Manisa’da Gezilecek Yerler ve Konaklama Tavsiyeleri

Manisa Gezi Rehberi - Lebego1.Com

Mesir macunu ve Sultaniye Üzümü ile adeta özdeşleşmiş olan bölgede ilk yerleşimler çok eski olduğundan dolayı birçok gezilecek tarihi eser bulunmaktadır. Eserler genellikle Lidya, Helen, Roma ve Osmanlı dönemlerine aittir. Bölgede bulunan tarihi yapıların birçoğu farklı dönemlerde restore edilerek günümüze kadar ulaşmıştır. Birçoğu şehir merkezine yakın olduğu için ulaşımı kolaydır.Manisa’da Gezilecek ve Görülecek Yerler Listesini Sizler İçin Derledik. Manisa Gezi Rehberim Sayesinde Geziniz Keyfe Dönüşsün Diyelim. Manisa‘nın Salihli ilçesinde bulunan Kurşunlu Kaplıcaları, hem şifalı sularını sunuyor hem de doğanın en güzel yüzünü bizlere gösterir. Dilediğiniz her mevsimde gidip tatil yapabileceğiniz Kurşunlu Kaplıcaları il merkezine 65 kilometre, ilçe merkezine ise 6 kilometre uzaklıktadır.İzmir’den sonra Ege Bölgesinin 2.büyük şehri ve ticaret merkezidir. Manisa,“Şehzadeler Şehri” olarak da bilinir ve mesir macunu, sultaniye üzümü ve Manisa Tarzanı ile de tanınır. Manisa’nın haritadaki konumuna baktıktan sonra Manisa’da gezilecek yerlere bakalım.Manisa Ege bölgesinin ortasında bulunur ve Türkiye’nin en kalabalık 14. şehridir. Manisa’ya yakın şehirler Uşak, Kütahya, Aydın, Denizli, Balıkesir ve İzmir’dir.Tarihi özelliklerinin yanı sıra doğal güzellikleriyle de zengin bir il olan Manisa’da birçok şelale, kaplıca, gölet, kanyon ve mesire alanları bulunmaktadır. Gezilecek yerler arasındaki bazı doğal güzellikler şehir merkezine uzak olup, sadece özel araçlar ile gidilebilmektedir. Aynı zamanda bölgeye yapılacak olan havayolu seyahatleri, Adnan Menderes Havalimanı üzerinden yapılmaktadır.

Manisa’da Mutlaka Gezilecek Yerler

Manisa’da nereye gidilir, nereleri gezebilirim diye düşünüyor olabilirsiniz. Bizler de bu yüzden Manisa’da gezilecek yerleri derledik. O zaman başlayalım.

Aigai(Aiolis) Antik Kenti

Manisa il merkezine yaklaşık 50 km uzaklıkta bulunan Köseler Köyü, Yuntdağı Köseler Mahallesi’nde bulunmaktadır. Bölgede “Nemrut Kale” ismiyle de bilinmektedir. Heredot’un eserlerinde bahsettiği 12 Aiol şehrinden biri olma özelliği taşımaktadır. Bir tepe üzerine yapılmış olması sebebiyle harika manzaralara sahiptir. Şehrin inşa tarihi M.Ö. 8. yüzyıla kadar uzanmaktadır.Büyük bir deprem sonucu tamamen yıkılmış ve tekrar inşa edilmiş bir yerde kurulu olan şehir en parlak zamanını ise Helenistik Dönem’de yaşamıştır. Günümüzde de aktif olarak kazı çalışmaları devam etmektedir.

Manisa Müzesi

Şehrin köklü tarihi hakkında kapsamlı bilgi edinmek isteyenler için zengin koleksiyonu ile hizmet vermektedir. Bizans, Roma, Lidya ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerin büyük bölümü taş ve topraktan yapılmıştır. Bu eserlerin yanı sıra geçmişe ışık tutan belgelere de müzeden ulaşılabilmektedir. Gezi rehberi listenize ekleyebileceğiniz ve Şehzadeler Şehri olarak bilinen bölgedeki tarihi eşyaların sergilendiği Manisa Müzesi’nin giriş ücreti 6 TL’dir. Muradiye Camii’nin olduğu külliyede medrese bölümündedir.

Yeni Han

Osmanlı mimari özellikleri taşıyan Yeni Han, günümüzde birçok eşya satın alabileceğiniz alışveriş merkezi olarak kullanılmaktadır. İl merkezinde Anafartalar Mahallesi’nde bulunmaktadır. Özellikle avlusu ile ön plana çıkmaktadır. Avlusunda yemek yiyebilmek ve çay içebilmek için mekanlar hizmet vermektedir. Bölge halkı hanın 1800’lü yıllarda inşa edildiğini iddia etmekte fakat yapım yılı yine de net olarak bilinmemektedir. 2 katlı olarak projelendirilmiş olan han, 2001 yılında kapsamlı bir restorasyondan geçmiştir.

Manisa Muradiye Camii

Mimar Sinan tarafından proje olarak tasarlanmış olan cami Şehzadeler Semti’nde bulunmaktadır. Mimar Mahmut Ağa tarafından inşası başlatılmıştır. Mimar Mahmut Ağa’nın ölümünün ardından Mimar Mehmet Ağa tarafından inşası tamamlanmıştır. T planlı bir cami olarak dikkat çeken cami, Osmanlı mimarisinin en gösterişli örneklerinden sayılmaktadır. Cami 3. Murat’a ithafen inşa edilmiştir. Daha sonradan avlusuna kütüphane de eklenmiştir.

