta ve ziyaretçilerine oldukça farklı bir manzara sunmaktadır. Günpınar Şelalesi’nin çevresi, ziyaretçiler için düzenlenmiştir ve şelalenin çevresinde bulunan tesisler, restoran ve kafe olarak hizmet vermektedir. Malatya ilinin Darende ilçesinden Kayseri yönüne hareketle, yolun 3. kilometresinde bulunan Günpınar Köyü sapağından giriş yaparak, şelale mevkiine ulaşım sağlanmaktadır. Mutlaka görülmesi gereken bir yer olarak değerlendirilmektedir.

Malatya Günübirlik Gezilecek Yerler

Malatya ziyaretinizde ekstra zamanının varsa, çevre illerdeki yerleri keşfe çıkmak keyifli olacaktır.

Nemrut Dağı

Malatya il sınırı ile Adıyaman il sınırı arasında yer alan Nemrut Dağı, Malatya il merkezine 95 kilometre uzaklıktadır. UNESCO tarafından Dünya Mirası listesinde yer alan dağ, 2150 metre yüksekliğe sahiptir. Burada hem tarihi hem de doğal güzellikleri görmeniz olasıdır. Gezilecek yerler açısından tek başına zengin seçenekler sunmaktadır.

Saklıkapı Kanyonu

Elazığ ilinin Baskil ilçesinde bulunan Saklıkapı Kanyonu, Malatya merkeze 79 kilometre uzaklıktadır. Elazığ Baskil ilçesinde bulunan kanyon, karstik oluşumları, flora ve faunası ile ön plana çıkmaktadır. Ucu Fırat Nehri’ne açılan bu kanyonunun uzunluğu 4 kilometredir. Gezilmesi gereken yerler arasındadır.

Hazarbaba Kayak Merkezi

Elazığ ilinin Sivrice’de yer alan Hazarbaba Kayak Merkezi, Malatya il merkezine 110 kilometre uzaklıktadır. 2347 metre yükseklikte konumlandırılmış kayak merkezi, Hazarbaba Dağı tepesinde yer alır. Burada konaklayabileceğiniz tesisler de mevcuttur.

Malatya’daki Festivaller

Malatya zengin tarihi ve kültürel yapısı ile dikkat çeker. Kültürel yapısına paralel olarak şehirde her yıl çeşitli festivaller düzenlenir.Tüm festival ve etkinlik programına Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün web sitesinden ulaşabilirsiniz. Yıl içerisinde düzenlenen çeşitli festivaller:

-Anadolu Kitap ve Kültür Festivali (Nisan- Mayıs)
-Yeşilyurt Kiraz Festivali (Haziran-Temmuz)
-Uluslararası Kayısı ve Kültür Festivali (Temmuz)
-Uluslararası Erguvan Kültür Festivali (Temmuz)
-Kayısı Festivali (Temmuz)
-Darende Güreş ve Kültür Festivali (Ağustos)
-Arapgir Bağbozumu Şenlikleri (Eylül)
-Uluslararası Film Festivali (Kasım)

Malatya’da Ne, Nereden Alınır?

Malatya’da tarihi dokusuyla hizmet veren Şire Pazarı, Esnaflar Çarşısı ve Bakırcılar Çarşısı’ndan alışveriş yapabilirsiniz. Malatya halı ve kilim dokumacılığı ile ön plana çıkar; şehre özel bir şey almak isterseniz yöresel halı ve kilim dükkanları ile ön plana çıkan Esnaflar Çarşısı’nı ziyaret edebilirsiniz. Malatya’dan alınabilecek bir diğer ürün ise tahta çivili ayakkabılardır. Günümüzde terk edilmeye yüz tutmuş bir el sanatı olan bu ayakkabıları Arapgir ilçesinde bulunan Erol Hakan Tahta Çivili Ayakkabı Dükkânı’ndan alabilirsiniz.

Malatya’da Ne, Nerede Yenir?