Manisa Kalesi

Ne zaman yapıldığı bilinmeyen Manisa Kalesi, Manisa Yunusemre’de bulunmaktadır. Girişi ücretsiz olan Manisa Kalesi’nin günümüze sadece bazı kalıntıları kalmıştır. Bu kalıntılar ise Spil Dağı’nın kuzey yamaçlarında görülmektedir.13 kule ve 2 bölümden oluşan kalede Bizans mimarisi öne çıkmaktadır. Makedonya Kralı’nın ganimetlerini bu kalede sakladığı bilinmektedir. Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan kale, çok kez restore edilmiştir.

Adala Kanyonu

Salihli İlçesi’ne bağlı Adala Beldesi’ne bulunan kanyon, ilçe merkezine yaklaşık 15 km uzaklıktadır. Bölge yıl içerisinde binlerce turistin akınına uğramaktadır. Gediz Nehri üzerinde bulunan kanyon, doğa sporları için elverişlidir. Ayrıca bölgede her sene 2 adet festival düzenlenmektedir.Kanyonun eşsiz manzarası ve temiz havası dikkat çekicidir. Yerli halk özellikle hafta sonlarında piknik amacıyla bölgeyi ziyaret etmektedir.

Sidas(Saittai) Antik Kenti

Manisa’nın Demirci İlçesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Henüz keşfedilmemiş bir antik kenttir. Hiçbir kazı çalışması yapılmamıştır. Büyük bir bölümü toprak altında kalmış olan antik kentte tiyatro salonu, stadyum, meclis binası gibi yapılar yer almaktadır.Gezilecek yerler, Manisa sınırları içerisinde özellikle tarihe tanıklık etmiş yapılarıyla dikkat çekerken, Sidas Antik Kenti de bu yapılar arasında ön plana çıkmaktadır. Antik kent, uzun dönem Helen egemenliğinde kalmış bir bölgedir. Bu yüzden bölgede mitolojik tarihi eserler de yer almaktadır. Ancak zamanın yıpratıcı etkisi sebebiyle birçok bölümü hasar görmüştür. Gezi rehberi listenize ekleyebileceğiniz, Helenistik döneme ait daha fazla bilgi edinebileceğiniz antik kente girişler ücretsizdir.

Bintepe Tümülüsleri

Anadolu’nun en büyük mezar anıtlarıdır. Salihli ilçe merkezine 10 km uzaklıktadır. Lidyalılara aittir.Antik Çağ Tarihçisi Heredot, eserlerinde Bintepe Tümülüsleri’nden bahsetmiştir. Mezarlar günümüzde tahrip edilmiş yerler arasında olsa da Lidya kralı ve soylulara ait olmalarından dolayı hala önemini korumaktadır.

Gökköy

Salihli ilçesinde bulunan Gökköy bir orman köyü görünümündedir. Doğa sporları için elverişli olan bölgede özellikle trekking ve kamp yapılmaktadır. Tamamen yeşillerle kaplı harika bir manzarası ve tertemiz havası vardır.Burada doğal şartlarla üretimi yapılan kiraz ve eriklerin lezzeti, bölge sınırlarını aşmış olup, mutlaka tatmanız önerilmektedir.

Manisa Ulu Camii

Manisa’nın en eski camisi olma özelliği taşır. İshakçelebi Mahallesi’nde bulunan cami 1366 yılında inşa edilmiştir. Sade bir görünüme sahiptir.Osmanlı ilk dönem mimari özelliklerini taşıyan caminin yapımında tuğla ve taşlar kullanılmış olup, minaresi duvarla bitişiktir. Büyük bir kubbesi bulunmaktadır.Gezilecek yerler planlamanıza ekleyebileceğiniz Manisa Ulu Camii’yi ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Manisa Hatuniye Camii

II. Bayezdid’in eşi Hüsn-i Şah Sultan tarafından yaptırılmış olan cami Manisa Anafartalar Semti’ndedir. Sade bir görünüme sahip olmakla birlikte tek minaresi bulunmaktadır. Minaresi duvarla bitişik olarak yapılmıştır.1490 yılında inşa edilen Hatuniye Camii’nin “Yalancı Künkedari” yöntemi kullanılan süslemeleri dikkat çekmektedir. Külliye içerisinde sıbyan mektebi bulunmaktadır. 1947 yılında camiye gelir olması için bir han eklenmiş fakat bu yapı günümüze ulaşmamıştır.

Philadelphia (Filedelfiya) Kilisesi

İncil’de ismi geçen 7 kiliseden biridir. Yapım tarihi hakkında net bir bilgi olmasa da, M.S. 35-45 yılları arasında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Hristiyanlık açısından önemli bir tarihi eserdir.Hristiyanlığın yayılmasından sonra Pavlus tarikatının genel merkezi durumuna gelmiştir.

Manisa İvaz Paşa Camii

İvaz Paşa tarafından inşa edilmiş olan caminin yapım yılı 1484’tür. Osmanlı’nın ilk dönem mimari özelliklerinden kabul edilen cami Manisa il merkezinde Mutlu Mahallesi’ndedir.Yapı, Osmanlı döneminde yapılmış “Üç Şerefeli” camilerin örneği olma özelliğine sahiptir. Dış mimarisinde kullanılan taş işçiliği hayranlık uyandırmaktadır. Günümüzde ibadete ve ziyarete açık olan caminin yanında İvaz Paşa’nın mezarı da yer almaktadır.

Thyateria Antik Kenti (Tepe Mezarlığı)

Akhisar İlçesi’nde, Hürriyet Mahallesi’ndedir. Antik kentte yapılan araştırmalara göre ilk yerleşimler M.Ö. 9. yüzyıla kadar gitmektedir. Merkezi konumu dolayısı ile toplu taşıma, taksi ve özel araç ile ulaşım son derece kolay ve konforludur.Özellikle 1970’den sonra kazı çalışmaları artmış ve birçok Roma Dönemi eseri çıkarılmıştır. Hristiyanlığın ilk kiliselerinden biri de burada inşa edilmiştir.

Kybele

Helenistik dönemde ana tanrıça olan Kybele’nin taş yontusudur. Doğal ve beşeri sebepler yüzünden birçok kısmı tahrip olmuştur. Geriye sadece Kybele’nin gövdesi kalmıştır. Üzerinde Hitit yazılarının da bulunduğu tarihi eser Manisa-Turgutlu yolu üzerinde konumlanmıştır.

Niobe Doğal Anıtı – Ağlayan Kaya

Manisa’nın önemli doğal güzellikleri arasında bulunan Spil Dağı ile ilgili hikayelere konu olmuş bir başka yapı ise Niobe Doğal Anıtı’dır. Yapı, halk arasında Ağlayan Kaya olarak bilinmektedir.Yapı hakkında bölgede hakim olan rivayete göre Tantalos’un kızı Niobe, Tanrıça Leto ile birlikte bu bölgede büyümüşlerdir. Thebai Kralı Amphion ile hayatlarını birleştiren Niobe, 7’si kız, 7’si de erkek olmak üzere toplamda 14 çocuk dünyaya getirmiştir. Leto’nun ise 2 çocuğu bulunmaktadır. Niobe, daha çok çocuğu olmasını, Leto açısından kıskançlık konusu haline getirip, her fırsatta bununla övünür. Tanrıça olan Leto da bu duruma aşırı biçimde öfkelenip, çocuklarından bu durumu sonuca kavuşturmalarını istemek üzere karşılıklı savaş başlatır. Niobe’nin çocukları da bu durum üzerine Leto’nun çocukları tarafından öldürülür. Bu durumun sonucunda Niobe, çocuklarının ölü bedenlerinin başında devamlı olarak ağlar. Bunun sonucunda tanrı Zeus da, Niobe’ye üzülerek, acılarının son bulması için Spil Dağı’nın bir bölümünü taşa çevirir.

Salihli Artemis Tapınağı

Manisa’nın ilçesi Salihli’ye yaklaşık 9 kilometre uzaklıkta olan ören yeri, Sardes Antik Kenti üzerinde kurulmuştur.Akhisar Alaşehir arasında bir bölgede bulunan ve Hellenistik dönemine ait yapılardan olan tapınak, Kybele kültürüne ait olup, tanrıça Artemis adına inşa edilmiştir. Toplamda 4 bölüme ayrılan tapınak içerisinde Artemis, Zeus,Antoninus ve Faustina’nın heykelleri de yer almaktadır. 1700’lü yıllarda yaşanan doğal afet neticesinde tahribat gören tapınak, aslına bağlı kalınarak restorasyon çalışması geçirmiştir.

Manisa Günübirlik Gezilecek Yerler

Ege Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Manisa, gezilecek yerler açısından ziyaretçilerine oldukça farklı alternatifler sunsa da günübirlik bir şekilde ziyaret edebileceğiniz pek çok önemli destinasyonlara da yakın konumdadır. Ege Bölgesi’nin tarihi, doğası ve şifalı kaynakları ile öne çıkan şehirlerinden Manisa, gezilecek yerler bakımından merkezinin yanı sıra çevre ilçelerinde de birbirinden güzel keşif noktalarına sahiptir. Manisa ziyaretiniz sırasında çevre ilçelerin popüler gezilecek yerlerini de listenize eklemeniz önerilmektedir.

Spil Dağı Milli Parkı

Spil Dağı Milli Parkı, Manisa’da doğa gezileri denince akla ilk gelen duraklardan biri olmasının yanı sıra arkeolojik ve mitolojik özelliklere de sahiptir. Dağcılık ve yamaç paraşütü aktiviteleri bu milli park içerisinde aktif olarak yapılmaktadır. Spil adını, içerisindeki Manisa lalelerinden alan tabiat parkı, şehir merkezine ortalama 120 km uzaklıktadır.

Sart Antik Kenti

Sardes Antik Kenti, Manisa’nın en popüler tarihi gezi noktalarından biridir. Lidyalıların başkenti olan antik kentte 1854 yılından bu yana kazı çalışmaları devam etmektedir. Sırlarla dolu bu özel nokta, aynı zamanda paranın ilk basıldığı yerdir. Antik kent, şehir merkezine ortalama 65 km’dir.

Kuladokya Kula Peribacaları

Kuladokya Kula Peri Bacaları Manisa tatilinizde Kapadokya atmosferi hissetmek için mutlaka uğramanız gereken bir yerdir. Kula İlçesi’nde yer alan peribacaları, rüzgar ve yağmurun aşındırıcı etkisi ile oluşmuştur. Tarihsel süreci boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Kula, aynı zamanda volkanik bölgeye kurulu şehirler arasındadır. Kula sınırları içerisindeki tabiat harikasının, şehir merkezine uzaklığı ortalama 190 km’dir.