Malatya’ya giderseniz insanı karar vermekte zorlayacak çeşitlilikteki kuru kayısılardan, cevizli sucuğundan, ağızda dağılan meşhur Malatya kurabiyesinden almadan, Arapgir ilçesinin ‘Kınalı ekmeği’nden, Akçadağı’nın kıllor köftesinden, Yeşilyurt’un dalbastı kirazından tatmadan, Baraj Gölü kenarında güzel bir yemek yemeden dönmeyin tavsiye ederim.Malatya’da mutlaka görülmesi gereken tarihi eserler ve doğal güzellikler için Malatya’da Gezilecek Yerler yazımıza göz atabilirsiniz. İsterseniz gelin biletinizi almadan önce Malatya’nın en sevilen lezzet duraklarına doğru sanal bir keşif yolculuğuna çıkalım. Malatya’da nerede ne yenir:

Çilesiz Şarküteri ve Kahvaltı Salonu

En doğal ürünlerle hazırlanan, köy kahvaltısı tadında bir serpme kahvaltı ile güne başlamak istiyorsanız istikametiniz Çilesiz Şarküteri ve Kahvaltı Salonu olsun tavsiye ederim.Çilesiz Kahvaltı Salonu’nun kahvaltısında ev yapımı reçellerden çıtır çıtır gözlemelere, tazecik yumurtalardan envai çeşit peynire pek çok lezzet sizi bekliyor. Özellikle kavurmalı gözlemesi ve Malatya inek peynirini tatmanızı şiddetle tavsiye etavsiye ederim.Peynir ve reçel ikilisini sevenlerdenseniz de Malatya inek peynirinin üzerine biraz da Çilesiz Şarküteri’nin muhteşem kiraz reçelinden gezdirip deneyin tavsiye ederim.

Hanzade Cafe & Kahvaltı Salonu

Tarihi bir konakta hizmet veren Hanzade Cafe & Kahvaltı Salonu, otantik ortamı ve keyifli avlusu ile Malatya’nın en sevilen kahvaltı mekanlarından biri. Malatya mutfağından farklı lezzetler de bulabileceğiniz zengin kahvaltı menüsü olan bir mekan arıyorsanız Hanzade Cafe & Kahvaltı Salonu, güzel bir alternatif olacaktır.

Çakır Zırh Kebap Salonu

Salaş bir mekanda parmak ısırtan bir kebap yemek istiyorsanız Çakır Zırh Kebap Salonu lezzetli bir alternatif olacaktır. Ancak Çakır Zırh Kebap’a giderseniz benim önerim kebaptan önce bir kase analı kızlı içmenizden yana.Kaburga Sofrası, Bumbar dolması ve tabi ki kaburgası efsane.

Yaprak Döner

Hızlıca bir şeyler atıştırıp Malatya gezinize devam etmek isterseniz Yaprak Döner’e bir şans verin tavsiye ederim. Yanında domatesli bulgur pilavı ile servis edilen hafif yağlı döneri ile Yaprak Döner Malatya’daki en keyifli öğlen yemeği alternatiflerinden biri olacaktır. Yaprak Döner’e giderseniz dönerinizin yanına güzel bir salata söylemeyi de ihmal etmeyin tavsiye ederim.

Hacıbaba Sinan Et Lokantası

Kağıt kebabı ve ağızda dağılan lokum gibi incik eti başta olmak üzere Hacıbaba Sinan Lokantası’nda tadacağınız tüm lezzetler tam anlatılmaz yaşanır türden.Tarihi bir mekanda hizmet veren Hacıbaba Sinan Et Lokantası’na giderseniz kebabınızın yanında enfes acılı ayranlarından içmenizi şiddetle tavsiye etavsiye ederim.Eğer siz de benim gibi yemek yemek için seyahat edenlerdenseniz Hacıbaba Sinan Lokantası’na gitmeden bir gün önce sipariş verip lezzeti dillere destan iç pilavlı kaburga dolmasından özel olarak hazırlatabilirsiniz.

Tavacı Talip Usta

Şöyle suyuna sıcacık ekmeğinizi banabileceğiz lokum gibi bir patlıcanlı tava yemek isterseniz hiç düşünmeden Tavacı Talip Usta’nın yolunu tutun tavsiye ederim.Tava yemek istemezseniz de Talip Usta’nın yanında iç pilavla servis edilen kağıt kebabının tadına bakabilirsiniz.

Tavacı Şükrü

Malatya’nın meşhur tavasını tadabileceğiniz en lezzetli yerlerden biri de Tavacı Şükrü.Tavacı Şükrü’nün kaburgası da enfes, tava yemek istemezseniz tercihinizi kaburgadan yana kullanın tavsiye ederim.Otantik sunumları ile de beğeni toplayan Tavacı Şükrü, Malatya’nın en sevilen lezzet duraklarından biri.