Marmara Gölü

Günübirlik gezilecek yerler Manisa ve çevresinde çokça bulunurken, gezi rehberi listenizin başına ekleyebileceğiniz Marmara Gölü, şehrin en güzel doğal alanlarından biri olup, adını verdiği ilçe Gölmarmara’dadır. Kuş çeşitliliği yönünden oldukça zengin olan Marmara Gölü’nün içerisinde ise sazan balığı yetişmektedir. Piknik, kamp ve olta balıkçılığı aktiviteleri ile öne çıkmaktadır. Manisa şehir merkezine uzaklığı ortalama 55 km’dir.

Kurşunlu Kaplıcaları

Doğası ile hayran bırakan vadi içerisinde, Salihli İlçesi’ndedir. Doğa gezisi ile şifayı bir arada sunan Kurşunlu Kaplıcaları’nda sülfatlı, bikarbonatlı ve hidrojen sülfürlü su bulunmakta olup, sıcaklığı 52 – 60 derece arasında değişmektedir. Günübirlik gezi rehberi listenize ekleyebileceğiniz Kurşunlu Kaplıcaları, Manisa şehir merkezine uzaklığı ortalama 67 km’dir.

Manisa’daki Festivaller

Manisa, hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle birçok aktivitenin yapıldığı bir şehirdir. Yerleşimin çok eski olduğu Manisa’da farklı medeniyetlerin mimari özelliklerini taşıyan tarihi eserler bulunmaktadır. Şehrin köklü kültürünü ve doğal güzelliklerini keşfetmek mutlaka yapılması gerekenler arasında ilk sıralardadır. Mesir Macunu Festivali dünya çapında tanınmıştır. Bazı ilçelerinde de sene içerisinde farklı festivaller düzenlenmektedir. Şehrin zengin kültürünün getirisi olan mutfağının özel lezzetlerini tatmayı da mutlaka yapılacaklar listenize eklemeniz önerilmektedir.

Akhisar Köftesi Akhisar Köftesi

Manisa’ya geldiğiniz zaman Akhisar köftesinin tadına bakmadan dönmeyin. Akhisar başta olmak üzere il merkezi ve diğer ilçelerinde bu özel lezzeti sunan pek çok restoran bulunmaktadır. Dana etinden yapılan köfteler için özellikle az yağlı etler seçilmektedir. Tereyağı pide üzerinde servis edilen Akhisar köftesinin 1 porsiyonunda 5-6 tane bulunmaktadır. Serviste közde pişirilmiş domates ve biber de ikram edilmektedir.

Çağlak Festivali Çağlak Festivali

Akhisar’a 56 km uzaklıkta bulunan Çağlak Deresi’nde Mayıs ayının birinci ve ikinci haftası düzenlenmekte olan festival 560 yıllık bir geleneğe dayanmaktadır. Akhisarlı Şeyh Mecdüddin İsa’nın memleketine geri dönmesi üzerine kutlanmaya başlayan festivalde yarışmalar, kültür-sanat etkinlikleri yer almaktadır.Bölge halkı organizasyona verdiği önemi göstermek için şık kıyafetleriyle katılım sağlamaktadır. Festivalin bir diğer amacı da genç nesillerin birbiriyle iletişim kurmasıdır.

Mesir Macunu Festivali Mesir Macunu Festivali

Manisa’da baharın gelmesiyle birlikte Mart ayında kutlanan festivalin geçmişi 400 yıla dayanmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman’ın Manisa’da görev yaptığı sıralarda annesi Hafsa Sultan bir hastalığa yakalanmıştır. Kanuni’nin emriyle Merkez Efendi, hastalığa çare bulmak amacıyla 41 çeşit bitki ve baharatı karıştırarak ilk mesir macununu hazırlamıştır.Bu mesir macunu sultana iyi gelmiş ve Hafsa Sultan, macunun halka da dağıtılmasını istemiştir. O günden günümüze kadar gelenekselleşen Mesir Macunu Festivali her sene 21 Mart – 24 Mart arasında düzenlenmektedir.UNESCO’nun somut olmayan kültürel miraslar listesine de girmiş olan bir festivaldir. Organizasyon boyunca yaklaşık 3 ton mesir macunu dağıtılmaktadır. Mesir macunlarının dağıtıldığı yer ise Sultan Camii Minaresi’dir.Festival için araştırmalar aktif olarak Celal Bayar Üniversitesi’nde devam etmektedir. Ayrıca etkinlik bünyesinde fotoğraf yarışması da düzenlenmektedir. Yarışma ile Manisa’nın tanıtımı amaçlanmaktadır.Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist Mart ayında bu organizasyona katılmak için Manisa’ya gelmektedir.

Alaşehir Üzüm Festivali Alaşehir Üzüm Festivali

İlk olarak 2018 yılında festival olarak kutlanmıştır. Organizasyon bünyesinde birçok ünlü sanatçı ve DJ konser vermektedir.Alaşehir Üzüm Festivali, kortej yürüyüşü ile başlamakta ve birçok etkinlik, yarışma, kültürel faaliyet ile devam etmektedir. 30 Ağustos Zafer Bayramı’ndan sonra kutlanmakta ve 1 hafta sürmektedir.

Adala Şeftali ve Kültür Şenlikleri

Her sene Temmuz ayında düzenlenen festivale Salihli’nin Adala Beldesi ev sahipliği yapmaktadır. Muhteşem manzarası ve su kaynaklarıyla öne çıkan beldedeki festivale katılım ücretsizdir. Etkinlikler boyunca birçok yarışma ve konser düzenlenmektedir.Adala Kanyonu’nda bir de motosiklet festivali düzenlenmektedir. Bu festival de yaklaşık 5 yıldır yapılmakta ve 3 gün sürmektedir.

Manisa’da Ne,Nereden Alınır? Manisa Alişveriş

Şehirde bazı zamanlarda ise hediyelik eşya fuarı oluşturulmaktadır. İlk olarak 2018 yılında düzenlenmiştir. Manisa Fuar Merkezi’nde düzenlenen etkinlik 1 hafta devam etmektedir. Ziyaretçiler hediyelik eşya ve lezzetler için buraya akın etmektedir. Manisa Fuar Merkezi ise 2. Anafartalar Mahallesi’nde bulunmaktadır. Toplu taşıma, taksi ve özel araçlarla kolaylıkla ulaşmak mümkündür. Belediye tarafından düzenlenen bir etkinliktir.Manisa’da hediyelik eşyalar genellikle il merkezinde bulunan dükkânlardan satın alınmaktadır. Hem tarihiyle hem de bazı yöresel lezzetleri ile ön plana çıkan bir şehirdir. Bu yüzden hediyelik eşyalar da tarihini yansıtan ürünler ve doğal lezzetlerden oluşmaktadır.

Yeni Han Hediyelik Eşyaları

Yeni Han, il merkezinde bulunmakta ve yapım tarihi bilinmemekte olan bir tarihi yapıdır. Osmanlı mimari özelliklerinin bulunduğu Yeni Han iki katlı olup, hediyelik eşya ve alışveriş için Manisa’nın en sık tercih edilen yerleri arasındadır.Yeni Han’da bulunan dükkanlarda birçok hediyelik eşya satılmaktadır. Yöresel kıyafetler, antikalar, deri yapımı özel ürünler, şehrin tarihini yansıtan maketler, şehrin hediyelik yöresel lezzetleri gibi birçok türü bulmak mümkündür.Yerli ve yabancı turistler tarafından alışveriş amacıyla sık tercih edilmektedir.

Akhisar ve Alaşehir’in Hediyelik Eşyaları

Manisa ilçelerinde üretilen yöresel lezzetlerle de ön plana çıkan bir şehirdir. Her ilçesinin ayrı bir yöresel ürünü bulunmaktadır. Akhisar’ın zeytini ve zeytinyağı; Alaşehir’in ise üzümü meşhurdur.Akhisar’a ait olan zeytinyağı, hediyelik olarak da satılmaktadır. Birçok sağlık faydası bulunan bu doğal zeytinyağları Akhisar ilçe merkezindeki dükkanlarda rahatlıkla bulunabilmektedir. Manisa’da merkezi noktalarda yakın, havuzlu ve termal otellerin listesini Manisa termal oteller sayfamızda bulabilirsiniz.Alaşehir ise üzüm üretimiyle ön plana çıkan bir ilçedir. Türkiye’de üretilen en kaliteli üzümler buradan çıkmaktadır. Alaşehir’de birçok üzüm çeşidi hediyelik olarak satılmaktadır. Bu hediyelik üzüm paketlerinde genellikle çekirdeksiz sarı üzüm, kuru siyah üzüm veya kan üzümü bulunmaktadır. Ayrıca Alaşehir’de şarap üretimi de yapılmakta ve hediyelik şaraplar da satılmaktadır. Özellikle bazı otellerde şarap butikleri bulunmaktadır.

Manisa’da Ne,Nerede Yenir?

Şehzadeler şehri olarak bilinen Manisa’nın birçok meşhur lezzeti vardır. Bu lezzetlerden özellikle mesir macunu Osmanlı Dönemi’nden kalan bir gelenektir. Mesir macunu dışında mesir çayı, Akhisar köftesi, Salihli odun köftesi, maden suyu, Manisa kebabı, Manisa gazozu ve Alaşehir kapaması önemli lezzetleri arasında sayılmaktadır.Manisa’nın il merkezinde veya ilçelerde meşhur yemekleri yiyebileceğiniz restoranlar bulunmaktadır.

Bohça Kebabı

Genellikle Manisa kebabı ile karıştırılan bu lezzet daha farklı ve bohça şeklinde görünmektedir. İçerisinde her türlü malzeme eklenerek yapılabilmektedir. Özellikle beşamel sosu ve kaşar peyniri kullanılmaktadır. Bir dilimi bile insanı tıka basa doyuracaktır. Manisa’da muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehberi için Manisa gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.

Sinkonta

Ege Bölgesi’nde her şehirde bulmak mümkün olsa da özellikle Manisa’da yaygın olarak yapılmaktadır. Balkabağından hazırlanmaktadır. Balkabağının parça parça kesilmesi ve yanına soğan, sarımsak eklenmesiyle bu lezzete ulaşılmaktadır. Servis sırasında yanına ek olarak yoğurt eklenmektedir.

Cilveli Kahve

Eski bir geleneğe dayanılarak yapılan cilveli kahve üzerine badem eklenerek servis edilen bir lezzettir. Eskilerde kızların görücülerine ikram ettiği bir kahvedir.Manisa il merkezinde bulunan Yeni Han’da bulabileceğiniz cilveli kahve genellikle odun ateşinde pişirilerek sunulmaktadır.