Öz Güngör Kebap Salonu

En lezzetli kebaplar en salaş mekanlarda yenir diye düşünenlerdenseniz Öz Güngör Kebap Salonu’na mutlaka bir şans verin tavsiye ederim.Özellikle zırh kıyma kebabı bir efsane. Tam esnaf işi bir lokanta olan Öz Güngör Kebap Salonu’nda kebabınızın yanında gelen közlenmiş kırmızı yeşil biberler ve soğan bile bir başka güzel. Yolunuz Demirciler Çarşısı tarafına düşerse Öz Güngör Kebap Salonu’nu asla es geçmeyin tavsiye ederim.

Ahmet Bey Yöresel Ev Yemekleri

Geleneksel Malatya mutfağının öne çıkan lezzetlerini tatmak isterseniz en keyifli lezzet duraklarından biri Ahmet Bey. Kiraz yaprağı sarmasından analı kızlıya, içli köfteden mumbar dolmasına Malatya mutfağının en sevilen yemekleri Ahmet Bey Yöresel Ev Yemekleri’nde sizi bekliyor.Siz de geleneksel Malatya mutfağını anne evi sıcaklığında bir yerde deneyimlemek isterseniz Ahmet Bey Yöresel Ev Yemekleri’ne mutlaka bir şans verin tavsiye ederim.

Çamlıca Restaurant Malatya Mutfağı

Analı kızlıdan ıspanak ekşili köfteye, karın mumbardan kiraz yaprağı sarmasına, domatesli ya da patlıcanlı tavadan geleli kebabına geleneksel Malatya mutfağının en sevilen lezzetlerini tadabileceğiniz restoranlardan biri de Çamlıca Restoran Malatya Mutfağı.Malatya’nın insanı seçim yapmaktan zorlayan zenginlikte ve lezzette bir mutfağı var. O yüzden Çamlıca Restaurant’a giderseniz benim önerim özel olarak hazırlanan ‘karışık yöreseller’den sipariş vermenizden yana. Böylelikle tek seferde daha çok yemeği tatma şansınız olur.Ancak adına aldanıp sadece yöresel yemekler var sanmayın, Çamlıca Restaurant’ta ızgara çeşitlerinden salataya, pideden lahmacuna pek çok lezzet sizi bekliyor.

Sami Kasap Ev Yemekleri

Yöresel Malatya mutfağının öne çıkan yemeklerini tadabileceğiniz en lezzetli yerlerden biri de Sami Kasap Ev Yemekleri.Siz de annenizin mutfağından çıkmış gibi lezzetli yemekleri olan bir mekan arıyorsanız Sami Kasap Ev Yemekleri’ne bir şans verin tavsiye ederim.Özellikle mantısı ve seviyorsanız karın mumbarı çok lezzetli.

Helen Coffee & Cake

Kahve molası verebileceğiniz Malatya’nın en sevilen mekanlarından biri Helen Coffee & Cake.Malatya’nın ilk üçüncü dalga kahvecilerinden biri olan Helen Coffee & Cake’e giderseniz ev yapımı Rus pastalarından tatmadan kalkmayın tavsiye ederim. Napolyon pastası kesinlikle favorim.

Koyunoğlu Kurabiye

Lezzeti un haline getirilen kayısı çekirdeğinde saklı olan Malatya’nın insanın aklını başından alacak güzellikteki kurabiyesini tadabileceğiniz en iyi adreslerden biri Koyunoğlu Kurabiye.Koyunoğlu Kurabiye’ye giderseniz Malatya kurabiyesini sadece orada tatmakla kalkmayın ve birkaç kutu da evinize götürmek için alın tavsiye ederim.

Malatya Gece Hayatı

Kalabalık öğrenci nüfusunun etkisi ile Malatya’da gece hayatı bölgenin diğer şehirlerine kıyasla daha hareketlidir. Diğer Doğu Anadolu şehirlerine nispeten bu şehirde birçok kafede canlı müzik bulabilirsiniz. Ayrıca gece hayatı konusunda ön plana çıkan Quzuu Restoran & Cafe, Şadırvan Fıçı ve Altınyunus Restoran, şehrin sıklıkla tercih edilen mekanları arasında yer alır.