Sultaniye Üzümü

Manisa’da yetişen bu üzüm diğer üzümlere göre daha büyük ve çekirdeksiz olmasıyla dikkat çekmektedir. Tadı ise oldukça şekerlidir.Özellikle Alaşehir ve Sarıgöl ilçelerinde bulunmaktadır. Tüm dünyaya da kendini ispat etmiş olan üzüm farklı ülkelerde “Sultanas” olarak adlandırılmaktadır.

Alaşehir Kapaması

Türkiye’de sadece Alaşehir’de yapılmakta olan kapama hamur ile hazırlanmakta olup, doyurucu bir lezzettir.İç kısmına baharat, kıyma, soğan ve kimyon dışında isteğe göre birçok malzeme eklenebilmektedir. Hamurun kapatılmasıyla birlikte pişirilen lezzetin ismi de bu eylemden gelmektedir. Servis sırasında ise et suyu dökülmektedir.Soslarla birlikte daha da lezzetli hale gelmektedir.

Akhisar Köftesi

Manisa’nın meşhur lezzetleri arasında tüm dünyaya namını duyurmuş olan Akhisar köftesi de bulunmaktadır. İlk olarak balkanlardan göç ederek Akhisar’a yerleşen Ramiz tarafından üretilmiş ve lezzetiyle kısa sürede yayılmayı başarmıştır.Manisa’nın hemen hemen tüm ilçelerinde Akhisar köftesinin yapıldığı restoranlar bulunmaktadır.Közlenmiş domates ve biber ile birlikte servis edilen köfte, kemiksiz dana etinden hazırlanmaktadır. Üzerine baharat koyulmadan servis edilmektedir. Altında ise tereyağlı pide bulunmaktadır.

Şekerli Pide

Et yemekleriyle öne çıkan Manisa’da tatlı denildiği zaman ise ilk sıralarda şekerli pide gelmektedir. Pizza görünümünde olan tatlı, tahin ve şekerle birlikte hazırlanmaktadır. Fırında pişirilerek servise hazır hale getirilmektedir. Üzerine badem veya fıstık parçaları serpilerek lezzetine lezzet katılmaktadır.

Şehzade Tatlısı

Manisa’da yerel olarak yapılan tatlıda şeker kullanılmamaktadır. Şeker yerine üzüm eklenmektedir. Şekersiz olması sebebiyle yoğun olarak tercih edilen bir tatlıdır. Hem lezzetli hem de daha sağlıklı olmasıyla öne çıkan bir lezzettir.

Mantar Tatlısı

Mantar kullanılarak yapılan bir tatlıdır. Mantarın tatlı haline getirilmesi genellikle garip gelse de lezzetiyle akıllarda ve damaklarda iz bırakmaktadır.Mantarların yanına meyveler eklenerek kaynatılmaktadır. Bir süre sonra ise meyvelerin lezzeti mantara geçmektedir. Pişirilmesinin ardından tatlı soslar ile lezzetlendirilmektedir.

Mesir Çayı

Bir diğer ismi “Sultan Çayı” olan mesir çayı birçok sağlık problemine iyi gelmekte olan bir içecektir. İl merkezinde birçok mekanda bulabileceğiniz gibi, poşet çay olarak da satın alabileceğiniz dükkanlar bulunmaktadır.Mesir macunu gibi mesir çayı da 41 farklı ve faydalı baharat karıştırılarak hazırlanmaktadır. Sindirim sistemine, bağışıklık sistemine ve enfeksiyonlara iyi gelmektedir.

Kula Güveci

Genellikle Manisa’nın Kula İlçesi’nde yapılmaktadır. Odun ateşinde pişirilmekte ve güveç içerisine bol miktarda kemiksiz etin koyulmasıyla hazır hale getirilmektedir. Yaklaşık 5 saate yakın bir pişirme süresinin olması sebebiyle hazırlanması zahmetli bir yemektir. Alınacak lezzet, bu zahmetin ötesine geçmektedir.

Salihli Odun Köftesi

Sade bir şekilde odun kömürü üzerinde pişirilerek yapılmaktadır. Kuzu etinin kemiksiz ve yağsız kısımları tercih edilmektedir. Köfte içerisinde ise sadece tuz ve biraz un bulunmaktadır.Salihli’nin odun köftesi Manisa il merkezi de dahil olmak üzere birçok ilçede rahatlıkla bulunabilmektedir. Salihli ilçe merkezinde odun köftesi yapan birçok kaliteli restoran hizmet vermektedir.

Akhisar Katmeri

Katmerin tulum peyniri ile yapılmasıyla birlikte Akhisar Katmeri hazır hale gelmektedir. Tulum peyniriyle ve yeşillikle süslenmiş olan hamur sac üzerinde pişirilmektedir. Sade bir görünüme sahip olan lezzet balkanlardan Anadolu’ya miras kalmıştır.

Akhisar Ekmeği

Manisa’nın Akhisar İlçesi’nde üretilmekte olan bu ekmek nohut kullanılarak yapılmaktadır. Nohut ekmeği veya simit ekmeği olarak da isimlendirilmektedir.

Manisa Maden Suyu

Eskiden Manisa’da “şifalı su” olarak bilinen bir içecektir. Günümüzde ise üretimi epey azalmış olmasına rağmen halen birkaç firma bulunmaktadır. Diğer maden sularına göre farklı bir tadı vardır.

Akhisar Gazozu

Doğal şekerden üretilen bu gazoz son zamanlarda önemini yitirmiş olmasına rağmen Akhisar’da bazı dükkanlarda bulmanız mümkündür. Dört mevsim gazozu olarak da isimlendirilmektedir.

Mesir Macunu

Manisa’nın en meşhur lezzetlerinden biridir. Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde, annesi Hafsa Sultan’a şifa bulmak amacıyla keşfedilmiş bir lezzettir. 41 farklı baharat ile üretilen mesir macununun birçok faydası bulunmaktadır.Bu faydalar arasında bağışıklık sistemini güçlendirme, cinsel problemleri düzeltme, mikropları öldürme, sindirim sistemini iyileştirme, iştah açma, idrar yollarındaki enfeksiyonları düzeltme sayılmaktadır. Her sene Sultan Camii’nden halka mesir macunu da dağıtılmaktadır. Şehirde yapılan Mesir Macunu Festivali UNESCO Kültürel Miraslar Listesi’nde de yerini almıştır.

Sura

Kaburga dolması olarak bilinen et yemeği Manisa’nın bayram gelenekleri arasında sayılmaktadır. Genellikle kurban bayramında yapılan lezzet kaburga içerisine başta pirinç olmak üzere birçok malzeme eklenerek hazırlanmaktadır. Yöre halkı tarafından oldukça sevilen bir lezzettir.

Manisa Kebabı

Manisa’nın dışında İzmir’de de yaygın olarak yapılan kebap çeşididir. Kebap köfteler ile yapılmaktadır. Servisinde ise yoğurt ve tereyağlı pide de bulunmaktadır. Yapımında lezzet vermek amacıyla domates salçası kullanılmaktadır. Bursa’nın meşhur lezzeti İskender’in köfte ile yapılmış şeklidir. Manisa il merkezinde bu kebap çeşidini rahatlıkla bulabileceğiniz restoranlar hizmet vermektedir.

Manisa Gece Hayatı

Mekanların birçoğu il merkezinde ulaşımın kolay olduğu yerdedir. Yerel halk gece hayatına pek ilgi göstermemekte ancak şehirde Celal Bayar Üniversitesi’nin bulunması ve tarihi, doğal güzellikleri sebebiyle yoğun olarak turistlerin gelmesi gece hayatını canlandırmıştır.Manisa’da gece hayatı genellikle bar ve gazinolarda geçmektedir. Şehirde barların dışında gece kulüpleri de bulunmaktadır. Türkü barlar ise genellikle 1. Anafartalar Mahallesi’nde yer almaktadır.

Looks Lounge Cafe & Bar

Manisa il merkezinde Nişancıpaşa Mahallesi’nde bulunmaktadır. Şehir içinde yer aldığı için ulaşımı kolay olup, toplu taşıma, taksi ve özel araç tercih edilebilmektedir. İç tasarım olarak Manisa’nın en güzel barı olarak değerlendirilmektedir. Sıcak ve samimi ortamıyla dikkat çeken mekanda canlı müzik yapılmaktadır. Her türlü alkollü içeceği bulmak mümkündür. Aynı zamanda rakı – balık keyfi de yapılabilmektedir. Pop ve rock müzik çalınmaktadır.

Xtanbul Cafe

Manisa’nın gece eğlenmek için en çok tercih edilen mekanları arasında ilk sıradadır. İl merkezinde Uncubozköy Mahallesi’nde bulunmaktadır. Toplu taşıma ve taksi kullanarak gitmek mümkündür.Mekana yakın zamanda rakı fasıl bölümü açılmıştır. Restoran bölümünün de eklenmesiyle birlikte akşam yemeği için ideal bir yer haline gelmiştir. Servisi hızlı ve yemeklerin lezzeti memnun edicidir. Özellikle tavuk yemekleri tercih edilmektedir. İçkili veya içkisiz birçok içeceği menüsünde bulundurmaktadır.

Dora’s Cafe & Brasserie

Manisa’da popüler bir diğer mekan olan Dora’s Cafe & Brasserie “Forum Magnesia” içerisinde bulunmaktadır.İnsanların bir kısmı yiyecek, bir kısmı ise içki çeşitleri için tercih etmektedir. Servis hızlı ve kalitelidir. Mekanda özellikle bonfile çeşitleri en çok tercih edilen yemekler arasındadır. Personel son derece ilgili ve güler yüzlü şekilde misafirlere hizmet vermektedir. Mekan aileler için de uygundur. Tek dezavantajı ise “Forum Magnesia” içerisinde kalması sebebiyle AVM kapanış saatlerine bağlı hizmet vermesidir.

Dergah Cafe & Bar & Ocakbaşı

Hem birbirinden lezzetli yemekler yenilebilecek hem de içkili veya içkisiz bir şeyler içilebilecek bir mekandır. Manisa il merkezinde 1. Anafartalar Mahallesi’nde bulunmaktadır.Rakı balık keyfi de yapılabilmektedir. Günün stresini atmak için gidilebilecek bir mekan olan Dergah Cafe & Bar, orta kesim için idealdir. Mezeler oldukça çeşitli ve lezzetlidir. 2 katlı olan işletmenin üst katı manzara için daha çok tercih edilmektedir.