Malatya Ulaşım

Malatya’da şehir içi ulaşım belediye otobüsleri, trambüsler ve minibüsler ile sağlanır. Şehirde ulaşım ağı oldukça gelişmiştir. Trambüs; metrobüs benzeri bir sistemdir ve Türkiye’de bu ulaşım türünün ilk örneğini teşkil eder. Şehir içi ulaşımı sağlayan otobüs ve trambüslerde kullanılan Malatya Kart ile indirimli bir şekilde ulaşım hizmetinden faydalanabilirsiniz.

Malatya’da Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri

Doğu Anadolu’nun en büyük illerinden biri olan Malatya’da pek çok konaklama seçeneği bulunur. Şehrin önemli otelleri arasında Double Tree by Hilton, Ramada Plaza Altın Kayısı, Dival Hotel ve Anemon Otel bulunur. Bu otellerden Anemon Otel ve Dival Hotel diğerlerine göre şehir merkezine nispeten uzak olmakla birlikte Levent Kanyonu ve Malatya Havalimanı’na yakınlığı ile ön plana çıkar.Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri olan Malatya, son yıllarda en çok turist çeken doğu illerinden biridir.

Anemon Malatya Hotel

Şehir merkezi 8.4 km mesafede, Konuklar kapalı havuz ve buharlı hamam, Ayurveda terapisi, Türk hamamı gibi olanakları kullanabilir veya yakın bulunan Orduzu Pınarbaşı Mesire Alanı’a kadar yürüyebilirler.

Hanem Hotel Malatya

Şehir merkezi 1.2 km mesafedeMuseum of Malatya 700 m mesafede, Malatya Müzesi’a yakın ve Battalgazi Ulu Cami’nın yakınında bulunan bu tasarımcı otel, 53 tasarımcı oda sunmaktadır.

Anatolia Hotel

Şehir merkezi 900 m mesafedeŞehir Merkezi 900 m mesafede, Bu 5 katlı otelde konuklar açık büfe kahvaltının tadını çıkarabilir ve kolayca ulaşılabilir bir yerde konumlanan Malatya Başkonaklar Etnografya Müzesi’ı ziyaret edebilirler.

Movenpick Hotel Malatya

Şehir merkezi 1.2 km mesafedeŞehir Merkezi 1.2 km mesafede, Işlek bir bölgede bulunan otel park manzarası ve uluslararası mutfağını sunar.

Yeni Hotel Malatya

Şehir merkezi 900 m mesafedeŞehir Merkezi 900 m mesafede, Otel, Malatya şehrinin merkezinde 32 odası ile MalatyaPark Alışveriş Merkezi’a kolay erişim imkanı olan konaklama sunmaktadır.

YZE Pırlanta Hotel Malatya

Şehir merkezi 500 m mesafedeŞehir Merkezi 500 m mesafede, Malatya şehrindeki bu butik tesisin konukları ısıtmalı yüzme havuzuna girmeye ve buharlı hamam, masaj, sauna gibi olanakları kullanarak rahatlamaya davetlidir.

Ramada Plaza Altin Kayisi Hotel

Şehir merkezi 2.3 km mesafedeŞehir Merkezi 2.3 km mesafede, Kapalı havuza ve 150 odaya sahip bu otel, Cadde Kayisi’dan sadece 2.1 km mesafede bulunur.

Grand Aksac Hotel Malatya

Şehir merkezi 1.5 km mesafedeMuseum of Malatya 600 m mesafede, Arslantepe Höyüğü’a çok yakın bir konumda bulunan bu otel, otantik restoran ile birlikte 54 oda sunmaktadır.

Avsar Otel Malatya

Şehir merkezi 900 m mesafedeŞehir Merkezi 900 m mesafede, Beydağı Tabiat Parkı’a kolayca ulaşabileceğiniz bu otel, özel bir banyo ile 66 odadan oluşmaktadır.

Neva Hotel Malatya

Şehir merkezi 1000 m mesafedeŞehir Merkezi 1000 m mesafede, Apricot Market’a sadece 350 metre mesafede yer alan otel, özel bir banyo ile 54 odadan oluşmaktadır.

You May Also Like

About the Author: admin

Copyright © 2022 Lebego1.Com » Türkiye ve Dünya'da Gezilecek Yerler. All Rights Reserved.