Ocean ‘s Bar & Club

Manisa il merkezinde 2. Anafartalar Mahallesi’nde bulunmaktadır. Toplu taşıma ve taksilerle ulaşım sağlamak mümkündür. Birçok ünlü sanatçı ve DJ’in Manisa’da konser vermek için tercih ettiği işletmelerden biridir.Alkol servisinin bulunduğu barda fiyatlar gayet uygundur. 50 cl bira + turşu + mısır gibi menüler 15-20 TL arasındadır.Mekanda pop, rap, hiphop müzik türleri çalınmaktadır. Haftanın tüm günlerinde canlı müzik yapılmakta olan işletmede geç saatlere kadar dostlarınızla güzel vakitler geçirme imkanınız bulunmaktadır.Bazı günlerde özel partilerin düzenlendiği gece kulübünde partilerin ortalama fiyatları 15-20 TL’dir. Açılış saati 21.00 olup, eğlence sabahın ilk ışıklarına kadar devam etmektedir.

Mayor Gece Kulübü

Manisa il merkezinde Halil Erdoğan Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Toplu taşıma, taksi ve özel araçla gitmek mümkündür. Mekanın iç görünümü loş ışıklarla aydınlatılmıştır. İçkili bir mekan olup, her türlü alkollü içeceği bulmak mümkündür.Gece kulübünde canlı müzik ve dans gösterileri yapılmaktadır. Bazı günlerde yerel sanatçılar da konser vermektedir. Arkadaş grupları için uygun olan mekanda genellikle pop müzik çalınmaktadır.

Manisa Ulaşım

Manisa’da şehir içi ulaşım otobüs ve taksiyle mümkündür. Sabah 07.00’den akşam saat 22.00’ye kadar hizmet veren otobüsleri indirimli kullanmak için Manisa Kart temin edebilirsiniz. Manisa’da hizmet veren Manulaş; Manisa Ulaşım Hizmetleri’nin kısaltmasıdır. Manulaş tarafından verilen ulaşım kartları şehir içi ulaşımda kullanılmaktadır. Tam Kart fiyatı 5 TL’dir. Manisa’da 30 adet aracın görev yaptığı 28 adet hat bulunmaktadır.Manisa’ya otobüs ile yolculuk etmek isteyenler için en uygun Manisa otobüs seferlerini sizler için düzenledik. Son olarak doğal güzellikler açısından da pek ünlü olan kente uğramış bulunuyorsanız Spil Dağı Milli Parkı, Kuladokya Peri Bacaları ve Karagöl Tabiat Parkı gibi parkları gezip yeşilin tadını çıkarabilirsiniz.

Manisa’da Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri

Yabancı ziyaretçilerden ziyade daha çok yerli ziyaretçiler tarafından tercih edilen Manisa, termal turizm ve kültür turizmi kapsamında Türkiye’nin önemli kentlerinden biridir. Manisa’da kalınacak yerler arasında yarım pansiyon otel, tam pansiyon otel, apart otel ve lüks otel gibi seçenekler bulunmaktadır. Manisa’da gezilecek yerlere yakın konumlarda hizmet veren otellerde keyifli bir konaklama deneyimi yaşayabilir ve aynı zamanda aileniz veya arkadaşlarınız ile birlikte güzel vakit geçirebilirsiniz.

Anemon Hotel Manisa

Şehir merkezi 6.0 km mesafede, Tesis bünyesinde çim tenisi, basketbol, bilardo sunan otel, 110 rahat oda ile merkezî bir yerde bulunur.

Arma Hotel Manisa

Şehir merkezi 600 m mesafedeŞehir Merkezi 600 m mesafede, Bu endüstriyel mimari tarzı otel, Spil Dağı’a kısa bir mesafede yer almaktadır.

Spilos Hotel Manisa

Şehir merkezi 6.3 km mesafede, Manisa şehrinin merkezinde yer alan bu evcil hayvan kabul eden otel, özel bir banyo ile 48 oda ve sıcak küvet ile yüzme havuzu sunmaktadır.

Giritligil Hotel Manisa

Şehir merkezi 700 m mesafedeŞehir Merkezi 700 m mesafede, 42 ses yalıtımlı odası bulunan bu iş otel, Manisa şehrinin kalbinde yer almaktadır.

Buyuk Saruhan Hotel Manisa

Şehir merkezi 2.9 km mesafede, Aigai Antik Kenti’dan sadece birkaç adım uzaklıkta konumlanan bu lüks otel Aigai Antik Kenti sunmaktadır.

Holiday Inn Express Manisa-West, An Ihg Hotel

Şehir merkezi 5.4 km mesafede, Bu otel orman manzaralı odalar sunarken, üstün yerinde bulunuyor ve Aigai Antik Kenti’a kolay erişim imkanı sunar.

The Fortyfive Business Hotel & Spa Manisa

Şehir merkezi 5.5 km mesafede, Bu lüks otelin olanakları arasında açık havuz, mevsimlik açık havuz, güneş terası, kapalı havuz bulunmaktadır.

Orucoglu Oreko Hotel Manisa

Otel, uluslararası mutfağından yemekler sunan klasik 24 saat açık restorana sahip olup Spil Dağı’nın hemen yakınında yer almaktadır.

You May Also Like

About the Author: admin

Copyright © 2022 Lebego1.Com » Türkiye ve Dünya'da Gezilecek Yerler. All Rights Reserved.
Rize Günübirlik Turlar